Here comes the sun

Op het stukje Gijsbrecht ten westen van de Bosdrift zitten allerlei zaken die zich bezighouden met gezondheid en schoonheid, waaronder hier in het vizier:  zonnebankstudio ‘Sunday’s’, met Sandra Alderding, die haar eerste lustrum viert: sinds vijf jaar heeft ze de leiding over deze zonnige zaak, met een spannende, hypermoderne ‘cryospace’, waarover zo meer.

Sandra is vijftig jaar geleden geboren in Amsterdam, maar opgegroeid in ‘onze’ Kerkelanden. Aangezien zij na de basisschool het MBO onderaan de Gijsbrecht volgde, fietste ze in haar jeugd dagelijks over onze ‘heerlijke straat’. In 1986 werd zij gediplomeerd groepsleidster, maar haar werkelijke interesse lag in de dynamische, spannende televisiewereld: “Dat cultuurtje stond me wel aan.”

Haar vader werkte als belichter bij de omroep, haar moeder was maatschappelijk werkster; beiden zijn al jaren geleden overleden. Ze heeft een ‘broertje’, die als kapitein in de scheepvaart in de VS werkt en een iets jongere zus, die bijna afgestudeerd anesthesieassistente is. Uit haar voorbije huwelijk heeft ze twee kinderen, een zoon van 18 en een dochter van 16, die beiden studeren.  Zijzelf resideert in Loosdrecht.

Achter de wolken

Van huis uit was ze dus vertrouwd met de omroepwereld: ze ging aan de slag als regieassistente, waarbij ze niet alleen studiowerk deed, maar ook ‘op locatie ging’, naar bijvoorbeeld opnames van een concert van Guus Meeuwis in het Philips Stadion in Eindhoven. Dat werk heeft ze twintig jaar gedaan, maar toen had ze het wel gezien. Ze werkte ook bij ‘Eyeworks’, voor onder meer ‘de Nationale IQ-test’. De rek was er echter uit bij Sandra, al probeerde ze nog een jaartje -na een opleiding daarnaast- als personeelsmanager aan de slag te gaan, maar dat was het ook niet: “Alleen maar tussen vier muren. Niks voor mij!” Deze periode was voor haar pittig maar ook leerzaam: ze wist na decennia keihard werken, even niet hoe verder. Tot haar vriend haar zo’n vijf jaar terug op een goed idee bracht: “Ga een zonnebankstudio beginnen!”

Donkere schaduw

Dat werd dus in 2013 Sunday’s op onze straat, die er al sinds 2001 is gevestigd; het betreft een franchisezaak, met de naam en formule van een landelijke keten, maar met veel zelfstandigheid voor het filiaal. Sinds enige tijd werkt zij samen met Jan Willem Schermerhorn, die uit de ICT-wereld komt en helaas een groot persoonlijk drama kent: zijn beide kinderen hebben een slopende stofwisselingsziekte, waartegen geen medicijn bestaat.  Jan Willem heeft voor kinderen met deze dodelijke ziekte een fonds opgericht: BobbyenRobineFoundation.nl’.

Zachtjes bakken

In de zaak zijn negen cabines met een zonnebank, waarin de klanten geheel ontkleed zo’n twintig minuten bruinen en ‘garen’. Afhankelijk van hun huidtype is er variatie in de sterkte van het Uv-licht. Het blauwe licht komt van de ‘Blue D Lite-lampen’, die voor de aanmaak van vitamine D zorgen. Sandra voegt er lachend aan toe: “Er zijn mensen die denken dat die lampen vitamines produceren! Echt waar! In werkelijkheid doen de hersenen dat. Het gaat ons om vooral verantwoord te zonnen, waarbij men dus bijvoorbeeld niet mag verbranden.” Het  hoogseizoen duurt in deze branche van ongeveer oktober tot juni, waarbij Sunday’s wel honderd klanten per dag over de brandschone vloer, nou ja: op de brandschone bank krijgt.

O, sole cryo…

Zoals ik in de inleiding al aangaf, beschikt Sundays sinds kort over een gloednieuw, uniek apparaat dat Cryo-space heet. ‘Cryo’ is een Grieks woord dat betekent: ‘ijs makend’. De ‘cryobiologie’ bestudeert het effect van ijskoude temperaturen op levende organismes. (Deze wijsheid pik ik uit het woordenboek). In 1978 in Japan ontwikkeld. De cabine heeft de vorm van een miniraket, waarin één mens kan staan, met het hoofd erbovenuit, want het brein dient niet afgekoeld te worden. (Op onderstaande foto staat Sandra vóór het toestel). Gedurende drie minuten staat de klant, slechts gehuld in sloffen en handschoenen, in de ‘raket’, waarbij de temperatuur door middel van stikstof daalt tot min 140 graden! Kalm aan: uw ogen zijn goed, uw hart minder. Echt: 140 graden onder nul!

