Vice

Versa Welzijn is een brede non-profit organisatie voor Gooi- en Vechtstreek, gesubsidieerd door gemeentes en is een fusie van allerlei organisaties. Er werken zo’n tweehonderd mensen die zich bezig houden met *kinderwerk (ca. 4-12 jaar), *jongerenwerk (ca. 10-20), *maatschappelijk werk (voor individuele begeleiding), *opbouwwerk (ondersteunen van bewoners), *mantelzorgondersteuning (zorg voor hen die bv. voor alleenstaande ouderen zorgen), *sociaaljuridische ondersteuning (wet- en regelgeving) en beheer van de wijkcentra. Hilversum is opgedeeld in acht wijken, met elk een eigen team. Bij ons in Zuid,  is ‘de Kleine Lelie’, het wijkcentrum van dit mooie sociale werk.

Versa

Eén van de bevlogen en zeer actieve medewerkers van Versa is Jaco van der Velden. (Spreek uit: Jaako). Hij is  opbouwwerker in de postcodes 1214 en 1215, met rond de 17.000 inwoners. Kern van zijn werk: *mensen bijstaan die aandacht en/of hulp nodig hebben op diverse terreinen; *het faciliteren en ondersteunen van praktische klusjes, buurtfeesten en andere buurtactiviteiten; *gesprekken voeren vanwege eenzaamheid; *verbinden van mensen die hulp kunnen bieden met hen die dat nodig hebben. Kortom een heel scala aan dankbaar en zinvol medemenselijk werk.

Opgebouwd

Jaco is in 1981 geboren in Baarn, waar hij –honkvast als hij is- nog altijd woont, samen met partner Debbie en hun twee ‘prachtige dochters’: Lara (9 jaar) en Jente (4 jaar). Hij heeft geen uitgesproken hobby’s, maar mag graag hardlopen, de sportschool bezoeken, Netflix kijken en zich ontspannen in en met zijn royale buurtmoestuin.

Na de MAVO deed hij de studies MBO Sociaal Pedagogisch Werk en HBO Culturele Maatschappelijke Vorming. Toen hij die diploma’s op zak had, startte hij in 2007 zijn carrière bij Versa Welzijn, toen nog ‘SIS’ geheten, als kinder- en jeugdwerker in de wijken Meent, Oost en als hoofdlocatie Noord. Hier coördineerde hij zo’n dertig vrijwilligers en stagiaires die zich inzetten voor arme en/of kansarme kinderen, door het organiseren van allerhande naschoolse activiteiten. Na dit een jaar of negen te hebben gedaan, had hij behoefte aan werk dat wat meer zichtbare gunstige resultaten opleverde: hij spande zich zo’n anderhalf jaar lang in Lelystad in als ‘opbouwwerker’-een soort buurtwerker. Maar de afstand Baarn-Lelystad was niet erg praktisch én hij wilde meer het preventieve werk doen. En dus keerde Jaco op het Versa-honk in Hilversum-Noord terug –‘een beetje raar om na anderhalf jaar terug te komen’. In juni van dit jaar stapte hij over naar Zuid: “Hier is veel te bouwen en dat geeft me heel veel energie”, aldus de prettige, positieve en spraakzame Jaco.

Een goede buur(t) is beter dan…

Binnenkort wordt gestart met de sloop van het uitgebrande pand ‘de Lelie’, waarna er een nieuw pand komt, waarin buurthuis, kinderopvang en de Paulusschool een aangenaam onderdak zullen vinden. “Dat is weliswaar mijn basisplek, maar mijn echte werkplek is natuurlijk de wijk!” Jaco ondersteunt vooral mensen die iets willen doen voor anderen; of het nu het aanleggen van buurttuintjes is, een buurtfeest organiseren of anderszins een steentje willen bijdragen aan het welzijn van de medemens: Versa, in dit geval in de persoon van Jaco, helpt, verbindt, coördineert en stimuleert.

