Op de woelige hoek met de Bosdrift is sinds 2006 de Hypotheek gevestigd, vanaf 2019 beheerd door Cor Heij ,een vitale, actieve en geïnteresseerde man. Hij is een geboren (1957) en getogen Hilversummer. Zijn vader was chauffeur bij de toenmalige NOS, zijn moeder huishoudhulp; beiden zijn niet meer onder ons. Hij heeft één, inmiddels gepensioneerde zus. Na het Havo op het Roland Holst kreeg hij te horen dat hij uitgeloot was voor de dienstplicht en ‘dus’ ging hij meteen aan de slag bij een verzekeringsbedrijf in Amersfoort, via een vriend die hem dit adviseerde.
Cor: “Ik vond het direct een boeiend vak en ik ben honkvast gebleven.” Na nog een jaartje ABN, werkte hij 17 jaar als verzekeringsdeskundige bij het grootste makelaarsbedrijf ooit: Christiaan Smit. Sinds 1999 is hij werkzaam bij de Hypotheekshop. Bij makelaar Smit leerde hij het hypotheekvak, waarvoor hij gestaag alle benodigde diploma’s behaalde. Zijn eerste huwelijk bracht hem een dochter en een zoon – beiden inmiddels in de dertig- en hij is al een tijdje opa van twee kleinkindjes. Tegenwoordig woont hij in Hilversum-Noord samen met zijn vriendin, ook actief in de geldwereld. Zijn hobby’s zijn: “Skiën, fitness en vooral: vakanties, haha!”
Mens en grens
Cor begint de arbeidzame dag tegen half negen en sluit de tent veelal rond 6 uur ’s avonds; een enkele keer werkt hij ook in de avonduren. Hij werkt vijf dagen per week en om de week ook de zaterdagmorgen. Het eerste dat hij doet achter zijn bureau, is binnengekomen mails bekijken en beantwoorden. Dagelijks voert hij met gemiddeld drie klanten gesprekken, die elk zo’n twee uur duren. De hoofdmoot van zijn werk: het in kaart brengen welke hypotheek het beste past bij de cliënt. Die klant wil een zo gunstig mogelijke geldlening voor een te kopen huis of een ander, groter huis of een verbouwing. Essentieel hierbij zijn twee zaken: ten eerste is de te sluiten hypotheek betaalbaar? En ten tweede: de sinds 2013 flink aangescherpte fiscale regels. Cor heeft geen personeel, al is hij bezig om iemand in te huren voor zo’n twee dagen per week. Hij is in principe altijd (alleen) op deze werkplek, maar een enkele keer bezoekt hij mensen thuis, bijvoorbeeld als het oudere mensen of mensen met kleine kinderen betreft. Maar zéker is hij van de partij bij de sleuteloverdracht: een feestelijke en historische afsluiting van het spannende proces dat zijn cliënt en hij zijn aangegaan: “Daarbij zijn vind ik erg prettig!”
Lekker hypotheekshoppen
De Hypotheekshop is een landelijke onderneming, met zo’n 150 kantoren, met als huiskleuren blauw-wit-oranje. Het is een ‘soft franchise onderneming’, wat betekent dat elke filiaaleigenaar zich weliswaar aan enkele hoofdregels moet houden, maar dat hij veel mogelijkheden heeft om een eigen aanpak te ontwikkelen. Wel moet hij elke drie jaar nieuwe, actuele diploma’s halen. “Lukt dat niet, dan krijg je geen vergunning meer en kan je de tent wel sluiten…” Gelukkig is Cor kerngezond, leeft en eet gezond, sport veel en is ‘dus’ nooit ziek. Gelijk elk mens heeft hij één teer puntje: hij is niet vies van een wijntje. Wie zonder zonde is…
(Pro)centen tellen
De gunstigste hypotheek die hij voor de cliënt kan vinden, betreft een nieuw te kopen huis, een ander en groter huis, een recreatiewoning (vaak een tweede huis), een verbouwing of een huis dat ouders voor hun studerende kind(eren) willen kopen. Ook adviseert en bemiddelt hij bij hypotheeksplitsing ten gevolge van echtscheidingen, waarbij de één wil blijven zitten waar die zit en de ander niet. Het proces begint met een oriënterend (gratis) gesprek: welke middelen, mogelijkheden, wensen en grenzen zijn er en wat worden de maandlasten? “Als ik een goed beeld hiervan heb, ga ik dit uitwerken tot een advies, dat ik met de cliënt bespreek. Het kan gaan om een hypotheek, maar ook om arbeidsongeschiktheids- of overlijdensverzekering. Zijn we het eens, dan splits ik de producten om ze ‘los’ te bespreken met bijvoorbeeld een bank. Vooraf controleer ik of mijn voorstel wordt geaccepteerd, wat in negen van de tien gevallen zo is. De basis van alle gesprekken is dat de uitvoering betaalbaar is; dat was en is zo; en zal altijd de basis blijven.” Niet elk oriënterend gesprek levert hem inkomsten op: van de ongeveer vijftien gesprekken per week krijgt zo’n zestig procent een vervolg. “Bij de start is het cruciaal dat je wederzijds vertrouwen opbouwt. Dat is de uitdaging én de charme van mijn werk,” aldus deze integere en bevlogen ‘hypohunk’.
