Appeltje schillen

Wim van Doorn is een man van woord en daad: om precies 9 uur des ochtends staakt hij zijn bezigheden voor Gijsbrecht Groente (en Fruit), om deze nieuwsgierige snijboon te woord te staan. De spraakzame en sympathieke Wim is komende augustus precies 25 jaar de ongekroonde koning  van dit befaamde Groenterijk op de Gijsbrecht.

Slaatje uitslaan

De entree van het ruime pand waarin hij nu een dik jaar zit, is uitnodigend: er lijken geen deuren en in het wit verlichte interieur lokken de vitrines met kleurrijke, glanzende en gezonde groenten en fruiten je als het ware naar binnen: een saladebar, een ‘traiteurtoonbank’, een open koeling met maaltijden en zelfs een hypermoderne ‘stelling met bevochtiging’: er wordt daar permanent een soort mist over de groenten geblazen, waardoor die vochtig en dus lekker fris en knapperig blijven. Wim heeft de renovatie van deze blinkende winkel grondig ter hand genomen: vanaf de fundamenten tot aan de vrijwel bacterievrije polyester wanden, is zijn zaak qua oppervlak bijna verdubbeld, in vergelijking met de vorige, krappe winkel aan de overkant, waar hij 24 jaar lang zat. “En alles voldoet aan de modernste eisen!” Bovendien beschikt hij niet alleen over fraaie vitrines, maar ook over een keuken, een koelcel en diverse moderne apparaten om zijn voedsel goed en gezond te bereiden en te bewaren.

Het sop en de kool

Wim is in 1976 geboren in Neerijnen, vlakbij Zaltbommel en woont daar nog altijd, nu met vrouw en twee dochters van 6 en 10 jaar. Hij duikt elke avond vóór tien uur zijn groentemandje in, want hij staat zes keer per week al tussen 4 en 5 uur op en hobbelt dagelijks op en neer tussen woning en winkel: ‘een bakkersritme’. Maar dat doet hij met liefde, want deze man is dol op zijn werk. Hij begint de werkdag samen met twee restaurantkoks, met het bereiden van gezonde maaltijden, alles in zijn eigen keuken achterin het pand. In een restaurant komen eerst de klanten, dan de maaltijden; hier andersom.”

Hij wil stipt om negen uur de winkel op en top op orde hebben voor de komende klanten. Het gezicht van de zaak is al jaren ‘Gulcan’, de donkerharige dame die hem ruim 24 jaar bijstaat, niet alleen met daad, maar zeker ook met raad: zij staat vrijwel dagelijks in de bediening, maar Wim heeft ook veel baat gehad bij haar deskundige adviezen. Heel blij is hij ook met Nelleke, een ervaren verkoopmedewerker.

Appels met peren

Wim komt uit een tuindersfamilie –in de Betuwe dus-, een gezin met elf kinderen, die bijna allemaal succesvol de handel zijn in gegaan. Vader van Doorn was fruitteler van zowel hard als zacht fruit. ‘Hard’ fruit zijn bijvoorbeeld appels en peren, ‘zacht’ fruit aardbeien en bessen. Wim had in Neerijnen een prima jeugd, “waarbij we letterlijk en figuurlijk veel ruimte hadden en kregen om te spelen, waardoor ik nog altijd een sterke binding met de Betuwe heb.” Nadat hij in Geldermalsen  de telersopleiding had afgerond en het middenstandsdiploma had behaald, leek  het ‘natuurlijk’ dat hij in het bedrijf van zijn vader aan de slag zou gaan, maar Wim maakt aan de hand van een anekdote duidelijk hoe dat anders liep.

De rapen zijn gaar

Zijn vader verkocht aan de handel zijn geteelde fruit op zo’n vijftien hectare boomgaard, wel eens ‘op het hout’, wat wil zeggen: nog aan de boom. Pa van Doorn bleek geen onderhandelaar, want toen de 14-jarige zoon Wim hem hoorde praten met een koper, bleek dat pa vrijwel meteen akkoord ging met de prijs die de man hem voorstelde. Wim: “Dat was echt centenwerk, maar je praatte wel over 200.000 kilo fruit, dat ik voor zeker wel vijf cent per kilo méér had verkocht!”  Toen hij dat zijn vader duidelijk maakte, zei die: “Dat had je niet mogen horen!” Maar het was voor beiden toen wel klip en klaar dat zoonlief méér handelaar was dan vader, die vooral fruitteler was. Toen wisten beiden óók dat Wim niet de teelt in moest, maar de handel.

