Van huis uit

Vanwaar de naam: HeinsHome?, vraag ik u af. “Hoewel ik Ineke heet, noemde mijn vader mij als kind liefkozend ‘Hein’. Geen idee waarom, maar voor mij is ‘Hein’ een bijzondere bijnaam gebleven. En ‘home’ heeft als oorsprong dat ik als kind al thuis veel aan het breien was en tegenwoordig verkoop ik in mijn winkel uiteenlopende spullen voor in huis. Vandaar de naam. Een stuk stoerder vind ik, dan bijvoorbeeld ‘Inekes Haakhoekje’, haha!”

Aan het woord is Ineke Visser, de slanke en goedlachse vrouw die sinds 2017 haar originele winkel voor bijzondere cadeaus en cadeautjes runt. Oorspronkelijk verkocht zij haar zelf gebreide artikelen uitsluitend online, zoals poefen, kussens en kleden. Inmiddels is het breiwerk op de tweede plaats gekomen, want bij Heinshome kunt u allerlei artikelen van allerlei materialen kopen, die letterlijk uit allerlei delen van de wereld komen, zoals: Scandinavische design (kussens, kandelaars, vazen), manden uit Senegal, sleutelhangers uit Zuid-Afrika, servies uit Colombia, maar ook in Nederland handgemaakte sieraden. En recent: handzeepflesjes, gemaakt in een naburige sociale werkplaats. “Ik ben altijd op zoek naar spulletjes waar een verhaal achter zit. Vaak fair-trade, dus duurzaam. Subtiele en bijzondere dingen voor een leuk prijsje”, aldus deze kleurrijke vrouw.

Hete brei

Ineke begon haar leven in 1966 in Voorthuizen, aan de Veluwrand. Haar vader was Toyota-dealer en moeder fulltime juf of een basisschool. Zw heeft een oudere broer, werkzaam in de jeugdpsychiatrie en een zus, die met haar man een hotel in Utrecht beheert. Na de middelbare school in Barneveld verhuisde Ineke naar Amsterdam, waar ze de Modeacademie afrondde; eerste woonde ze in de Bijlmer, later in Bos & Lommer. In 1996 vertrok ze met haar geliefde Guido naar de Bakkerstraat in Hilversum-Noord, al blijft ze zich nog altijd meer Amsterdammer voelen dan Hilversumer (net als ondergetekende; het zit in de Mokumer genen…)

Guido en Ineke hebben een dochter en twee zonen, allen van rond de 20 jaar. Partner Guido heeft een eigen klusbedrijf, dus vervelen doet hij zich niet, dezer dagen. Net zomin als Ineke trouwens, die zes dagen per week druk in de weer is met haar boetiek. “Nadat ik zo’n tien jaar mijn gebreide artikelen via mijn webshop verkocht, wilde ik op zeker moment méér onder de mensen komen en begon ik mijn fysieke winkel op de Gijsbrecht. Ik wilde een winkel waar je blij van wordt, met vrolijke dingen om cadeau te geven of voor jezelf te hebben, voor in huis en in de tuin. Mijn winkeltje moet de klanten een vakantiegevoel geven. Ik geloof dat dat aardig gelukt is.”

Uit-gebreid

Na de modeacademie liep ze eerst stage bij diverse bedrijven, voor met name ‘styling’: mooi aanzien geven aan het interieur en de tuin. Kort nadat ze met een vriendin een eigen stylingbureautje had opgezet, kregen ze een interessante opdracht van ‘Eigen huis en tuin’, een televisieprogramma met tips om je huis en tuin leuk ‘aan te kleden’, qua meubilair, vloeren, muren, verlichting en de daarbij passende kleuren. Uiteindelijk zou Ineke achttien jaar bij diverse omroepen werkzaam zijn als freelance-interieurstilist.

Maar toen er thuis drie kleine kinderen rond huppelden en in 2008 ‘de crisis’ uitbrak waarbij veel freelancers de laan uit werden gestuurd, begon zij haar webshop voor breigoed. “Mijn moeder had me als kind al leren breien. Omdat mijn zelfgebreide kussens toen grif van de hand gingen, kwam ik op het idee van een eigen ‘breibedrijf’. Dat ging om authentieke, gebreide en gehaakte interieuraccessoires, zoals dekens en sieraden, alles gemaakt van dikke wol. Breien is echt mijn specialiteit, al is het niet meer zo intensief als vroeger.”

Haar hobby’s zijn tuinieren, maar vooral: koken. Ze is sinds een tijd veganistisch aan het koken, wat ze ‘een leuke uitdaging’ noemt. Bovendien studeert haar oudste zoon ‘Voeding en Gezondheid’, en die komt vaak aanzetten met originele en hele lekkere veganistische gerechten en recepten!

Breibolwerk

Omdat het pand waarin haar winkeltje is gevestigd ‘piepklein’ is en er geen opslagruimte is, moet ze kritisch selecteren met wat ze in huis haalt. Haar koopwaar vindt ze via internet; elke maandag struint ze groothandels af, maar ‘grappig genoeg’ vinden soms verkopers zelf  haar opvallende zaak; een soort wisselwerking dus. Als een client iets wil hebben dat toevallig niet in de juiste kleur aanwezig is, dan bestelt Ineke het gewenste artikel. De klant is tenslotte koningin: haar clientèle bestaat alleen uit vrouwen, van jong tot oud.

De winkel is geopend van dinsdag tot en met zaterdag, waarbij zij in principe alles alléén doet: inkoop, winkelinrichting, verkoop, administratie, enzovoort. Als het nodig is, komt een goede vriendin haar bijstaan of vervangen. “Het leukste voor mij is als de bezoekers enthousiast roepen: ‘O, wat een leuke, originele winkel!’  Zo had ik dat ook bedoeld. Wat ik niet zo aangenaam aan mijn werk vind is, dat ik zes dagen van de week niet thuis ben, waardoor  ik mijn kinderen minder vaak zie dan ik prettig vind.”

Elk voordeel heb z’n nadeel…

Straatmaatjes

Ineke vindt dat haar speciale zaakje prima past op de Gijsbrecht, met haar vele gevarieerde en bijzondere winkeltjes. Zij noemt onze straat ‘heel gezellig en gevarieerd, dus: uniek’. Het door ondernemers vaak genoemde ‘parkeerprobleem’ is voor haar relatief: de meeste mensen blijven  zo’n uur, wat een aardige doorstroming betekent, zeker op de parkeerplekken.

Het actieve bestuur van de winkeliersclub roemt zij  zeer, maar ze vermeldt daarnaast nadrukkelijk de positief ingestelde klanten, die ook, of juist in coronatijd trouw bleven komen en kopen. Zo heeft onze straat niet alleen veel in de aanbieding, maar die geeft mede vertrouwdheid, gezelligheid en een goede band tussen de ondernemers onderling en zeker ook met de klanten!

Kortom: een straat waar je voor stáát!

Heinshome: Home sweet (Heins)Home!

Frans Kwantes columnist van winkelgebied de gijsbrecht

Frans Kwantes, 22 juni 2021

Ineke van Heinshome in de winkel op de gijsbrecht

HeinsHome
Gijsbrecht van Amstelstraat 143
1214 AX Hilversum
t.: 0654306980
e.: info@heinshome.nl
w.: heinshome.nl

Meer nieuws

Alle berichten (84)

Filter op de kaart

Categorie