Zinvol

In de naam van deze winkel zitten twee woorden die ik opgeklaard wil zien: ‘Sees’ en ‘conceptstore’. Een snufje googelen levert op wat het laatste betekent: ’een soort mini-warenhuis, met een mix van producten (mode, interieur, kunst), ontstaan vanuit de visie en passie van de eigenaar, gericht op een bepaalde trend.’ Je moet wel met de tijd meegaan, vinnik. Over de naam  ‘Sees’ komen we zo te spreken.

Vol zin

Degene die hier de ‘conscepter’ zwaait is Jaimie  Grieving, in 1977 geboren in Oostende (België), waar zij tot haar achttiende jaar woonde. Zij rondde daar  een opleiding verpleegkunde af, maar ze heeft er nooit wat mee gedaan. Haar ouders wonen er nog steeds; “het ondernemen heb ik echter niet van mijn ouders.” In Oostende leerde zij haar huidige man kennen, Monty genaamd, die in België een sportopleiding wielrennen deed. (Olijke naam: ‘Monty’; komt volgens mij of van Monty Python of van Montgomery). Voor mij als halve Mokumer frappant: deze bescheiden en hardwerkende ‘ras-Amsterdammer’ heeft de zaak van zijn vader overgenomen: de Kiosk onderin de Munttoren te Mokum, thans er vlak naast. Hier verkoopt hij vooral frisdrank, snoep en koeken aan toeristen, maar assisteert tussendoor graag zijn vrouw met/in haar zaak op de Gijsbrecht. Jaimie en Monty trouwden in 2007 en wonen sinds vijf jaar in onze Omroepstad, gelukkig samen, met hun zoon Robbe (10) en dochter Tess (8).

Werkzaam

Vanwege de kinderen werkte Jaimie een aantal jaren niet, terwijl Monty keihard in en bij de Munttoren aan het werk was, ‘Monty-tower’, zak ma zegge. Maar op een gegeven moment ging het bij Jaimie toch kriebelen, zeker toen de kinderen naar school gingen hier. Ze ging eerst een jaar of drie één dag werken bij Coffee- & Winebar Maxx, en tegelijk enkele jaren bij Stoerkids, van onze geliefde Chantal. De combinatie horeca en winkel beviel Jaimie wel, “al is het in de horeca vooral heel hard lopen.” Toen Maxx bleek te willen stoppen, stapte ze begin dit jaar over naar ‘Sees’ en is deze zaak sinds september jl. haar eigendom.

Conceptie

Sees bestaat sinds 2017 en is vernoemd naar de toenmalige eigenaressen, de dames ‘Seesing’, die er toen al een ‘coffee & conceptstore’ in hadden gevestigd. Het concept is dus niet alleen koffie, thee en frisdrank  (geen alcohol) verkopen, maar ook diverse hippe artikelen: sieraden, kleding, geurkaarsen, woningaccessoires en zo meer. Het idee komt vooral voor in grote steden als Amsterdam en Utrecht; de meisjes Seesing zijn er hier mee begonnen en dit is vooralsnog de  enige ‘dubbele’ winkel in het Gooi,  met dit concept dus. Als men het pand betreedt, vlak naast Bruna, ziet men onmiddellijk de twee functies van de zaak: links, met tafeltjes en stoeltjes het horecagedeelte en rechts de winkel. Achterin is een speciale speelruimte voor kinderen, want met name het linkerdeel van de winkel richt zich op ouders met kleine kinderen.

Heureca!

De nadruk ligt bij de horeca. De actieve en vriendelijke Jaimie vindt het het leukst als zij mensen kan helpen met het aardig inrichten van hun huis, bijvoorbeeld sfeervolle elementen voor op de vensterbank, zoals planten en kaarsen. “Het zelf zoeken naar mooie spullen op beurzen en Instagram vind ik het allerleukste om te doen,” meldt ze, “want dan gaat alles volgens mijn concept en dan krijg je op zeker moment een herkenbaar basispakket in de winkel.” Bij de horecapoot draait het vooral om koffie en thee voor de mama’s en de papa’s, met allerlei gezonde maar lekkere gebak en smoothies, altijd volledig plantaardig, vaak glutenvrij en steevast zelf gemaakt! “Gezond gebak is voor ons nummer één! Wij verkopen puur natuur.  Zoals ‘vegan snickers bars’, met amandelen, dadels en pindakaas en de rest verklap ik niet, haha!” Er komen zelfs mensen van heinde (en ook verre), die na wat googelen speciaal voor haar lekkere, gezonde en glutenvrije eten komen. Er wordt niet gefrituurd en diners worden er ook niet bereid; wel heerlijke ontbijtjes en lunches, zoals zelfgemaakte soep, quiches, broodjes en yoghurt met granola (met noten).

Kinderspits

Toevallig is de zaak tijdens ons gesprek op de eerste dag van de week, voor het eerst ook op maandag geopend; wekelijks tot en met zaterdag, dagelijks van half negen ’s ochtends  tot vijf uur ’s middags. Ze heeft klein team in  dienst: ‘creatievelingen’, met passie voor bediening en verkoop,  jongelui vaak in een tussenjaar. “Maar ik vind het soms best wel moeilijk om dingen uit handen te geven, want ik heb graag de touwtjes in handen. Ik ben een pietje-precies, wat soms lastig is voor mezelf, maar zeker ook voor anderen. Ik doe het graag allemaal zelf. Mijn doelgroep  zijn dus de ouders met jonge kinderen, die hier wat komen eten en drinken als de kids naar school zijn gebracht. Daarom is het bij ons  in de ochtend bijna altijd een gezellig druk spitsuur. Maar uiteraard is iedereen welkom! Ook mensen zonder kinderen! Over de verdere aan- en inloop hebben we absoluut niet te klagen; integendeel!”

Binnen en buiten

De bevlogen en opgewekte Jaimie kan haar creativiteit goed kwijt in het wisselen van thema, de indeling en aankleding van het interieur, dat een flink vloeroppervlak heeft. Dat gebeurt ongeveer  eens per maand. De inrichting wil ze graag ‘industrieel en een tikkie Scandinavisch ’ houden, met een betonnen vloer en veel ruimte tussen de schappen, zodat bijvoorbeeld kinderwagens en buggy’s er makkelijk tussendoor kunnen. Het terras met een paar tafeltjes is in ontwikkeling; mogelijk komt er na de winter een luifel boven te hangen. En een iets meer blikvangende voorzijde zou  niet verkeerd zijn, vindt zijzelf ook. Al met al is Jaimies ideaal : ‘een huiselijke sfeer met vaste, vertrouwde klanten.’

De straat op!

Jaimie: “Ik ben dol op de Gijsbrecht! Het voelt als thuis, met alles wat je maar hebben wilt. Daarom is de groeiende leegstaand zo vreselijk jammer. Veel mensen vinden het gewoon ontzettend leuk hier! Maar niet te veel klagen, hoor, want ik ben verder behoorlijk positief ingesteld!” J’aime Jaimie…

Kortom:  Sjees meteen naar Sees!

Frans Kwantes columnist van winkelgebied de gijsbrecht
Frans Kwantes,
28 oktober 2019

Jaimie eigenaar van Sees coffee en conceptstore in de straatpraat van de gijsbrecht Monty van Sees coffee en conceptstore in de straatpraat van de gijsbrecht
Sees. Coffee + Conceptstore

Gijsbrecht van Amstelstraat 119
1214 AW Hilversum
t: 035-7854789
e: info@seesconceptstore.nl
w: seesconceptstore.nl

Meer nieuws

Alle berichten (84)

Filter op de kaart

Categorie