Houthuis


“Ik houd van hout! En niet zo’n beetje ook!”  Dat zeggen de twee aardige mannen die ’t Parket Huys’ leiden: Erik Ruijter (54), geboren en getogen Hilversummer  en Peter Post (46), ook geboren in de Mediastad, maar in Blaricum getogen.

Op eigen houtje

Erik woont zijn leven lang in de Zeeliedenbuurt alhier en is niet van zins ooit nog te verkassen. Hij is dertig jaar getrouwd, heeft twee kinderen (20 en 31 jaar) en twee kleinkinderen: “Die zijn mijn grootste hobby! Altijd een feest!” Erik is een opgewekte man, die zijn geestige en soms ondeugende  woordje altijd wel klaar heeft. Hij is op ‘Groot Goylant’ opgeleid tot constructiebankwerker; in het metaal dus. Na zijn militaire dienst begon hij zijn eigen schoonmaakbedrijf (voor kantoren en zo), dat hij met gemiddeld zes man personeel een jaar of vijftien draaiende hield.

In die hoedanigheid maakte hij ook de vloeren van de klanten van ’t Parket Huys schoon, een bedrijf op de Gijsbrecht, waarvan Rob van Velsen en Gerard Post eigenaar waren, die deze zaak startten in 1978. Erik kwam geregeld over hun vloer (haha) en merkte dat het goed klikte tussen hun drieën. Gerards zoon Peter –thans dus één van de tweede vloerbazen- werkt er al sinds 1991. Gerards dochter Tineke heeft náást de zaak haar ‘Hairshop’, waar u eerder over heeft kunnen lezen in deze rubriek. Nu snap ik ook waarom er een fraaie luifel aan de gevel van beide winkels zit: de familie Post gezellig onder één (af)dak.

Toen Erik werd gevraagd of hij op zaterdag een handje mee wilde helpen in ’t Parket Huys, bleek dat het begin van een steeds groter wordende baan naast het schoonmaakbedrijf. “Toen van Velsen en Post vroegen of ik de zaak wilde overnemen, hoefde ik niet lang na te denken. Ik verkocht mijn schoonmaakbedrijf en nam met Peter de vloerenhandel over.” Dat was in 2003.

Houtgreep

Compagnon Peter Post (geen familie van de befaamde fietsende naamgenoot) woont in Blaricum, wat hij laat merken door een half uur later bij ons gesprek binnen te komen, omdat hij op deze ‘derde Paasdag’ klem zat in een Gooise file. Peter is getrouwd, heeft drie kinderen (4, 13 en 17 jaar). Nadat hij in 1991 zijn middenstanddiploma op het MCO in Naarden behaalde, is hij meteen de vloerenwinkel van zijn vader binnengestapt, als vloerenlegger.

Hij heeft een opmerkelijke hobby:  ‘marathon rijden’. Dat is een paardensport, waarbij rijders met paard en wagen zo snel mogelijk over een parcours met hindernissen rennen. Hij is er sowieso elke zaterdag mee bezig en is bovendien bestuurslid van de paardenvereniging. Net als Erik volgens mij een gedreven draver…

Van dik hout

Als ik Erik vraag waar hij zijn kennis van hout vandaan haalde –hij startte tenslotte in het metaal- wordt hij enthousiast: “Ik vind hout superleuk en heb veel affiniteit met het product. Bovendien maakte de houtbusiness me heel nieuwsgierig: ik moest en wilde veel luisteren, lezen en leren. Daarbij ging ik destijds vaak mee met de vloerenleggers, want juist in de praktijk leer je heel veel; al doende leert men. Ik kan intussen zelf ook vloeren leggen, maar ben vooral bezig met de verkoop.” Kompaan Peter verklaart met nadruk ook zijn grote liefde: “Ik ben behept met hout! Dat neem ik het liefst in en onder handen, haha!”

Over de vloer

’t Parket Huys is gespecialiseerd in het leggen van ‘traditionele vloeren’: die zijn op ambachtelijke manier verlijmd of vernageld aan de vloer, met stuk voor stuk apart gelegde delen. Die worden met een Franse term ook wel ‘tapis’ genoemd.  Deze zogeheten ‘patroonvloeren’ kunnen heel veel verschillende vormen krijgen, zoals met visgraat- en blokpatronen; bij een klant zijn zelfs diens initialen met speciaal hout in het parket aangebracht. Tegenwoordig wordt er voornamelijk gewerkt met eikenhout, want dat laat zich makkelijk bewerken, qua kleuren en bijvoorbeeld voor ‘verouderen’: het opzettelijk ouder laten lijken van het hout dan het is.

