Taal en teken

Na een aangename vakantie en een onaangename ziekte, ben ik weer aan de Praat. Als start van de derde ronde is de sympathieke Gürkan Dünki mijn eerste slachtoffer: de hardwerkende baas van ‘Turkse Kapsalon Gürkan’. Omdat zijn Nederlands niet zijn sterkste punt is en mijn Turks ook niet meer is wat het was, voer ik het gesprek met zijn Nederlandse vrouw Lonneke Hofstee.

Roots

Gürkan is geboren in oktober 1984 in Noord-Turkije, niet ver van de Griekse grens. Dit gebied, dat al in de oudheid Thracie heette, heeft een aparte cultuur, die Lonneke omschrijft als ‘het België van Turkije’: bourgondische levensgenieters, die wijn en olijven verbouwen en die van lekker eten en drinken houden. Ook het uiterlijk van Gürkan is niet ‘typisch Turks’: met zijn vriendelijke, blonde, blozende kop heeft hij eerder het voorkomen van een Rus of een Pool; of zoals hij zelf zegt: “Mijn roots liggen meer in de Balkan dan in Arabië

Haarscherp

Gürkan heeft een oudere broer en zus; zijn vader overleed toen zoonlief acht jaar was. Zijn moeder heeft dus de drie kinderen alleen opgevoed en is altijd weduwe gebleven. Na de basisschool deed Gürkan een opleiding vergelijkbaar met onze Havo, was anderhalf jaar dienstplichtig en ging daarna werken bij zijn oom, die kapper was. Overigens zijn vrijwel al zijn mannelijke familieleden kapper. Zoals Lonneke het zegt: ‘Het is een familieberoep, een ambacht’.

Deze oom bracht hem allerlei bijzondere kniptechnieken bij, die Gürkan thans secuur in zijn huidige zaak toepast. Die kwamen ook letterlijk in beeld in het programma van TV Noord-Holland, de rubriek ‘Buurten’, waarin zij vorig jaar voorkwamen, alsmede ondergetekende als ‘toevallige’ buurman. Vriendelijk, origineel en deskundig zijn de drie knipkerels hier bezig met uw harige, respectievelijk blote bolletje…

Hem en haar

In 2010 ontmoetten Gürkan en Lonneke elkaar op een terras in Istanbul, waar zij op vakantie was. Haar man leerde haar snel Turks, wat erg handig is als zij in zijn geboortestreek is, waar zij zich dus goed kan redden. Gürkan is niet zo’n talenmens; hij is niet zozeer een man van het woord, maar van de daad: hij werkt van ’s ochtends negen uur tot ’s avonds zeven of acht uur, op vijf van de zes dagen dat zijn zaak geopend is.

In april 2012 kwam hij naar Nederland, waar hij sindsdien met Lonneke en twee (stief)zoons van dertien en achttien jaar, in een gezellig appartement in een flat aan de vijver in Kerkelanden woont. In 2016 trouwden ze en kort daarna openden ze de kapsalon op onze straat. Lonneke en hij spreken samen meestal Turks, maar als de zonen erbij zijn Nederlands. Gürkan houdt van zwemmen,  koken en films kijken.

Op een haar na

Hij heeft twee fulltime collega’s: Louaï met een Iraakse achtergrond; en Arsenio met een Caribische roots. Er werken dus drie culturen prima samen in één zaak. Hier worden alleen mannen en jongens geknipt. Gürkan houdt van het no nonsens vak van herenkapper: hij knipt niet alleen en scheert met het bekende lange klapmes, maar epileert ook de kleine haartjes op het gezicht, in de neus en de oren, soms met een dun touwtje, soms met vluchtige vlammetjes en soms met wax op stokjes in de neusgaten.

