Bons bons, wie is daar?
Renee van Deutekom is de Koningin van het Chocoladelekkerland op onze straat: ‘Chocolaterie ‘Quatre Saisons’’, bescheiden, schoon en schuin tegenover AH, op de Hilvertsweg. Deze gezellige en zorgzame dame komt voor het gesprek bij mij thuis -met een zakje zalige zoetigheden!-, waar we ondanks die gluiperd van ene Cor Ona op gepaste afstand toch nabij komen. Overigens is ze geen familie van de beroemde nachtegaal Christine Deutekom, “want die heeft geen ‘van’ voor de naam.”
Zij zoenen
In juni 1958 zag Renee het levenslicht aan onze Rembrandtlaan en zij is -op een Amsterdams uitje van een jaar na- altijd in onze buurt woonachtig en werkzaam gebleven. Haar ouders zijn inmiddels overleden; pa was bedrijfsleider bij touringcarbedrijf D-Tours; ma werkte bij Meddens aan de Kerkbrink. Haar twee broers zijn werkzaam in de aannemings- en vervoersbranche. In haar tienerjaren wilde Renee heel graag de verpleging in, maar al snel bleek ‘dat ik er totaal niet geschikt voor was.’ ‘Dus’ heeft ze 35 jaar gewerkt bij notarissen, in Laren en in Hilversum, waar ze uiteenlopende juridische documenten opstelde. Maar in 2013 werd voor vijftien van de ongeveer dertig werknemers ontslag aangevraagd en helaas ook verleend. Een tijdje werkte ze op de administratie van haar jongere broer, maar: “Hij is heel leuk, maar om voor te werken…” Ze kwam geregeld bij Quatre Saisons (‘Vier seizoenen’, met een snufje Vivaldi), waar Mieke Koevoets toen de chocoscepter zwaaide. Die meldde dat zij van zins was de chocolaterie te verkopen, omdat haar man met pensioen ging; de afspraak was dat Mieke dan gezellig mee zou doen. Dat smaakte bij Renee naar meer. En zo opende zij de chocoladedeuren op 1 maart 2015.
Geven en nemen
Ik blijf nog even persoonlijk: op wintersport in 1987 ontmoette ze de man met wie ze trouwde en met wie ze twee zonen kreeg: Hjalmar (28) -sociaal-pedagogisch hulpverlener- en Kjel (25, spreek uit: sjel) -werkzaam in de bouwwereld. Helaas is hun vader in 2008 aan k… overleden. Renee vindt het ‘prima’ dat ze geen oma is, want haar zonen zijn volgens haar nog te jong om nu al vadertje te spelen: “Ze moeten eerst maar eens lekker genieten!” Daar kan ik nou echt chocola van maken: ikzelf werd pas vader toen ik 47 jaar was, na een bijzonder en b(l)oeiend bestaan. Renee -om wie het hier helemaal gaat-, woonde lange tijd op de Bosdrift om de hoek, waar haar vriendin overleed; weer die rotk….. Na vier jaar sprongen haar weduwnaar, Henk Blok, en Renee in de huwelijksboot, die zeer wél vaart! Sinds 2014 wonen zij aan de rand van Kerkelanden. Renee haar hobby’s zijn lezen en koken. Zo kookt ze al geruime tijd voor een oude, alleenstaande vrouw, die zeer slecht ter been is; echtgenoot Henk bezorgt haar op dinsdag voor drie dagen een lekker ‘Reneetje’!
Sjakie en de …fabriek
Renee staat vijf dagen per week van tien tot half zes in de zaak, waar een vrij gelijkmatige stroom klanten dagelijks binnenstapt. Zaterdagavond doet zij de boekhouding en de bestellingen. Zondag is altijd de rustdag: “Mensen moeten vooral ook ontspannen!” Maandag huishouden thuis. Aan markten op de Gijsbrecht kan ze niet meedoen, want in de winkel heerst een uitgekiende balans tussen vochtigheid en temperatuur; iets wat buiten niet lukt, natuurlijk. Zij staat alleen en goedlachs achter de, op een lange tafel uitgestalde heerlijkheden, maar krijgt soms hulp van een zoon en van een vriendin. Daarbij helpt haar Henk graag mee: “Ik kan hem overal heen sturen! Vindt ie geweldig! En ik ook!” Het dagelijks werk is: vooral alles goed schoonhouden, zorgen dat het gezellig is en letten op een leuke verpakking: mooie doosjes, strikken en corsages. Niet alleen de tong, maar het oog wil ook wat. Echter de kern is natuurlijk de kwaliteit van haar heerlijkheden.