Gebakken peren

En zo geschiedde. Zijn oudste broer bezat een groothandel in aardappelen, groente en fruit (‘AGF’ in jargon), hier op de Loswal, die wel aan zo’n driehonderd groenteboeren producten leverde. Als één van die winkels over de kop ging, gebeurde het wel dat zo’n winkel werd overgedaan aan een groothandelaar. Op zeker moment bezat Wims broertje wel vijf groentezaken, waaronder die op de Gijsbrecht. Toen de toenmalige groentebaas daar vertrok, stelde zijn broer voor dat Wim –die als 16-jarige broekie nét bij hem werkte- voor een tijdje de honneurs zou waarnemen. Dat deed hij; achteraf: voorgoed. “Ik dacht dat ik er maar een paar jaartjes zou werken. Na de derde week kocht ik ‘m. Ik stortte het vak in. Totaal onervaren en groen(te), maar dat was tegelijk de uitdaging. In het begin met één medewerker; toen kwam die grandioze Gulcan erbij; intussen heb ik vier full-timemedewerkers en zes parttimers in dienst. Hartstikke leuk!”

Fris en fruitig

Een paar daarvan werken in en met de ‘verkoopwagen’, waar zijn vrouw ook enkele dagen per week in meedraait; deze kar staat telkens ergens anders in de Betuwe of in het Gooi. Hij bemoeit zich daar niet veel mee, want een zeer ervaren medewerker van hem doet daar de praktische zaken. Vrijwel dagelijks rijdt Wim met zijn vrachtwagen langs tuinders in de Betuwe en in het Gooi, om vooral ‘zacht’ fruit in te kopen, dat dus uit de buurt komt, “zo lokaal mogelijk!”  Hij is er regionaal bekend door geworden. Zo verkoopt hij tussen maart en september wel zo’n duizend bakjes aardbeien per week, ook aan bijvoorbeeld bakkers! Zestig procent van wat hij verkoopt, is ‘bewerkte groente en fruit’, zoals maaltijden, verse sapjes, gesneden groenten en salades. De rest is ‘los’ spul.

In en uit de puree

Jarenlang zat hij in het benauwde pandje aan de overkant, maar op zeker moment barstte hij daar uit zijn voegen. Niet alleen omdat de zaken goed gingen, maar ook vanwege ‘productontwikkeling’: kocht je vroeger een krop sla, tegenwoordig kan je die in allerlei salades en varianten krijgen. “Dat is een stimulerende ontwikkeling, maar je moet wel de ruimte hebben.”

“Ik vind het machtig werk. Het is zowel mijn werk als mijn hobby. Vooral het contact met mensen vind ik prachtig. Je bouwt een band met ze op. Zo krijgen we overlijdensberichten of geboortekaartjes van vaste klanten. Tja, zo leven we van en met elkaar. Dat houdt me op de been en maakt dat ik elke dag vitaal opsta en vrolijk naar mijn werk ga!“  De Gijsbrecht  typeert hij aldus: “Door zijn typische karakter houdt deze straat zich staande. Veel hardwerkende en enthousiaste ondernemers, met passie, die zich dienstbaar maken voor de klanten. Dat is de kracht maar tegelijk ook de zwakte van de Gijsbrecht. Ik geniet er dagelijks van!”

Appeltje eitje

Nog een kleine anekdote. “Toen de nieuwe winkel net geopend was, kwam een oudere dame de winkel binnen en merkte ietwat weemoedig op: “Ik mis wel dat aardige groenteboertje aan de overkant! Die is zonder iets te zeggen van de ene dag op de andere vertrokken…”
Haha. Aan een bril toe, zou ik zeggen.”

‘Gijsbrecht Groente’: een lust voor lijf en leven!

Frans Kwantes columnist van winkelgebied de gijsbrecht
Frans Kwantes, 6 juni 2018

Gijsbrecht groente Groentewinkel op de Gijsbrecht van Amstelstraat Hilversum

Staand v.l.n.r.: Nelleke, Marjoleine, Erik en Logan
Zittend  v.l.n.r.: Gülçan en Wim

Gijsbrecht Groente
Gijsbrecht van Amstelstraat 152
1214 BD Hilversum
tel: 035 6242482
e: info@gijsbrechtgroente.nl
w: gijsbrechtgroente.nl

Meer nieuws

Alle berichten (84)

Filter op de kaart

Categorie