(Not) any body

HoliBody is in mijn ogen de minst opvallende, maar qua ruimte de grootste zaak op onze straat: via een gangetje naast Sundays, betreed je twee ruime witte zalen, -met her en der sfeervol brandende kaarsjes- waarin onder meer yogalessen worden gegeven. Ooit was hier houtzagerij ‘Breukers’ gevestigd. Vanaf februari 2016 runt Angela Hoogendoorn hier ’HoliBody, Yoga Health and more’.

Hole in one

In de naam HoliBody–die mij doet denken aan Buddy Holly- komt ‘holi’ van ‘holistisch’: een term die duidt dat alles (‘whole’)met elkaar samenhangt, zoals gezondheid, voeding en beweging. Maar natuurlijk is er ook een heilige associatie met ‘Holy Body’: je lichaam is een soort tempel die je goed moet verzorgen. Angela’s aandacht richt zich dus op beweging, ontspanning en voeding. Een korte uitleg van onze wellnessexpert. *Yoga betekent letterlijk ‘verbinding’ en komt oorspronkelijk  uit het Hindoeïstische India: de verbinding tussen ademhaling, concentratie (‘focus’) en beweging is hierbij de kern. Er zijn allerlei varianten van yoga, variërend van heel inspannend tot heel ontspannend. *’Pilates’: oefeningen voor de rug-, been-, en buikspieren. Alsmede ‘Ballet Barre’: een heel intensieve training, gebaseerd op ballet. * Daarnaast zijn er privélessen, waarbij ook voedingsadviezen worden gegeven. Dit kunnen individuele lessen zijn, maar ook lessen voor kleine groepen, die gedurende acht weken bij voorbeeld hun conditie willen verbeteren of afvallen. * Sinds kort wordt er in de studio ook ‘Mindfulness’ aangeboden: oefeningen om dingen met volledige aandacht te doen. Zo, weten we dat ook!

Happy together

Angela is geboren (1977) en ook getogen in Hilversum, Centrum-Noord. Haar ouders leven gelukkig allebei nog en zaten in de (ABN/Amro)bankwereld, evenals haar vijf jaar jongere zus nu. Sinds de jaren ’90 woont Angela in een leuk appartementje aan onze Markt, samen met haar man Maarten, die ‘personal trainer’ is, met een eigen bedrijf. Hij werkt vooral buiten, in het bos, om mensen met uiteenlopende klachten (overgewicht, mentale zorgen, e.d.) te begeleiden. Beiden hebben ervoor gekozen om kinderloos te blijven en zijn (daarmee) heel happy.

HoliBodybuilding

Na basisschool ‘de Wilgen’ heeft Angela het VWO op het ATC gedaan. Omdat ze niet wist welke opleiding ze vervolgens wilde doen, ging ze eerst aan de slag in de detailhandel. Omdat ze al geruime tijd bezig was met dans en ballet, besloot ze hierin door te gaan en volgde diverse opleidingen op het gebied van Aerobics, Steps (toen heel populair in de fitness) en Streetdance. Daar kwam later Pilates bij. Behalve lesgeven op sport- en dansscholen, werkte ze overdag als receptioniste bij een  ‘interactief mediabureau’. Intern werd ze daar opgeleid tot ‘contentmanager’, iemand die verantwoordelijk is voor de inhoud van een website. De combinatie van al deze werkzaamheden bleek echter behoorlijk zwaar, waardoor ze een evenwichtsstoornis kreeg. Zodoende kwam ze in contact met yoga en was meteen verkocht. Toen het mediabureau waar ze werkte, failliet ging, was ze haar baan kwijt. Hoe nu verder? Haar man stelde haar de vraag: “Als je kan kiezen en geld is geen optie, wat zou je dan het liefste willen doen?” Het antwoord kwam prompt: “Yogalessen geven!” Daarom en daarna volgde ze met succes diverse opleidingen tot yogadocent. Intussen was ze ook steeds meer geïnteresseerd geraakt in voeding en gezondheid in het algemeen, zodat ze onder meer de opleiding ‘orthomoleculair voedingsadviseur’ (leuk spellingwoord) deed: alle aandacht voor natuurlijke voeding, tot op celniveau, gerelateerd aan allerlei fysieke klachten. In deze periode was ze een tijdje werkzaam als contentmanager bij ‘Independer’ –vergelijkt onder meer verzekeringen-, maar het werd haar snel glashelder dat een dagelijkse kantoorbaan voor haar geen optie meer was. Dus de yogaknoop doorgehakt: een eigen yogastudio beginnen! Royaal gediplomeerd en óp naar een mooi onderkomen!

