Historie

3 november dit jaar is voor de mensheid een historische dag: presidentsverkiezingen in de VS en  op onze straat bestaat Pitti Donna dertig jaar! Alle reden voor een  bezoekje aan deze veelzijdige winkel voor damesmode. ‘Pitti’ betekent zoiets als eigengereid en ‘donna’: vrouw.  Deze zaak wordt al 30 jaar met succes gerund door twee goed gemutste vrouwen, van wie ik één live spreek: Saskia TemmingDe ander is Wanda Heijnneman. Beide dames worden al dik twintig jaar bijgestaan door Marja Kolman-Krant, die tijdens het gesprek ons bijstaat met opbouwend commentaar en koffie.

In de mode

Saskia is geboren (1967) en getogen in Utrecht. Haar vader is een bekende ‘Meester-schilder’, die zich specialiseerde in magisch-realistische schilderwerken.  Moeder was ‘zeer zorgzaam en gaf veel liefde’. Saskia heeft twee broers en één zus, die allen ondernemer zijn. Zij was na de Mavo lang werkzaam in een modezaak in de Domstad, ‘Cocon’,  waar zij de kneepjes van het vak leerde en een netwerk van  leveranciers ontwikkelde.  Op zeker moment besloot Saskia een eigen modewinkel te starten: samen met genoemde Wanda opende zij in 1990 de modedeuren op onze straat. Haar toenmalige echtgenoot en die van Wanda hebben hen daarbij de eerste jaren flink ondersteund.

Geestig

Saskia Temming (neef Henk Temming was zanger van ‘Het Goede Doel’) woont aan de Loosdrechtseweg, is moeder van drie zonen en een ‘vrouwtje’, tussen de 17 en 28 jaar. Ze woont  ‘lekker in de buurt’.  Behalve het ondernemerschap zit ook één van haar hobby’s in de genen (van vaderskant): zij schildert graag, eveneens in de abstracte hoek. Ze houdt van kunst en alles wat met ‘de geest’ te maken heeft, waardoor ze positiever en vitaler leeft. Saskia: “Ik ben een uitgesproken mensenmens.”  Haar compagnon Wanda (1965) woonachtig op de Diependaalselaan, is al jaren (gelukkig) getrouwd en heeft twee zonen. Haar hobby’s zijn: lekker dansen, zingen in een band en natuurfotografie.

Natuurlijk goed

Pitti Donna is een modezaak voor vrouwen tussen de 19 en de 90 jaar. Na de spannende start bleek al snel dat de zaken florissant verliepen: ze verkopen alles voor de complete aankleding van de vrouw: van sjaals en kettingen tot jurken, jassen en tassen. Maar ze zijn daarbij ook gericht op vrouwen met de grotere maten, waar een behoorlijke vraag naar is. “We geven onze klanten veel ruimte hier  en ook adviezen, zoals over de gepaste kleuren;  maar we letten ook op ‘silhouetbewaking’: iemand met bijvoorbeeld een appelfiguur kleed je anders aan dan iemand met een zandloperfiguur. Iedereen wil er slanker uitzien, maar we maken de dames ook duidelijk dat de schoonheid niet zit in de omvang, maar in de uitstraling. Zo onderscheiden we ons dus in maten en kleuren; het laatste zit ook in mijn genen…” Vrijwel alles wat Pitti Donna verkoopt, is kwaliteit van natuurlijke stoffen. Elke week komen er nieuwe, kleurrijke spullen binnen. In deze gure Coronatijd zitten veel mensen meer thuis en dus gaan onder meer truien en vrijetijdskleding beter dan ooit.

Van de kaart

De winkel is gesloten op zondag en maandagmorgen; de andere dagen geopend van half tien tot zes uur. “We zijn de hele dag op de been en zitten zelden,” meldt Marja. “Nadat we eerst hebben schoongemaakt, verhogen we de sfeer met onder meer kaarsjes, want wij willen een warme en open winkel  zijn, waar de klanten graag komen. We werken dus heel bewust niet via internet. Anderzijds: we zijn geen museum, dus mag iedereen hier gezellig in de rekken graaien; desgewenst krijgen ze van ons dus een persoonlijk en deskundig advies. ” Saskia: “We vinden het persoonlijke contact met de mensen het leukste van ons werk. Soms vertrouwen mensen ons dingen toe, die we misschien liever niet zouden weten. Maar dat is ook wel weer leuk. We hebben duizenden namen van trouwe klanten in ons bestand. En: als je iets koopt van 50 euro, krijg je een stempel op onze klantenkaart; bij tien stempels krijg je van ons een beloning: een cadeau ter waarde van 50 euro. Zo komen de cliënten graag bij ons over de vloer. In deze tijden van Covid maken we ook persoonlijke afspraken voor een bezoek aan onze winkel.” Samengevat, Pitti Donna in vijf woorden: gastvrij, vrolijk, kleurrijk, veelzijdig, enthousiast.

Advisie

Saskia meldt dat zij heel blij wordt als mensen blij de zaak weer verlaten, nadat ze door haar, Wanda en Marja  volledig naar hun zin zijn ‘getransformeerd’. De meeste mannen stappen een kledingzaak binnen met een doelgericht voornemen, maar de meeste vrouwen zijn meer ontvankelijk voor suggesties. “We geven advies, ruimte en mooie kleren, waarbij de kern is dat men dichtbij zichzelf blijft.” Als ik informeer wat de modieuze meisjes het minst leuk vinden, blijft het lang stil. Saskia: “Ik zou het niet weten. Dat komt omdat we van nature heel positief zijn ingesteld. Zeker in deze onzekere tijden zijn veel mensen negatief en narrig; dat zit er bij ons niet in. Natuurlijk gaat niet alles naar wens, zoals afvalbakken die te laat worden geleegd of de hoge huren van veel winkelpanden. Maar de Gijsbrecht is echt een gezellige ‘mensen-mensenstraat’, voor mij het kloppend hart van Hilversum. Het is absoluut geen doorsnee winkelstraat! Met veel contacten, ondernemers die er een feestje van willen maken, variëteit en persoonlijke aandacht voor de zoekende, winkelende medemens.” Saskia ziet het liefst bijzondere winkels op onze straat (terug) komen, zoals een snoepwinkel, een sportzaak, een mooie schoenenzaak. Er zijn nog winkelpanden beschikbaar, dus bij dezen de oproep aan (toekomstige) ondernemers: kom vooral naar deze bijzondere en boeiende winkelstraat!

Goeie bui

Van de vele anekdotes die Saskia kan vertellen, meldt ze deze: “Op een dag had ik een flaneerbui en ging gezellig door de stad wandelen. Maar collega’s hadden stiekem een vossenstaart achterop mijn broek geplakt. Ik dacht al: ‘wat worden mensen toch vrolijk als ze me zien!’ Pas na een paar uur kwam ik erachter dat ik wel erg liep te kwispelen… Van je collega’s moet je het hebben, haha!”

Pitti Donnavan top tot teen tiptop!

Frans Kwantes columnist van winkelgebied de gijsbrecht Frans Kwantes,

28 oktober 2020 De dames van Pitti Donna dames mode in de Straatpraat van de Gijsbrecht Wanda, Marja & Saskia

Pitti Donna Gijsbrecht van Amstelstraat 142 1214 BD Hilversum t: 035-6284675 e: info@pittidonna.nl
 
 

Meer nieuws

Alle berichten (84)

Filter op de kaart

Categorie