Juweeltje

Na dik twee maanden zomerreces is het tijd de Straatpraatdraad weer op te pakken. (Een woord als een trein). De eerste keus is een gouden greep: Juwelier de Kroon.  Jarenlange zwaaide er ene Bert ten Brink, fameus juwelier, de gulden scepter, maar sinds een jaar is Fadi Al Dehesy hier heer en meester, een rustige, vriendelijke en goudeerlijke jongeman.
Als Neerlandicus duik ik eerst in mijn etymologisch woordenboek: waar komen de woorden vandaan, zoals het woord ‘juweel’? Het is van oorsprong een latijns woord: ‘jocus’, wat betekent ‘kostbaarheid’. Weten we dat ook alvast.

Spreken is zilver

Fadi is geboren in 1993 in de hoofdstad van Irak, Bagdad. Vanwege ‘de’ oorlog daar, vertrok het gezin in 1999 naar Nederland: vader, moeder, Fadi,  met broer en zus. Ze belandden in Leeuwarden, waar zij zo’n drie jaar woonden. De kinderen gingen er meteen naar de basisschool, waar zij spelenderwijs in rap tempo het Nederlands onder de knietjes kregen: Fadi beheerst inmiddels het Nederlands perfect!

Omdat vader en moeder liever naar een ‘grote stad’ wilden, die ook wat centraler lag, verhuisde het gezin naar Almere, waar pa, ma en Fadi nog wonen. Hij heeft nu ook een lieve vriendin; mocht hij ooit trouwen, dan overweegt hij misschien een leuk huisje in de buurt van de Gijsbrechtbuurt. Fadi, lachend maar serieus: “Ik ga voorlopig echt niet trouwen, hoor! Eerst lekker genieten van het leven, haha!” Gelijk heeft ie: trouw niet vóór je 40 bent! En ik spreek uit ervaring…

Zwijgen is…

Na de basisschool behaalde hij zijn Mavodiploma en ging ‘engineering’ studeren: het op de computer technisch ontwerpen van  funderingen van huizen. Eenmaal klaar met die studie, mocht hij zich ‘ingenieur’ noemen, gelijkend op de titel van zijn vader, die van huis uit ‘architect’ is. Maar omdat de hele familie -diverse broers, ooms en neven in Irak en hier-, goudsmid is, stapte pa op zeker moment ook over naar ‘goudvelden’. Inmiddels heeft hij een juwelenzaak in Beverwijk, waar zoonlief vaak in de weekenden en vakanties meedraaide.  Fadi werkte daarbij zo’n jaar bij een technisch bedrijf, dat ‘laadpalen’ ontwerpt, maar: “Het was een beetje saai en ik wilde liever eigen baas zijn”. Dus het goud kruipt waar het niet gaan kan: Fadi besloot zich aan te sluiten bij de familiaire traditie om werkzaam te zijn in goud, zilver en juwelen. “Ik dacht: waarom niet?” ‘Je in het goud werken’, is trouwens een staande uitdrukking.

Eigen haard is…

In al die jaren had Fadi bij zijn vader dus al de kneepjes van het vak van goudsmid geleerd, waarnaast hij ook zelf veel experimenteerde: “Oude horloges uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Soms hield ik wel es wat over, haha, of pasten dingetjes niet meer, maar daar leer je snel van, hoor! Zélf dingen uitproberen! En durven is doen! En doen is durven!”

Er is wel een landelijke opleiding tot goudsmid –in Schoonhoven-, maar het was natuurlijk onzin om daar nog heen te gaan, terwijl hij door de praktijk zo ongeveer alles al  van het vak wist. Die zelfleerperiode duurde al met al zo’n vier jaar. Fadi is dus een echte doe-het-zelver, een autodidact, die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt: “Binnen dit vak weet ik alles! Het is een leuke, luxe baan: het is en blijft mooi om met waardevolle dingen om te gaan: je hebt letterlijk goud in handen.”

Dus het gouden kalf bij de horens gevat: via Funda op zoek naar een leuke winkel! Dat werd vrij toevallig deze zaak op onze straat, die ‘Bert ten Brink’ heette, genoemd naar de eigenaar. Deze ging in september 2017 met pensioen. Fadi veranderde de naam van de sieradenzaak in ‘de Kroon’. Via financiële steun van de familie, kon hij de zaak overnemen.  Nou ja: dat betrof het pand en het interieur; van de koopwaar nam hij maar een deel over.  Ten Brink komt af en toe nog eens langs en is content met de iets gewijzigde, maar tot nu succesvolle voortzetting van de juwelenzaak.

