Spierinkje uitgooien

“Wat ik op straat mis, is zachte, sfeervolle muziek”, zo meldt één van de twee gezichten van Visspecialist van Middelaar: Laura Groenwoud-Mealha die al vanaf december 2005 meehelpt in de zaak op de Gijsbrecht, vanaf 2005 eigendom van Roy van Middelaar (1980). Deze Roy is niet alleen eigenaar van deze frisse viswinkel, maar –bofkont- ook nog eens getrouwd met Suzan van Middelaar, het andere gezicht en mede-eigenaar. Zowel Suzan –roepnaam ‘Suus’- als Laura zijn opgewekte, energieke en aantrekkelijke meiden die drie dagen per week hier van harte aan het werk zijn, maar dan zijn het wel hele lange dagen: opstaan om een uur of vijf en vaak pas rond acht uur ’s avonds weer thuis. Beiden vinden hun werk echter ‘hartstikke leuk’. Volgens mij voelen ze zich hier als een vis in een winkel.

Zowel de een

Suus is in 1984 geboren in Amersfoort, maar getogen in Spakenburg, waar ze twintig jaar woonde, als oudste zus van twee broertjes. Haar ouders zaten in de handel van brood en koek. Toen ze in 4 Havo was aanbeland, wist ze het zeker: “Ik ben geen studiebol, maar een arbeidzaam tiepje. Dus ging ik de business in.” Dat betrof vier dagen per week werken bij een visboer in Spakenburg; deze lesdag besteedde ze aan een opleiding voor detailhandel en specialiseerde zich in de mode, want mode was iets wat haar wel aantrok. Bij diezelfde visboer leerde ze ook Roy kennen. Ze trouwden in 2005, gingen wonen in Hoogland en kregen twee kinderen, een zoon en een dochter, nu respectievelijk 9 en 10 jaar. Heel opmerkelijk: Suus’ buurvrouw is … Laura! Hoe kan  het.

Als de ander

Laura is –zelfde ‘bouwjaar’ als Suus- geboren in Faro, Portugal, dochter van een Portugese vader en een Nederlandse moeder. Na de scheiding van Laura’s ouders, vestigde moeder zich op een camping van haar vader en moeder, bij Spakenburg, samen met Laura als oudste van een broertje en zusje. Nadat ze Nederlands had geleerd en de Mavo had gehaald, richtte Laura zich op  jazz-dance en streetdance. Ze ontwikkelde zich hierin  in rap tempo en werd zelfs twee maal landelijk kampioen (17 resp. 19 jaar jong)! Hierdoor kreeg ze de papieren om in dit strakke vak/pak ook les te mogen geven, iets wat ze tot op de dag van vandaag nog zo’n vier uur per week doet. Intussen woont ze samen en is daarbij moeder van twee zoontjes, 2 en 4 jaar.

Ze is sowieso een ‘bezig bijtje’-haar woorden. Nadat haar vader was overleden, ging zij samen met broertje en zusje diens woning in Albufeira  verhuren als vakantiehuis, wat haar wat extra werk oplevert. Zo’n drie tot vier keer per jaar gaat zij terug naar haar geboorteland. Zoals veel Spakenburgers werkte ook Laura gedurende haar middelbare schooltijd op zaterdag in de vis. Eenmaal klaar met school, solliciteerde ze in 2002 bij wat toen nog vishandel ‘de Gijsbrecht’ heette, waar Roy al werkte.

In en aan de haak

In 2005 namen Roy en Suus de zaak over. Laura bleef vaste medewerker. Nou ja, “niet vast, wel vastgeroest,” licht de goedlachse Laura gevat toe. Er werken drie fulltime krachten en twee parttimers. Suus en Laura –heel toevallig (?)dus ook buurvrouwen in Hoogland- staan rond vijf uur op, halen allerlei vis op bij een groothandel in Spakenburg, zijn rond half zeven in de winkel: uitladen en de vitrine inrichten. Na sluitingstijd om zes uur alles grondig schoonmaken en opruimen. Thuis rond een uur of acht, douchen en dan de beentjes omhoog, “met een goed glas witte wijn in de hand”, aldus Suus.
Die lange werkdagen vinden ze beiden wel een heel klein minpuntje, ook omdat ze dan bv. niet met het gezin aan tafel kunnen zitten. Maar dat weegt niet op tegen de talloze pluspunten! Gelukkig werken ze elk drie dagen per week, zodat ze tijd en energie genoeg hebben voor het gezin, voor hun vrienden en voor zichzelf. Komt bij dat ze ganse dag letterlijk op de been zijn en dat voel je wel na drie dagen. Al doet danseres Laura (“ik sta heel positief in het leven”) ook tijdens haar werk nog wel es een dansje…