Onderkoeld

(Even een flauw stapje/grapje opzij. Doet me denken aan een mopje uit mijn puberteit, maar vooral uit mijn pubertijd. Vraag: “Hoe begraven Eskimo’s  hun doden?” Antwoord: “Die leggen ze een nachtje buiten, slijpen er dan een punt aan en slaan ze omgekeerd de grond in.” Excuus voor de associatie, maar het is amper te bevatten dat een mens min 140 graden overleeft. Ik krimp al voor de helft onder een koele douche).

Hoofd koel, voeten warm

Hoe het kan dat een mens dat overleeft, legt Sandra uit: omdat bij die snelle afkoeling het brein overschakelt op de ‘overlevingsstand’: het bloed gaat vooral naar de vitale organen, waarbij onder meer afvalstoffen snel worden afgevoerd en nieuwe hormonen worden aangemaakt. Als je na 180 seconden weer (springlevend) naar buiten komt, voelt een mens zich energieker, daadkrachtiger en blijer. Overigens blijft Sandra of één van haar personeelsleden tijdens die drie ijskoude minuten op een trapje erbij staan –hoofdhoogte-, want de klant mag niet te veel stikstof binnen krijgen. Het effect van deze behandeling is een ‘wellness-sessie voor body & mind’, spierherstel na het sporten, vetverbranding en pijnbestrijding. Zeker mensen met reuma, maar bijvoorbeeld ook mensen met huidproblemen, en sporters hebben er veel baat bij. Elke week worden de twee stikstoftanks bijgevuld, wat met veel witte wolken een spectaculair gezicht oplevert. Dit ultramoderne apparaat is het eerste in het Gooi; wij zijn toch maar bofkontjes…

Lekker kleurtje

Sandra is graag aan het boenen en poetsen, wat in een zonnestudio goed van pas komt: hygiëne is essentieel! Het leukste van deze job vindt zij het contact met klanten, die er gemiddeld een half uurtje vertoeven. “Maar ik wil ook graag een luisterend oor bieden, want men moet zich hier thuis voelen; als het zonnetje in huis, haha.” Ze vergelijkt dit werk met het studiowerk dat ze jarenlang deed: regelen, organiseren, commercieel maar behulpzaam zijn, met mensen omgaan. “Al ben ik intussen vijftig, dit werk houdt me scherp en dwingt me mee te gaan met de tijd.”

Uit het zonnetje

Hoewel zij de Gijsbrecht ‘een heerlijke straat’ vindt, merkt zij dat het de laatste tijd hier rustiger is dan voorheen. Dat kan te maken hebben met de warme zomer, maar “misschien ook met het strenge parkeerbeleid en de smalle voet- en fietspaden, pal naast elkaar, waardoor gebruikers soms niet erg veilig zijn.” In dit hoekje van de Gijsbrecht zitten zo’n zeven gezondheidszaken bij elkaar, waaronder Yoga Holy Body’ en Gooische Rimpels’. Bij diverse markten is dit stukje straat ‘leeg’, maar dat vindt zij geen probleem, want de mensen die deze markten bezoeken, vormen niet haar doelgroep: “Ik ben geen ‘retailer’, maar een dienstverlener!” Sterker nog: een ‘Pure Buren’ hoeft voor Sandra absoluut niet! Collega-ondernemers krijgen een leuke korting als zij ze hier bruin willen bakken: “We moeten elkaar helpen en steunen!”

Held op…

Een klein slotanekdotetje  (woord om traag uit te spreken): “Toen ik net was begonnen hier, kwam er een bonkige, oudere man op klompen binnen. Tot mijn verbazing en genoegen deed hij die keurig uit en liep op zijn geitensokken naar de cabine. Kennelijk voelt iedereen zich thuis bij Sunday’s!”

Sunday’s: Het zonnetje op de Gijsbrecht!


Frans Kwantes,
26 oktober 2018

Sandra vabn Sundays en Cryo Space Hilversum in de Straatpraat van De Gijsbrecht

Sandra Alderding voor de Cryospace in haar zonnestudio Sundays op De Gijsbrecht.

Zonnestudio Sunday’s & Cryospace het Gooi
Gijsbrecht van Amstelstraat 240
1215 CR Hilversum
Telefoon: 035-6473883

Meer nieuws

Alle berichten (84)

Filter op de kaart

Categorie