Bedrijvig

Een van de minst opvallende, zeg maar gerust zeer bescheiden ondernemers op onze straat is Hans Paes,  die vlakbij de Bosdrift  een kantoor heeft voor  administratieve en fiscale bijstand en adviezen: P & K. De P staat voor Paes en de K voor zijn compagnon Dick vom Kohten, die zijn eigen kantoor heeft bij de Seinhorst. Hoewel Hans klein van lijf, maar groot van geest is, staat hij zeker zijn mannetje! Deze vriendelijke man met zijn originele grijze paardenstaart, werkt nog vrijwel elke dag tussen 10 en 16 uur, voor steun aan het Midden- en Kleinbedrijf en BV’s, maar ook doet hij belastingaangiftes voor particulieren. Zijn leeftijd? Ruim 78 jaar!

Onvoorstelbaar

Hij is geboren in februari 1942 in Soestdijk. Hij heeft zijn ouders amper gekend, want “zij hadden het verkeerde geloof”: omdat zij van Joodse huize waren, werden zij met een toevallige groep mede-onschuldigen -vlak voor de vrede- in april 1945 tijdens een razzia door de Duitsers op straat gefusilleerd, waar kleine Hansje -enig kind- bij stond. Afgrijselijk! Hij overleefde de liquidatie, zij het dat hij gewond raakte aan zijn hoofd. Hij werd gevonden en opgevangen door de familie Grift, die een fietsenwinkel in Soestdijk runde. Het leek erop dat het weesjongetje door deze familie zou worden getogen, maar ja, de tijden waren gans anders dan nu: na een jaar werd hij daar ruw weggehaald en geplaatst in een jongenstehuis bij Groesbeek. “Daar zat ik tot ongeveer mijn achttiende; het was bepaald geen leuke tijd. Het was meer een kwestie van overleven…”

Toen het tehuis ging verhuizen naar Maassluis, werd hij rucksichtslos op straat gezet. Er volgde voor hem een lange periode van uiteenlopende baantjes: van hulpje bij een fietsenmaker en frietbakker in een snackbar tot liftmonteur; in Bussum reparateur van koffiezetmachines bij Melita en monteur bij ‘Radio Velt’; op onze Gijsbrecht: eigenaar van een winkeltje in cassettebandjes en audio-accessoires….  

Hart voor de zaak

Nadat hij verhuisde naar Hilversum -een beetje in de buurt van zijn ‘roots’- ontmoette hij zijn zorgzame Sonja, met wie hij in 1969 trouwde. Ze zijn -bewust kinderloos- nog altijd gelukkig samen,  in hun huis op onze straat. Enige tijd huurde ‘Het Parkethuys’ het winkelgedeelte, maar toen de ‘vloerenboeren’ (mijn term, FK) verhuisden naar hun huidige pand, kocht Hans het ganse pand en  verbouwde de voorkamer tot kantoor. Intussen had hij in de avonduren onder meer de fiscale studie MBA (Moderne Bedrijfs Administratie) afgerond. In 1989 startte hij met compagnon Dick het administratieve en boekhoudkundige bureau P&K.

In de topjaren hadden ze zo’n veertig bedrijven en talloze particulieren als klant, maar omdat Hans een dagje ouder wordt, is dat gestaag teruggebracht naar zo’n zes bedrijven en ongeveer honderd particulieren voor hun jaarlijkse belastingaangifte. In 2016 werd hij aan zijn hart geopereerd, want de hartkleppen werkten niet meer naar wens. Hij is daarna flink opgeknapt, al is zijn geheugen -vooral over zijn vroege verleden- wel minder geworden. “Zo lang het hoofd goed blijft, wil ik dit werk blijven doen, want ik heb er nog altijd veel lol in!” Een krasse knar, mag je wel zeggen.

In de papieren

Wat houdt zijn werk in? Hans: “Bedrijven leveren ons allerlei informatie aan, waarvan wij bijvoorbeeld de jaarrekening opmaken. We leren hun een kasboek en een bankboek bij te houden, conform de wettelijke regels. Een kasboek betreft de contanten die dagelijks in een winkel rondgaan en een bankboek betreft de diverse bancaire handelingen, die wij mede op basis van hun toelichting boekhoudkundig en fiscaal verwerken. Zo wordt er elk kwartaal een BTW-overzicht opgesteld, op grond waarvan men wellicht nog wat terug krijgt van de fiscus. Wij werken niet met DiGi-D, maar met certificaten, waarmee we rechtstreeks met de Belastingdienst communiceren.