Goud vissen
Hun favoriete producten -waar ze ook het beste in scoren- zijn haring en kibbeling, dagelijks vers bereid. Daarin hebben ze in 2013 en 2015 goud behaald bij de landelijke verkiezingen ‘Visspecialist van het jaar’. Alle visgerechten, die kleurrijk, verleidelijk en heerlijk ogend (en smakend) de klant toelachen, maken zij zelf. Hoewel deze twee enthousiastelingen het gezicht van de winkel zijn,  is Roy  het creatieve brein achter al deze lekkernijen. Voor de rest is hij vooral actief in de auto business. Opmerkelijke combinatie, vinnik.
Visspecialist van Middelaar is ook een erkend opleidingsbedrijf. Allerlei keuringsinstanties, zoals de Keuringsdienst van Waren, komen nog maar sporadisch langs, omdat ‘van Middelaar’  inmiddels een naam heeft hoog te houden op het gebied van hygiëne en kwaliteit. Ook daarmee scoren ze hoog bij testen. Ze vinden het leuk om regelmatig mee te doen aan wedstrijden op visgebied, “want die houden je scherp en gemotiveerd”, aldus Suus. Zo scoorden ze een 8,5 bij ‘de Haringtest’ (2013 en 2015) en bij de ‘Kibbeling-cup’ (2017) een trotse 9,3! De beruchte haringtest van het A.D. is afgeschaft en vervangen door een consumententest: “En terecht!” Ook nu doen ze weer mee aan een ‘haringwedstrijd’, waarvan de winnaar in september bekend wordt gemaakt. Van Middelaar werkt vooral met keurmerken, voor bijvoorbeeld ‘verantwoord gevangen’ vis, wat inhoudt dat de beestjes ‘met behoud van de omgeving’ worden gevangen:  zonder bv de bodem te beschadigen. Bij deze kraakheldere zaak wordt uitsluitend eersteklas, verantwoord gekweekte vis verkocht.

Gezond als een
In de winkel heerst een frisse, reine en prettige sfeer, wat aangenaam is voor klanten en personeel. Suus: “Het ruikt hier weliswaar naar vis, maar het stinkt niet.” Nooit, kan ik stellen, want zowel hun bestelbusje als de vitrine, als de verdere zaak zijn altijd grondig gesopt! Niet verwonderlijk dat deze twee vitale, vrolijke vrouwen een vaste ‘aanhang’ van wel enkele honderden mensen hebben. Suus: “Het persoonlijke contact vinden we heel leuk; bij de geboorte van onze kinderen kregen we van veel klanten een kaartje. Prachtig!”. Laura voegt eraan toe: “Ik heb veel vrijheid, zodat het voelt alsof het mijn eigen winkel is, terwijl je voor en met anderen werkt. Weliswaar is de klant koning, maar veel van onze klanten ervaren we als vrienden.”

Vistik het maar
Hoewel Laura meldt ‘wel tienduizend anekdotes’ te weten, vertelt ze deze: “Een klant belde ons
met een klacht over de ‘taaie’ ovenschotel. Toen ik dóórvroeg, bleek dat de man geen oven of pan  had gebruikt, maar simpelweg zijn vork erin had geprikt.” Suus sluit af: “Ik vroeg aan een klant welke saus hij bij de kibbeling wilde. Antwoord: “Geen knoflooksaus, want we gaan straks  nog vrijen!”
Beide blije meiden lachen smakelijk…

Van Middelaar: Het mooiste neusje van de zalm!

Frans Kwantes columnist van winkelgebied de gijsbrecht

Frans Kwantes,
23 juni 2018

Visspecialist van Middelaar
Gijsbrecht van Amstelstraat 181
1214 AZ Hilversum
035-5429234

Straatpraat met Visspecialist van Middelaar

 

 

 

 

Meer nieuws

Alle berichten (84)

Filter op de kaart

Categorie