Voorafje

Dit is mijn 60e Straatpraat. Na een stilte van vele weken wil ik voorlopig de straatserie afsluiten met een gesprek met een vrouw die het in meerdere opzicht zeer waard is om  gekoesterd te worden.

Spelen is leren

“Ik droom ervan dat de Gijsbrecht over honderd jaar nog veel leuker is dan die de afgelopen honderd jaar was!” Deze visionaire woorden komen van een bevlogen en zeer betrokken voormalig bestuurslid van ‘Stichting Ondernemersfonds de Gijsbrecht’: Renske Schriemer.

Zij was mede-eigenaar van speelgoedzaak ‘Het Speelpakhuis’, was een tijdje voorzitter van de winkeliersvereniging, maar is sinds een paar maanden ‘gebiedsmanager’ op onze straat, wat zoveel inhoudt dat zij het bestuur bijstand verleent op allerlei gebieden, visie ontwikkelt, acties onderneemt, frequent overlegt met winkeliers, pandeigenaren, bewoners, de gemeente en zo meer. Daarover later.

It Heitelan

Eerst aandacht voor deze aantrekkelijke, kalme, slimme en bevlogen vrouw persoonlijk! Onze ‘straatkoningin’ is geboren op koninginnedag 1975 in Leeuwarden, waar ze tot haar achttiende jaar woonde. Pa was milieuadviseur bij ‘de Bond voor Coöperatieve Zuivelfabrieken’, in Friesland. Ma gaf les op de lagere school: “Een hele goeie en lieve juf!” aldus haar dankbare oudste dochter. Want Renske heeft een jongere broer, die werkzaam is in de jeugdzorg en een jongere zus, die kinderarts in het ziekenhuis van Leeuwarden is. Haar beide ouders genieten nog van het leven.

Omdat ze altijd graag aan het dansen was, -van stijldansen tot moderne dansen, inclusief regionale wedstrijden-, vertrok ze na het Atheneum naar de wereldstad Amsterdam, waar zij een jaar lang met veel plezier de lessen op de Theaterschool volgde. Maar in dat leerzame jaar merkte ze ook dat dansen haar hobby moest blijven en niet haar beroep moest worden. Ze stapte over naar de School voor de Journalistiek in Utrecht, waarna ze vier jaar later met haar ‘schrijfdiploma’ aan de slag ging in de journalistiek. Daarom ging ze in de Domstad wonen.

Renske: “Schrijven vond ik ook altijd heel boeiend. Op de journalistieke opleiding kregen we naast theorie ook veel uiteenlopende, fijne praktijkopdrachten, zoals een krant en radio- en tv-programma’s maken.” Na een stage bij de Leeuwarder Courant belandde ze, op advies van haar studiebegeleider, op de ‘redactie economie’ van de NRC, in Rotterdam.  “Hoewel ik van economie niet zo veel verstand had, leerde ik snel dat achter de cijfers mensen, menselijke processen en menselijke beslissingen schuil gaan. Ik stak er heel veel op en mocht ook nog eens mee naar internationale congressen, bijvoorbeeld een in Noorwegen over kinderarbeid. Heel leuk en heel interessant allemaal!”

Dansen en sjansen

En privé? Op de middelbare school had ze al verkering gekregen met een originele knul, Cor-Peter, die niet alleen haar echtgenoot werd en bleef, maar die zijn leven lang in de journalistiek werkt. Renske: “Hij was de ruige rocker en ik de wat tuttige, broze ballerina, haha. Nou, dat klikte meteen. Tot op de dag van vandaag!” Ze trouwden in 2001.

Omdat ze beiden in die tijd werkten als nieuws correspondent voor het ANP, was het praktisch om zich ook in Hilversum te settelen. Dat werd in 2002 het huis waarin ze nog altijd wonen, vlakbij de Oude Haven, met rust maar ook het centrum in de buurt. Daar werd in 2006 dochter Sarah geboren en in 2013 zoon Ivar. 

Als ik informeer naar haar hobby’s (een standaardvraag in deze rubriek), komt na drie seconden een diepe zucht: ¨Ik vind zo ontzettend veel leuk! Maar ik ben vooral dol op het maken van lange wandelingen, met een vriendin van mij; zoals het Pieterpad, inclusief Bed & Breakfast. Heerlijk! Ik vind hardlopen ook erg leuk. En dan de gebruikelijke ontspanning, zoals lezen, films en muziek.”

Iets nieuws

Terug naar 2001. Zowel haar Cor-Peter als zij waren (en nog zijn, deels) werkzaam op de redactie van hun eigen persbureau, maar behalve dat -begin van dit millennium- de werksfeer in de uitgeverswereld steeds zakelijker werd, kwam er ook een lief kindje over hun vloer kruipen. Dan verandert het leven snel. Geleidelijk bloeide bij Renske  de droom op om een eigen winkel te beginnen; iets wat altijd bij haar had gesluimerd. Een winkel vooral gericht op kinderen: speelgoed, boeken, beren, houten auto’s en zo meer.

