Hilversum bestaat 600 jaar. Gefeliciteerd! Dat wordt natuurlijk uitgebreid gevierd. Hiervoor ontwikkelden Matthijs Boon & Luc van den Burgt een speciale Hilversum 600 taart. Wij vroegen Julia van Balthazar Kookwinkel deze prachtige taart te bakken. Dat deed ze met liefde maar gaf daar wel een Gijsbrecht draai aan. Met als resultaat een feestelijke slagroomtaart die op elke verjaardag in de smaak valt.

Ingrediënten voor een taart van 23 cm met 3 lagen

Voor het biscuit
4 grote eieren
140 gram kristalsuiker
Rasp van een halve citroen
Snufje zout
110 gram bloem

Suikersiroop
100 ml water
90 gram suiker
Optioneel: 30 ml sterke drank, wij gebruikten rum

Vulling
600 ml slagroom
60 gram suiker
175 gram goede aardbeien-frambozen jam

Decoratie
250 gram roze fondant
Poedersuiker
Het eetbare Hilversum 600 jaar logo (gratis op te halen bij Bakkerij Burgt)
75 gram witte chocolade
Regenboogfantasie van Dr. Oetker

Aan de slag!

Als je alle ingrediënten hebt kun je aan de slag. Maar hoe? We nemen je stap voor stap mee.

Biscuit

Vet een springvorm van 23 cm in met boter en bedek de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.

Doe de eieren samen met de suiker en citroenrasp in een hittebestendige kom. Zet een pannetje met een laagje kokend water op het vuur. Zet hier de kom op, maar laat de bodem van de kom het water niet raken (dit is een bain-marie). Klop het ei-mengsel totdat het een temperatuur van ongeveer 40 graden bereikt. Gebruik een thermometer of voel met je vinger; als het mengsel niet meer koud aanvoelt, maar lauw, dan is het goed.

Haal de kom van de bain-marie en klop zo’n 8 minuten totdat de eieren luchtig, wit en verdriedubbeld in volume zijn. Dit gaat het makkelijkst in een keukenmachine, maar je kan het ook met een handmixer doen.

Vermeng het bloem met het zout. Zeef 1/3 daarvan boven het luchtige ei-mengsel. Spatel de bloem er voorzichtig doorheen. Doe dit op een rustige maar kordate manier, zodat het mooi luchtig blijft. Zeef de rest van de bloem erdoor en spatel het er weer rustig doorheen.

Schenk het beslag in de bakvorm en bak zo’n 20-25 minuten in de oven. Het biscuit is klaar als het terugveert als je er met je vinger op drukt. Haal de vorm uit de oven, laat 1 minuut staan en los de vorm dan direct. Laat de biscuit compleet afkoelen voordat je verder gaat met het opbouwen.

Suikersiroop

Breng het water met de suiker in een pannetje aan de kook en laat 1 minuut koken. Laat het volledig afkoelen. Optioneel: schenk er voor gebruik de drank bij en mix. Deze siroop sprenkelen we later op de biscuitlagen voor extra smeuïgheid.

De taart vullen

Klop de slagroom samen met de suiker stijf. Klop niet te lang, anders krijg je boter. Maar klop ook niet te kort, dan is de slagroom te slap en kan hij de cake niet dragen. De slagroom is goed als een spatel erin kan blijven staan. Doe de slagroom in een grote spuitzak met een stervormig spuitmondje van 1cm.

Snijd het afgekoelde biscuit tweemaal horizontaal door, zodat je drie plakken krijgt. Bestrijk de onderste laag met de suikersiroop, strijk hier de jam op en spuit een laag slagroom op de jam. Dek deze af met de tweede plak biscuit. Bestrijk deze laag met siroop, strijk er jam op en spuit er een laag slagroom op. Dek af met de laatste biscuitplak en bestrijk ook deze met de suikersiroop.

De taart afsmeren en decoreren

Smeer de zij- en bovenkant van de taart af met slagroom, zodat er geen biscuit meer te zien is. Zet hem even in de koelkast, zodat de slagroom weer wat kan opstijven. Rol ondertussen de fondant uit tot een dunne lap. Gebruik poedersuiker om plakken te voorkomen.

Haal de taart uit de koelkast en drapeer de fondant over de taart. Strijk eerst de bovenkant glad zodat er geen luchtbellen onder zitten. Plooi de fondant rondom de zijkanten naar beneden, zodat je een zo strak mogelijke taart krijgt. Snijd het teveel aan fondant aan de onderkant weg. Haal een vochtig keukenpapiertje langs de ruimte rondom de taart, zodat het schoon is. Spuit kleine dotjes slagroom rondom de onderkant van de taart.

Smelt de witte chocolade au-bain-marie. Vul een spuitzakje met de witte chocolade. Verdeel een klein beetje witte chocolade in het midden van de taart, net genoeg om het logo te laten plakken. Haal het plastic van de achterzijde van het logo en plak deze op de taart. Gebruik de rest van de witte chocolade om een drip-effect te creëren op de rand. Verdeel hier wat regenboogfantasie overheen en doe dit ook bij de dotjes slagroom langs de onderkant.

Ta-da! Deze super feestelijke taart is perfect om uit te delen en om met elkaar van te smullen.

Meer nieuws

Alle berichten (87)

Filter op de kaart

Categorie