Geroerd

We staan er misschien weinig bij stil, maar in ons ‘onroerend goed’ leven we dagelijks met ons vertrouwde ‘roerend goed’: bedden, tafels, stoelen, kasten, gordijnen, lampen. Die hebben we ooit gekocht, gekregen en/of zelf in elkaar gezet. De twee opgewekte, nijvere broers die ik op en over dit vakgebied spreek, zitten al jaren midden in de meubels en woninginrichting: Pieter en Fred van de Loosdrecht

Loosdrecht in Hilversum

Pieter (roepnaam Piet) is geboren in 1954 en broer Fred (roepnaam Fred) in 1958, beiden te Hilversum. Ze wonen hier nog altijd. Hun vader had 25 jaar lang samen met Vonck aan de Neuweg een woninginrichtingszaak, genaamd ‘Vonck en van de Loosdrecht’, waarin hun moeder ook hand en spandiensten verleende. Piet en Fred hebben één zus, die in Italië woont. Na de Fabriciusschool volgde Piet –met een zoon van inmiddels 34 jaar- de detailhandelsschool in Amersfoort en ging als 17-jarige werken in de zaak van zijn vader. Fred -drie kinderen, in de 20 en 30 jaar, zat ook op de Fabriciusschool, deed daarna de LEAO en ging eveneens aan de slag bij pa. Toen die en compagnon Vonck stopten met de zaak op de Neuweg (Piet: “Als na een goed huwelijk”), kwamen de twee gebroeders in de winkel, die werd gevestigd op de huidige locatie, bijna aan het uiterste oosteinde van het winkeldeel van onze straat, vlak na de Neuweg. Op 1 juli 1975 startten zij hier,  nu geheten ‘Van de Loosdrecht Totaal Wonen. Die zoon was Piet, die officieel aan het roer staat. Broer Fred, vier jaar jonger, kwam er later bij. “We zijn totaal in dit vak opgegroeid. We weten amper wat andere vakken zijn, haha!”, meldt Fred relativerend

Jong geleerd

Piet leerde het vak natuurlijk in de eerste plaats door tussen zijn 17e en 21e met vader mee te draaien: in de werkplaats, meubels afleveren, spullen installeren. Iets wat hij tot op de dag van vandaag nog steeds voornamelijk doet. “In de praktijk steek je het meeste op; door schade en schande leer je veel bij. In die jonge jaren leerde ik opmeten, bezorgen en aansluiten, dan krijg je het snel onder de knie. Daarbij heb ik in de loop der jaren in de avonduren diverse vakdiploma’s gehaald.

Oud gedaan

De montere gebroeders hebben een heldere taakverdeling; zo vullen  zij elkander prima aan tot een doortimmerde eenheid. “Ik ben van langs de weg,” meldt de praktisch ingestelde Piet; hij bezoekt mensen thuis en doet de techniek, zoals stoffering. Zijn broer houdt zich vooral bezig met de winkel zelf, de verkoop en de planning. Piet: “Fred is ‘de man aan de telefoon’. Dit werk doen de broers nu zo’n vijfenveertig jaar. Ze hebben vijf medewerkers: drie fulltimers en twee parttimers. Het pand van zo’n 900 vierkante meter herbergt diverse sfeervolle ruimtes met fraai meubilair, verlicht door talloze lampen en lampjes: hun ‘woonideeën’. Aan de overkant beschikken ze over een opslagruimte van wel zo’n 400 vierkante meter. Fred: “Wij verkopen alles voor in huis -vandaar ‘totaal wonen’-, maar geen slaapkamermeubels en verf. Vroeger deden we ook behang, maar daar zijn we mee gestopt.” Naast bankstellen, relax fauteuils, tafels en stoelen, verkopen ze vooral ‘raambekleding’ (gordijnen, zonwering,) en vloerbedekking (laminaat, pvc en tapijt). Momenteel verkopen PVC-vloeren het best, ’de grote omzetmaker’, maar de toppers veranderen voortdurend.