Zo organiseert bewonersvereniging ‘Zuidererf’ een buurtactie door het uitdelen van lantaarns bij de 140 huishoudens (die jaarlijks een beetje contributie betalen). In samenwerking met leerlingen van het Comenius College gaat men langs de deuren met de lichtjes, onder het motto: ‘een beetje licht in deze donkere tijden’ en als thema: ‘geef het licht door’. De genoemde leerlingen en andere vrijwilligers gaan –naast andere klusjes, zoals schoonmaken en de tuin wieden- met Jaco langs de deuren en zien zo welke mensen wellicht enige hulp en/of aandacht nodig hebben. “Zo worden heel veel mensen gezien en gehoord, wat hen blij maakt, maar ons ook! Zeker in deze nare Coronatijd, waarin menig mens niet meer de deur uit durft en niet weet waar die aan toe is.”

Klop klop(t)

Met iemand die zich als vrijwilliger aanmeldt, wordt een goed gesprek gevoerd, om te bezien wat goed bij hem/haar past, wat hij of zij wil en kan. Er is anderzijds heel veel behoefte om geholpen te worden met allerlei praktische klussen, zoals het opknappen van een roestige radiator. Zo kon een oude mevrouw zelf geen nieuwe betalen, maar na bemiddeling door Jaco met de vrouw en haar woningbouwvereniging, heeft zij tenslotte toch gratis een nieuwe radiator gekregen.

Een veel voorkomend verschijnsel is eenzaamheid, helaas; maar er zijn gelukkig veel mensen die willen helpen. Jaco brengt zowel de hulpverleners als de hulp-behoevenden bij elkaar, wat een zeer dankbare bezigheid is. Jaco: “Omdat ik hier net begon toen Corona uitbrak, had ik niet meteen een goed netwerk voor elkaar en moest dus veel zelf opbouwen. Nu kan ik mezelf goed profileren en door veel energie erin te steken, timmer ik veel aan de weg.

Belangrijk is dat een opbouwwerker goed zichtbaar is en dat hij/zij dus makkelijk te vinden is voor wie hulp nodig hebben. Anderzijds is het net zo belangrijk om zelf ook goed zicht te hebben waar en bij wie zich welke problemen voordoen. Zeker in deze tijden van zelfgerichtheid en sterke individualisering, nog eens dubbel versterkt door Covid-19, is een beetje aandacht voor elkaar cruciaal. Ik heb een hele simpele maar indringende tip: als iedereen één keer per maand bij de buren aanklopt, dan zal de wereld er alleen maar beter op worden!”

Bakkie troost

Jaco werkt zo’n 32 uur per week, maar dat is flexibel, net als hijzelf. Een opbouwwerker moet midden in de buurt zichtbaar aanwezig zijn. Hierbij is hij dus niet alleen intermediair, animator  en coördinator, maar hij zorgt er ook voor dat vrijwilligers worden gestimuleerd en extra begeleid bij hun hulp aan de medemens. Het leukste van zijn humanitaire werk is dat hij ‘snel en gericht’ wat kan betekenen voor anderen, wat hem veel energie geeft. Als Jaco bij mensen op bezoek gaat, neemt hij zelf koffie en koek mee, iets wat vrij uitzonderlijk is. Voor de koeken wordt hij gesponsord door vrijwilligers; en door bakkerij Bertram & Brood. Ook bijzonder!

Gewoon doen!

Mocht u behoefte hebben aan aandacht, hulp of welke bijstand dan ook, of iemand kennen die dat nodig heeft: aarzel niet en neem contact op met Jaco, via de telefoon of mail (zie hieronder).

Versa’s Jaco: zo zorgzaam voor elkaar!

Frans Kwantes columnist van winkelgebied de gijsbrecht

Frans Kwantes,
10 november 2020

Jaco welzijnswerker bij Versa Welzijn in de Straatpraat

Jaco van der Velden
Versa Welzijn
e: jvelden@versawelzijn.nl
t: 06-13966530

Meer nieuws

Alle berichten (84)

Filter op de kaart

Categorie