Afgelopen zomer is het interieur opgeknapt, want het was wat gedateerd: nieuwe vloeren, indeling en vitrines. “We zijn nog lang niet klaar, want we willen steeds een beetje méér kunnen aanbieden. Met een moderne, frisse en jeugdige uitstraling, want je moet met je tijd meegaan.” Ik bevind me inderdaad in een overzichtelijke, fris verlichte zaak.
Adverteren doet hij nog niet zo veel,  soms via een krant, folders of internet. Omdat hij nog maar een ‘jonkie’ is, zal zijn publieke reclame geleidelijk zeker groeien.

De gulden hand

De zaken gaan zeker niet onaardig, al kan het altijd beter. In de zomer zit de klad er wel wat in, maar de tijd rond Sinterklaas en Kerst maakt weer veel goed.  Hij vergaart zijn kostbare spullen (nou ja, al vanaf zo’n 20 euro kan je er fraai zilverwerk bekomen) via zijn familie, beurzen en Nederlandse  groothandelaren als ‘Kasius’ (goud en zilver) en horlogemerken via het Italiaanse bedrijf ‘Rosa di Luca’, zoals Seiko, Obaku en Pulsar.
Fadi typeert zijn zaak als ‘middensegment’:  absoluut geen ‘rommel’, maar ook niet elitair exclusief (mijn woorden). Waar hij wél ‘exclusief’ in is: in het werk van ‘goudsmid’. Dat betekent dat hij zelf allerlei reparaties doet, maar  ook mooie kostbaarheden ontwerpt en zelf maakt, in het atelier achter de eigenlijke winkel. Voorlopig zijn reparaties zijn grootste inkomensbron. De meeste juweliers zijn ‘alleen maar’ inkoper en verkoper, maar Fadi is dus ook reparateur en createur van originele sieraden.  “Ik doe alles zelf, zoals trouwringen van overleden grootouders omsmelten tot mooie, nieuwe ringen. Dankbaar werk, want het leukste van dit werk is: als je mensen blij de zaak ziet uitgaan!”

(Geen) gouden bergen

Samen met zijn broer werkt hij hier zes (!) dagen per week, van gemiddeld half tien tot zes uur. Hij is er dus heel vaak: “” Dit is eigenlijk mijn huis! Of: mijn beste vriendin, haha! Ik lééf hier!” Dat vindt hij geen probleem, want hij kan –als zijn aardige broer of mooie zus meedraaien- soms even een boodschapje doen of de buren bezoeken.  Hij heeft het hier zeer naar zijn zin, al kent ook dit vak –als alle andere- natuurlijk nadelen. Er is altijd de dreiging van een overval, waar hij uiteraard de nodige maatregel en voor (of tegen) heeft genomen, “maar ik ben daar niet permanent mee bezig, want dan heb  je geen deel van leven. Dan had ik tuinman moeten worden, of zo.”

Voor geen goud

In zijn schaarse vrije tijd doet hij aan fitness, gaat soms stappen met vrienden, maar Fadi is bepaald geen uitgaanstype. Daar heeft hij vaak geen tijd en puf meer voor, maar het zit ook niet zo in zijn genen.  De Gijsbrecht vindt hij een ‘supergezellige’ straat: “Veel winkeliers zitten achter hun eigen kassa. Ieder zijn eigen ding, maar iedereen doet zijn best, als éénmans- of éénvrouwszaak, om er iets van te maken. Hoewel ik hier nog maar een jaar zit en nog lang niet iedereen ken, vind ik het hier meer dan prima!”

We gaan voor goud

Tot slot: Afwisseling vindt Fadi prettig, dus ook administratie en fiscale zaken vindt hij niet verkeerd, want dat geeft variatie. “Ik vind t leuk werk, omdat het een uitdaging is om er wat moois van te maken. Tot nu toe gaat het goed. En als je wat bereikt op eigen kracht, dan geeft dat veel voldoening. En het is ook iets om trots op te zijn!”

Deze juwelier?

Het KROONjuweel van de Gijsbrecht!

Frans Kwantes columnist van winkelgebied de gijsbrecht
Frans Kwantes,
14 september 2018.

Juwelier De Kroon van De Gijsbrecht in de Straatpraat

Links Fadi en rechts zijn broer.

Juwelier De Kroon
Gijsbrecht van Amstelstraat 124
1214 BC Hilversum
telefoonnr. 035 5449706
www.juwelierdekroon.nl

Meer nieuws

Alle berichten (84)

Filter op de kaart

Categorie