Binnen staat je goed

Hun koopwaar vinden ze via beurzen en leveranciers. Bovendien zijn ze aangesloten bij een landelijke inkoopvereniging. Bij deze inkoopvereniging zijn zij, voor de woninginrichting, aangesloten bij de formule “Binnen”, waarbij zo’n dertig woninginrichters uit het ganse land zijn aangesloten. Dit versterkt hun positie in de markt door middel van diverse acties het gehele jaar door. Heel populair op dit moment zijn de betaalbare designmeubelen  van ‘Munsterring’. Ze hebben drie woningstoffeerders in dienst, die bij de mensen thuis de praktische uitvoering realiseren, zoals vloeren leggen en gordijnen ophangen en zonwering plaatsen. Nu en dan doen ze er kleine ‘projecten’ bij, bijvoorbeeld een kantoor of een winkel inrichten. Fred: “We zijn gespecialiseerd in ons totale vak en dus vinden we niks gek of bijzonder meer.”  Piet voegt toe: “Als een klant een vraag heeft, proberen we die altijd te helpen.  Het is leuk om mensen gelukkig te maken met hun nieuwe interieur. Natuurlijk is geld verdienen voor ons een must, maar voor ons is dit werk vooral een heerlijke hobby.”

Kamerklant

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de zaak goed draait, zeker in vergelijking met de  crisis van zo’n tien jaar geleden. Hun klanten komen vooral uit de leeftijdsgroep van vijftig plus; die hebben al veel meegemaakt en willen wel weer wat nieuws in huis, maar natuurlijk geven zij iedereen altijd alle aandacht. De clientèle komt uit alle lagen van de bevolking, maar dan wel grotendeels uit Hilversum en Het Gooi. Piet: “Ik was een keer ’s ochtends, met mijn schoenen uit, bezig in een woonwagen en ’s middags was ik aan het werk in het huis van een minister. Bij iedereen anders. Qua kwaliteit zijn we in de loop van de jaren wel omhoog gegaan.” Een dag per week hebben ze elk een vrije dag, maar ze zijn toch dagelijks met hun werk bezig. Sinds een paar jaar is de winkel op maandag dicht; dat noemen ze de ‘papierdag’: administratie en zo doen, wat Piet een weinig aantrekkelijk deel van het werk vindt. Hij omschrijft hun zaak als ‘de Gooise buurtsuper voor meubels’. Ze adverteren via de sociale media, maar ook in de Gooi- en Eembode (die hen een jaar of twee interviewde). Daarbij brengen ze flyers uit, voor textiel en meubels, zoals ‘relaxstoelen’. Klinkt en is allemaal dus heel relaxt.

Uit en thuis

Omdat ze dus al decennia op de Gijsbrecht vertoeven, zien ze de geleidelijke veranderingen. Ze vinden het jammer dat de detailhandel op de straat gestaag afneemt en plaats maakt voor makelaars, internetzaakjes en kappers. Mede door internet, vermoedt Piet, is de fysieke inloop in hun winkel langzamerhand afgenomen. “Waren het er vroeger wel twintig per dag, tegenwoordig nog zes, bij wijze van spreken,  mede doordat we wat excentrisch op de straat gesitueerd zijn. Maar omdat we er al zo lang zitten, kennen we veel mensen (en  zij ons) en weten we veel van veel mensen. Prachtig!”

Van de Loosdrecht: Fraai roerend goed. En: fraai, roerend, goed!

Frans Kwantes columnist van winkelgebied de gijsbrecht
Frans Kwantes,
9 april 2019.

Fred En Piet van de Loosdrecht wonen in de straatpraat 2019Fred (links) & Piet (rechts)

Van de Loosdrecht Wonen
Gijsbrecht van Amstelstraat 91
1214 AV Hilversum
t: tel:035-6247014
e:info@loosdrechtwonen.nl
w: vanloosdrechtwonen.nl

Meer nieuws

Alle berichten (90)

Filter op de kaart

Categorie