Ze greep de kinderkoe (=kalf) bij de horens en in 2012 opende zij met haar compagnon Marlotte hun eigen zaak: ‘Speelpakhuis’. Niet alleen haar droom kwam uit, maar die was ook nog eens werkelijkheid geworden op een schitterende locatie in ‘een waanzinnig leuk’ gebied: de Gijsbrecht, in onze Omroepstad. “Ik was nu niet alleen nog maar fan, maar zelfs onderdeel van deze originele en gezellige straat! Heerlijk! Werken in een winkel geeft telkens weer speciale scènes: afwachten wie er binnenkomt, met welke wensen en waarden, waarbij niet zelden persoonlijke contacten ontstaan. Echt bijzonder.”

Hamertje tik

Er groeide meer samenwerking met andere kinderwinkels aan onze straat, zoals Stoerkids, waar Chantal Monsma de scepter zwaaide. Chantal -nog altijd zeer actief!- was toen al een tijdje voorzitter van het bestuur van de winkeliersvereniging, met maar vier mensen in totaal! Langzamerhand hield Renske zich meer bezig met bestuurlijke zaken op en om ons ‘karaat-straatje’  In 2016 nam zij de voorzittershamer van Chantal over, terwijl het bestuur terecht was uitgebreid tot zes mensen! “Voor ik het wist, was ik naast een gezin en een winkel stevig betrokken bij het straatbeleid. Letterlijk en figuurlijk dus: werk aan de winkel!”

Biz Niz

Op landelijk niveau is in 2010 een wettelijke organisatievorm voor ondernemers en winkeliers ingevoerd: de BIZ: ‘Bedrijven-Investerings-Zone’ (leuk scrabblewoord). Deze wet verving het oude systeem van de traditionele ‘winkeliersvereniging’, waarbij veel moest worden gediscussieerd. Met de BIZ kiezen de deelnemende winkeliers er elke vijf jaar opnieuw voor om samen te investeren in hun winkelgebied: ‘‘Bouwen aan de toekomst’. Deze methode werkt niet alleen efficiënter, maar vergroot de bereidheid om samen te werken. Zo was 86 procent van de leden afgelopen juni voorstander van het huidige beleid, waarbij zaken als verkeer, bloembakken, leegstand, horeca en evenementen op de agenda staan. Uiteraard is er intensief contact met de gemeente, maar de Gijsbrecht heeft tevens te maken met het vernieuwde winkelcentrum Kerkelanden en met het Centrum, maar -net als veel fysieke winkeliers- ook met de concurrentie op internet. 

Hart verpand

In de ‘Corona-tijd’ hadden veel winkeliers en vooral horeca, het bijzonder zwaar, maar niemand hoefde de deuren te sluiten! Daarentegen draaiden de winkels voor levensonderhoud als een tierelier; de Gijsbrecht kent een mooie mix aan vers-winkels. (“Heel belangrijk!’, stelt R.S.). Onze beroemde winkelstraat bestaat al zo’n honderd jaar en wordt ook wel ‘Hart van Zuid’ genoemd. Kenmerken: heel divers, persoonlijk, gezellig, kwalitatief, sociaal, ondernemend.

Heel bijzonder: sinds vorige week staat geen winkelpand meer leeg (!), terwijl er allerlei bijzondere winkels bij zijn gekomen, zoals Lafeber horen & zien, La Petite Creperie, Blumst, La Cuiselle en Ivy Office. Daarbij is daghoreca ook van grote waarde: de mensen willen bij het winkelen ook ergens een bakkie of een biertje doen, een gebakje pakken, een lunch of een wijntje. Er is echter wel een bijna mondiale ontwikkeling gaande, die goed in de gaten wordt gehouden door  de gemeente, pandeigenaren, makelaars, ondernemers en de bewoners: de groei van het aantal afhaal- en bezorgzaken. “Die zijn anders dan de ‘gewone’ winkels en dus ‘passen die niet zo goed in onze formule.”

Gijsbrecht terecht

Afgelopen september heeft Renske de voorzittershamer overgedragen aan Joost (van Bertram en Brood), want zij werd ‘gebiedsmanager’, iemand die het bestuur begeleidt bij alle relevante zaken, zoals in de inleiding is vermeld.

Renske: “Mijn droom is dus een Gijsbrecht die alleen maar groener, leuker en gezelliger wordt! Alles kan altijd beter! En ik wil een enthousiast pleitbezorger zijn -en blijven- voor dit unieke winkelgebied!”

Renske Schriemer: met deze kanjer kan nog honderd jaar Gijsbrecht-geluk niet meer stuk!

Frans Kwantes columnist van winkelgebied de gijsbrecht
Frans Kwantes,
5 oktober 2021

Renske Schriemer gebiedsmanager van winkelstraat De Gijsbrecht van AmstelRenske Schriemer op De Gijsbrecht gefotografeerd door Bastiaan Miché

Meer nieuws

Alle berichten (90)

Filter op de kaart

Categorie