Naast de ‘tapis’ zijn er ook de ‘systeemvloeren’, die gekenmerkt worden door een strak, vlak legpatroon: PVC, lamelpakketten, duo-planken en laminaat. “Deze zijn vooral geschikt voor appartementen, waar strenge geluidsnormen voor bestaan. Vanwege de kans op geluidsoverlast worden daar losliggende, zwevende vloeren aangebracht, waardoor er zeker 10 dB reductie van geluid is”, aldus de bevlogen vaklieden. Het hout dat ’t Parket Huys gebruikt, is deels import, met name eiken visgraatvloeren die ze in eigen beheer invoeren. De opslag van al dat (h)eerlijke hout is op een industrieterrein in Eemnes.

Behalve vloeren leggen, doen deze handige houtmannen ook aan restauratie en renovatie, zowel bij particulieren, bedrijven als overheidsgebouwen. Zoals ‘traprenovatie’, waarbij een versleten trap onder handen wordt genomen en er weer als nieuw uit ziet, door deze te bedekken met een laagje fris hout. Het wordt nu dermate technisch dat ik –wat platvloers type- het even voor gezien hout…

Strak in de lak

Als ik vraag hoeveel klanten er in hun bestand voorkomen, dan snuffelt Peter even op de pc: “Zo’n vijftienduizend!” All-in, over de afgelopen dertig jaar; nieuwe klanten en mensen die de winkel binnenkomen voor een busje lak, natuurlijk niet meegeteld. Reclame maken doen ze op Facebook of een enkele keer in de krant, maar  vooral op digitale reclamezuilen langs de grote weg. Daarnaast is mond-op-mondreclame altijd van belang. Hoewel Erik en Peter dagelijks in touw zijn voor het horizontale huishout, laten ze het eigenlijke legwerk grotendeels over aan zo’n acht, wisselend ingehuurde vaklui: “ZZP-ers, met een constante kwaliteit en altijd goed gemotiveerd”, aldus Erik.

Niet alle hout is

Zoals bij iedereen, informeer ik naar de plus- en minpunten van het werk. Erik, resoluut: “Minpunten zijn er niet! Alles is leuk aan dit werk!” Peter meldt wederom dat hij zeer van hout houdt en er veel plezier aan beleeft, zeker als de klanten blij zijn met het nieuwe hout onder de voetjes. “Natuurlijk is overal wel eens wat, maar gelukkig hebben wij een super gemotiveerd team en is de onderlinge sfeer fantastisch. Ik ga nooit met een slecht humeur van huis!”, aldus deze energieke houtman.

Harthout

In de winkel is enkele dagen per week ook Yvonne actief, niet alleen met verkoopondersteuning, maar ook met uiteenlopende klusjes. Peter: “Onze rechterhand!” Erik: “Onze parketmoeder!” Tijdens ons gesprek is zij druk doende met de telefoon, koffie en dweilen. Deze drie vrolijke vrienden (m/v) vinden het volgens mij heerlijk om met elkaar tot de knieën in het hout te staan, werken er keihard voor (‘kei hardhout’, za’k ma zegge), hebben veel LOL met elkaar  en maken samen een soort van Mokumer geintjes! Uit het juiste hout gesneden dus.

P.C. Houtstraat

De Gijsbrecht is voor hen ‘perfect’. “We gaan hier nooit meer weg! Voor veel mensen zijn we een vertrouwd punt geworden; de Gijsbrecht is de leukste winkelstraat die ik ken!”, bezweert Erik. Peter vindt dat het probleem van parkeren voor hem geen item is: “Ik vind het wel goed geregeld met parkeren, hoor; als mensen te laat of te weinig parkeergeld betalen, is dat wel hun eigen schuld. Maar een enkele keer nemen wij de parkeerboete voor onze rekening.”
Kortom: deze aardige en vakbekwame mannen laten zich niet gauw vloeren!

Daarbij zijn ze erg tevreden met het bestuur van de winkeliersclub, dat lekker actief en alert is. Hoewel  ‘t Parket Huys niet meedoet aan markten en zo, is aandacht van klanten en passanten ook voor hen natuurlijk nooit verkeerd. Juist de variatie in het winkelaanbod en de diverse activiteiten die worden georganiseerd, vergroten de levendigheid en gezelligheid van de straat. Erik noemt -met een schalks lachje- deze straat ‘de P.C. Hooftstraat van Hilversum’.

Gevloerd

Op 22 april a.s. is het precies veertig jaar dat de parketwinkel begon. Juichen dus! Hoewel er nog niet ernstig over een jubileumfeestje is nagedacht, komen de vrolijke voetjes vast nog wel van de parketvloer…

Wie houdt nou niet van hout?

Frans Kwantes columnist van winkelgebied de gijsbrecht
Frans Kwantes, 3 april 2018

’t Parket Huys
Gijsbrecht van Amstelstraat 198
1214 BE Hilversum
t: 0356245938
w: t-parkethuys.nl

't parket huys op De Gijsbrecht van Amstelstraat Hilversum met de eigenaren
Links Erik, rechts Peter

Meer nieuws

Alle berichten (87)

Filter op de kaart

Categorie