Sommige dingen gaan nog ‘met de hand’, maar het meeste is natuurlijk digitaal. Dat computerwerk heb ik mezelf aangeleerd via bijscholingscursussen en zelfstudie. Daarnaast doen we loonadministratie, jaarrekeningen en jaaropgaven. Voor particulieren dus de aangiftes. Ik werk nu eenmaal graag met getallen en cijfers, waarin je uiteraard wel heel secuur moet zijn.”

Daar zit muziek in

Hans heeft diverse, uiteenlopende hobby’s. Zo voetbalde hij een blauwe maandag bij Olympia, maar vooral maakte hij jaren hun clubblad. Ook speelde hij toneel bij ‘Kunst en Genoegen’. Tegenwoordig kijkt hij graag naar snooker en darten op de tv en maakt kruiswoordpuzzels, doorlopers en cryptogrammen. Daarbij is hij degene die elke dag zo gevarieerd mogelijk kookt voor zijn vitale, opgewekte Sonja en zichzelf; zo nu en dan bereidt Sonja soepen en salades.

Zijn grootste passie? Muziek! Dat wil zeggen: hij is een dj, maar zonder teksten. Hij bezit een eigen muziekinstallatie met boxen, waarmee hij vaak optrad op feesten van Olympia.  Hans’ optredens zijn geleidelijk in aantal afgenomen, tot hij ermee stopte na zijn hartoperatie. Popmuziek heeft duidelijk zijn voorkeur: wekelijks houdt hij de Top-40 bij, pikt er de leukste nummers uit en zet die op zijn computer. Tegenwoordig presenteert hij er ook clips (en chips) bij… Zijn huidige publiek? “Op vrijdagmiddag zijn mijn maat Dick en mijn vrouw hier, om samen te kaarten. Ons wekelijkse feestje voor drie: ik zorg dan voor een wijntje en twee soorten lekkere nootjes: één om naar te luisteren en één om op te eten, haha!”

(De) een en (de) ander

Het leukst vindt hij het ‘snuffelen met cijfers, om er wat moois van te maken’. Het minst: zeurende klanten, al zijn die er niet veel. Sinds 1976 wonen Sonja en Hans op onze straat, waar ze nog altijd heel happy zijn. Sonja: “We hebben leuke buurtjes, de winkels zijn vlakbij, maar we hebben niet veel contacten met anderen; dat vinden we prima. We fungeren ook een beetje als distributiepunt voor bezorgbedrijven, die bij ons pakketjes afleveren voor buren die niet thuis zijn; doen we nog een beetje sociaal werk, haha. En soms worden we gebeld door mensen die foeyonghai bestellen of zo, want die denken dat we een Chinees restaurant zijn; kennelijk een sterk gelijkend telefoonnummer.”

Een goed hart

Deze stabiele, behulpzame en integere Hans heeft voor ondergetekende jarenlang -en nog steeds- de belastingaangifte verzorgd; in mijn donkerste jaren heeft hij dat zelfs geruime tijd Pro Deo gedaan! Hoe warm menselijk kan je zijn?

Hij heeft geen ruimte meer voor hulp aan bedrijven, maar kan eventueel nog wel de aangiftes voor één of twee particulieren verzorgen. Rutger Bregman stelt: ‘De meeste mensen deugen’. Hans en Sonja behoren absoluut tot deze groep!

P&K: Deskundigheid en vriendelijkheid: daar wordt iedereen beter van!

Frans Kwantes columnist van winkelgebied de gijsbrecht
Frans Kwantes,
22-2-2021

Hans van P&K administratie in de straatpraat van De Gijsbrecht Hans Paes aan zijn bureau

P&K Administratie Services
Gijsbrecht van Amstelstraat 224
1214 BE Hilversum
t: 035 624 4296

Meer nieuws

Alle berichten (74)

Filter op de kaart

Categorie