Heil en zegen

Eind 2015 kwam ze bij ‘Pro Duo’ op onze Gijsbrecht, -voor kapperspullen-, toen ze zag dat het pand ernaast te huur was. Eigenaar was een aardige, nu 86-jarige man, die de drie, hier aanpalende panden  bezat/bezit en die het prima vond/vindt dat ook in het middelste –niet erg geschikt als winkel, met zijn grote ruimte- een derde wellnesszaak kwam;  Sundays als andere buur.  Na een grondige opknapbeurt kon HoliBody in februari 2016 de heilzame deuren openen. Omdat Angela met haar eigen spaargeld en enige bijstand van vrienden en familie alles kon financieren, hoefde zij zich gelukkig niet in de schulden te steken

Geheel en (heel)al

Het eerste jaar deed ze alles alleen, maar inmiddels heeft ze drie vaste collega’s en een paar invallers, voor als zij bijvoorbeeld een enkele keer op vakantie kan. Al is dat niet vaak: het leven van een startende ondernemer gaat niet over rozen. HoliBody is zeven dagen per week open, maar nooit de hele dag. De gemotiveerde Angela geeft zelf 14 uur per week les, maar is wel 50 tot 60 uur per week in touw met onder meer lesvoorbereidingen, administratie en marketing. De meeste klanten vinden hun weg naar  deze veelzijdige en ruime studio via Google en sociale media. Inmiddels komen minstens tweehonderd mensen per week op Angela’s matjes, onder wie tegenwoordig ook kinderen, voor kinderyoga. De eerste proefles is gratis; daarna kan men kiezen voor een abonnement of een ’10-rittenkaart’. Yoga doe je niet in je uppie, maar altijd onder leiding van een docent. De klant mag elke week zelf bepalen wanneer hij/zij komt. Zoals Angela lachend samenvat: “We zijn flexibel met ons lijf en ons bedrijf!”

Voetjes op de vloer

“De zaken draaien dus prima, al heb ik me wel wat verkeken op wat eigenaar-zijn van een yogastudio betekent. Gelukkig vind ik het ontzettend leuk werk, anders houdt geen mens het lang vol. Dat geldt natuurlijk voor elk werk en elke kleine zelfstandige.” Als ik informeer of zijzelf leeft zoals zij de mensen voorhoudt, zegt ze royaal: “Het motto is: ‘Practice what you preach’. Maar ik ben niet heilig, hoor; ik drink ook wel eens wijntje en bijt een bitterballetje. Maar ik probeer natuurlijk zo gezond mogelijk te leven, vooral omdat dit werk fysiek best zwaar is, want het vraagt wel wat van je lijf, zeker met veel verschillende groepslessen en personal trainings per week.  Ik let echt goed op mijn lichaam en gezondheid. Skiën doe ik bijvoorbeeld niet, want als ik een been breek, kan ik ermee stoppen. En dat wil ik bepaald niet, omdat ik het heerlijk, zinvol en dankbaar werk vind!”

Heb het lijf eens…

Angela is zeer te spreken over de straat en de wijk: “Sfeervol en gezellig. Ik ben heel blij met deze locatie! Hoewel wij natuurlijk geen winkel zijn, zijn we toch verplicht mee te doen aan de ondernemersvereniging, maar dat hoort er bij.” Tot slot constateert ze dat yoga tegenwoordig erg ‘hip’ is, waardoor er veel yogastudio’s bij zijn gekomen, vaak met ongeschoolde docenten. “Je doet dit werk echt niet zo maar, hoor! Je moet kennis van zaken hebben, minstens honderd procent achter je product staan en er  gepassioneerd volledig voor gaan! Anders is het feestje snel voorbij. HoliBody:  Every body is a star!
Frans Kwantes, 11 maart 2019 Angela van HoliBody in de Straatpraat van winkelstraat de gijsbrecht 2019 HoliBody
Gijsbrecht van Amstelstraat 244a
1215 CR Hilversum
06-48113664
www.holibody.nl
info@holibody.nl

Meer nieuws

Alle berichten (84)

Filter op de kaart

Categorie