Desgewenst geeft hij als extraatje een massage van nek, schouders, armen en handen, want hij beheerst diverse technieken op knip- en massagegebied. Na het knippen en stylen eindigt de behandeling met een Turkse aftershave, met een citroengeur. Kinderen weten inmiddels dat ze na het knippen een lekkere Chupa Chup lolly meekrijgen en de volwassenen een flesje met Gürkans Turkse aftershave.

Koning klant

De zaak draait goed, zes dagen per week, actief tussen 9 en 18 uur; op vrijdag koopavond; des zondags gesloten. Er wordt vooral gewerkt met een agenda, waardoor men op afspraak zelden lang hoeft te wachten op ‘het mes’. De drie kappers hebben altijd wel een klant onder handen, maar in de zomertijd als eentje op vakantie is, moeten ze wel eens een klant onverrichterzake terugsturen. Grappig genoeg is de knipclientèle zeer gevarieerd: ongeveer dertig procent is van Turkse komaf en de rest is of Nederlands of het betreft expats uit het Gooi, waarbij ook vele beroepen zijn vertegenwoordigd: stratenmakers, agenten, ICT-ers, journalisten. En zelfs hun eigen ambtenaar van de Burgerlijke Stand!

Rondom

Met de andere ondernemers in de straat  hebben ze niet zo veel contact, behalve met enkele buren, zoals Christine le Duc , de Groene Schaar aan de overkant en de Turkse bakkerij Side, een eindje verderop. De Gijsbrecht ervaren ze als een fijne straat, die  geleidelijk wat internationaler wordt. “Een leuk werkgebied, met per seizoen aangepaste straatversieringen en diverse markten. Puntje van aandacht voor de klanten is het betaald parkeren: “Maar ja, dat hoort erbij. We waarschuwen altijd de klanten, zodat ze geen nodeloze boete krijgen voor hun geknipte koppies.”

Bovendien wonen Gürkan en Lonneke met veel plezier in Hilversum, met gevarieerde natuur eromheen en centraal gelegen, zodat je snel in Amsterdam, Utrecht of zelfs Den Haag bent. Haar harenman voelt zich hier helemaal thuis, maar hij richt zich met zijn vrouw ook graag op andere culturen. Zo maakten zij deze zomer een rondreis door Noorwegen en Zweden.

Knap geknipt

Gürkan houdt van gezelligheid, wil in de winkel een gemoedelijke sfeer creëren –waar hij prima in slaagt- en wil ook graag een sociale functie vervullen: hij weet heel veel van zijn klanten en onthoudt alles. Soms komen mensen alleen maar een bakkie doen in deze vriendelijke, relaxte  knipwinkel. Gürkan vindt het leukste van zijn werk het contact met de klanten; gezelligheid is zijn lust en zijn leven. Maar er zijn soms wel wat ongeduldige klanten die eisen dat ze binnen vijf minuten worden geknipt. Daarover een veelzeggende anekdote.

Schaar maar waar

Vorig jaar werd het interieur van de winkel grondig gewijzigd. Toen al het meubilair was verwijderd en men al aan het breken was  en er overal stof lag, kwam er toch een klant binnen rennen; die moest en zou terstond geknipt worden. Uiteraard kon dat niet, zonder stoelen en spiegels, maar de veeleisende man zei: “Maakt me niet! Begin gewoon!”  Helaas moesten ze de ongeduldige man –niet erg geknipt als prettige klant- onbewerkt weer wegsturen. “Maar het overgrote deel van onze stoelzitters is heel vriendelijk en vooral: heel tevreden!”

Geen haar op mijn hoofd die daar aan twijfelt!

straatpraat, frans kwantes

Frans Kwantes,
13 september 2019.

Gurkan Turkse Kapper in de Straatpraat van de gijsbrecht
Op de foto van links naar rechts:(Staand) Louaï, (zittend) Gürkan, (staand) Arsenio.

Turkse Kapsalon Gürkan
Gijsbrecht van Amstelstraat 215
1214BA Hilversum

 
 

Meer nieuws

Alle berichten (86)

Filter op de kaart

Categorie