Goed goed
Die betrekt ze van een ambachtelijk ‘atelier’ in Woerden, waar veel bonbons met de beste vakhand worden gecreëerd. Daarnaast zijn er de ‘vormbonbons’, die in een kunststof mal vorm krijgen. Dit atelier (bonbons zijn kunst!) haalt de chocola uit België, bij één van de wereldtoppers: Callebaut. Er worden in Woerden wel honderd verschillende bonbons (met notenvulling en ganache) gemaakt, bijvoorbeeld met ‘sereh’: citroengras. Renee neemt zo’n vijftig af. Daarnaast haalt ze rond de twintig soorten bonbons bij een atelier in het Brabantse Esbeek: heerlijke bonbons, gevuld met slagroom en lekkere smaakjes. Alles bestelt ze via de website, iedere week. Al met al liggen zo’n kleine zeventig verschillende bonbons op haar toontafel verleidelijk naar de klant te knipogen. Daarnaast nog wat ‘platte’ chocolade en hagelslag. En uiteraard naar wens gluten-, lactose- of suikervrij. Heel bewust ‘beperkt’ ze haar assortiment tot de hardcore: chocola. Dus geen koeken, snoep of drank. “Een goede schoenmaker blijft bij zijn leest. Een slager verkoopt ook geen planten.”
Smaakvol
Hoe weet ze nou welke bonbons goed verkopen? “Inmiddels ken ik de smaken van mensen. Ik vind zelf dat ik een goede smaak heb, haha, maar je moet finesses hebben. In een sneltreinvaart heb ik me de kennis van zaken toegeëigend, door er bijvoorbeeld veel over te lezen.” Het aanbod golft enigszins mee met de seizoenen: in de lente bijvoorbeeld mango en framboos, in de winter krachtige chocola, zoals met crème brulé. De helft van wat Renee verkoopt, is pure chocola; dan melk en dan wit. In deze (on)gure coronatijden loopt de verkoop wel wat minder. “Dat komt omdat mensen thuis geen ‘opeters’ mogen ontvangen; dus duurt het langer voordat de voorraad opgesmikkeld is.” (Ondergetekende zou van harte dagelijks een pondje van haar hemelse hapjes willen bekomen; maar dan helaas ook dito aankomen…). “Ik probeer de klanten qua smaak wel wat te ‘verbreden’, hoor. Ze vergeten soms dat de inhoud van de bonbons en de buitenkant elkaar aangenaam versterken. Mijn eigen favoriet: de pure ganache met walnoot; door de room erin wordt de pure chocolade niet te ‘hard’,” aldus deze vrolijke Choco Queen.
Tromgetruffel
Renee overziet haar zaak met smaak: “Het is afwisselend werk, dat me veel voldoening geeft, want ik kan met iedereen goed overweg. Het contact met de klanten vind ik het leukst. Het minst: de verantwoordelijkheid om te zorgen dat de zaak blijft draaien.” En om duidelijk te maken dat Quatre Saisons uitsluitend kwaliteit verkoopt, deze anekdote: “Een collega in Hilversum meldt dat zij ‘de lekkerste slagroomtruffels’ verkoopt. Maar zij komt die wel voor zichzelf bij mij kopen, om ze thuis bij de thee op te eten, haha!”
Quatre Saisons: Pure spullen smullen!
Frans Kwantes,
11 mei 2020
Renee van Deutekom
Chocolaterie Quatre Saisons Hilvertsweg 78 1214 JJ Hilversum t: (035) 624 34 72 e: info@chocolateriequatresaisons.nl w: chocolateriequatresaisons.nl