Vaart wel
(Des)kundige Cor analyseert: “Volgens mij heeft de economie niets te maken met de woningmarkt. Essentieel is de combinatie van een lage rente, de wens van vooral jonge mensen om een eigen huis te bezitten en de wens om als huiseigenaar een grotere of kleinere woning te kopen. Het is gewoon pure emotie! Dat er woningnood is, wordt veroorzaakt door een minder aanbod, wat samen met de nog altijd dalende rente zorgt voor hogere huisprijzen. Zeker sinds de crisis van de jaren 2008-16 gaat mijn werk voortvarend. Ik vind het mooi en dankbaar werk.”
Cordaad
Het kruispunt waar hij op uitkijkt, was jarenlang één van de gevaarlijkste punten van ons land. In de eerste jaren dat de Hypotheekshop op dit punt zit, gebeurden er wekelijks ongelukken. Sinds er ‘slingerfietspaden’ zijn aangebracht, is dat gelukkig sterk gereduceerd. Volgens Cor wordt er zowel door (brom)fietsers als automobilisten te hard gereden, met name die op de Bosdrift, maar ook op de Gijsbrecht met de 30-kilometerzone. Als er een klapper is, ontfermt Cor zich vaak eerst over het slachtoffer en belt dan 112 (of andersom); veelal kan het slachtoffer in zijn kantoor even bijkomen met wat water en wat warmte.
Thuis en uit
De gemeente zou onze straat wel wat meer aandacht mogen geven; met name als het gaat om de oneerlijke concurrentie met Kerkelanden, waar gratis geparkeerd mag worden. Bovendien zou de straat autoluw kunnen worden door bijvoorbeeld bloembakken te plaatsen, die snelheidsremmend werken. En: meer handhaven! Hoewel Cor erg te spreken is over zijn collega-ondernemers en buren, vindt hij het onbegrijpelijk dat sommige buurtbewoners hun honden tegen zijn gevel laten pissen of de hondenpoep niet opruimen. Tot slot stoort hij zich aan de lange leegstand, die veroorzaakt wordt door veel te hoge huurprijzen van op winst beluste huisjesmelkers. “Maar ik vind dit echt een sociale en gezellige buurt! Ik zit met veel plezier op dit leuke en levendige stekkie!”
Theek it or leave it
Grappig: soms komt iemand binnen stappen met de vraag of Cor ook geneesmiddelen verkoopt. Helaas, dat gebeurt aan de overkant. Tja, zoek de verschillen: apotheek en hypotheek…
Nog meer prijswinnaars Speuren & Kleuren voor Sint 2024
Sinterklaas kon zijn ogen niet geloven toen hij vandaag zijn brievenbus ging legen. Deze zat bomvol met goede oplossingen van de speurtocht en prachtige kleurplaten. Deze laatste zijn ware kunstwerkjes…
De eerste prijswinnaars speuren & kleuren zijn bekend
Zo leuk! Sinterklaas zijn brievenbus zat al weer vol met goede oplossingen van de speurtocht en prachtige kunstwerkjes. Hij was dan ook in zijn nopjes. Na een week al zoveel…