Le Roi, c’est moi

“Ik houd van het platteland, van puur en natuur, van vroeger, van warmte en gezelligheid, maar vooral van echt en oprecht!” Deze woorden klinken mij als muziek in de oren, want de spreker is de ‘producer’ van Chez Elpee, de enige echte platenwinkel in Hilversum, Roi Bijsterbosch. Sinds 1 februari 2019 runt hij zijn nostalgische platenparadijs, net om de hoek op de Neuweg.  Roi wil graag een ontspannen sfeer in zijn winkel creëren, een beleving die geënt is op de jaren 70: met de kleuren oranje, bruin en beige; her en ook der retrobehang; boven de draaitafelbar ‘Fat Lava’ (stenen) lampen; typische objecten uit de jaren 70. De frisse houten bakken met de talloze elpees zijn door Roi zelf getimmerd van echte oude schrootjes, ‘dus niet van de Gamma’. Hij wil alles zoveel mogelijk naturel en authentiek.

In beeld

Hij is geboren 1980 in Deventer; vader was meubelmaker bij Auping en moeder huisvrouw; hij heeft één oudere zus. Na de Havo volgde hij eerst een tijd de Kunstacademie in Arnhem, maar stapte toen over naar de opleiding tot illustrator in Kampen. Hij was (en is) creatief in beeld en geluid; en ‘dus’ bemachtigde hij via een personeelsadviseur van de VARA een onbetaalde stageplek in de omroepwereld te Hilversum. Dat werd een baan als beeldredacteur bij ‘De Wereld Draait Door’: filmpjes uitzoeken ter ondersteuning van de gesprekken. Na een seizoen had hij voldoende werkervaring om te solliciteren bij de afdeling ‘Comedy Redactie’ en ‘Programma Ontwikkeling’: respectievelijk grappen voor anderen en tv-programma’s bedenken. Al met al zou hij zo’n twaalf jaar werken voor onder meer John de Mol, Robert Jensen, Jack Spijkerman, Jurgen Raymann, Jandino Asporaat en Richard Groenendijk.

Oud geluid ingeluid

Maar Roi bleek allengs meer moeite te krijgen met het vaak wat hijgerige, op kijkcijfers gerichte en naar aandacht snakkende mediawereldje. Daardoor belandde de integere Roi in een soort identiteitscrisis: wilde hij daar nog verder aan meewerken? Hij ging grondig bij zichzelf te rade en werd zich ervan bewust dat hij altijd al veel affectie had met muziek, zoals veel elpees verzamelen. Het inzicht kreeg rap duidelijke contouren: hij wilde een eigen authentieke platenzaak beginnen, waar uitsluitend vinylplaten werden verkocht! Vrij snel vond hij het huidige pand aan de Neuweg, vlak bij de Gijsbrecht, die hij altijd al een warm hart toedroeg. In het leegstaande pand was een kroeg  gevestigd geweest, inclusief een ruime bierkelder, zodat er ook genoeg ruimte was voor opslag.

Zet ‘m op!

Na een grondige verbouwing konden de nostalgische muziekdeuren open.  De begeesterde Roi komt nu lekker op volle toeren. “Hier konden wij onze visie goed  realiseren: onze klanten het warme, fysieke en vertrouwde gevoel van een buurtwinkel geven: lekker snuffelen in de platenbakken, nummers luisteren aan de bar, eventueel met een bakkie of een biertje erbij, maar vooral: de tijd ervoor nemen! Geen haast dus, kalm  genieten van de sfeer, zo authentiek en analoog mogelijk. Mijn credo: mijn winkel bestaat voor en door de klant. Ik ben heel trots op mijn fijne klantenkring, die blijft groeien. Op sociale media laat ik dan ook niet alleen foto’s van lp’s, maar graag de tevreden gezichten van mijn klanten zien!”

Waarom geen CD’s? “Elpees zijn ‘art-work’, inclusief de hoezen: je ziet wat je krijgt. Via de naald in de groeven komt een eerlijk en heerlijk geluid tot je. Je moet ook  moeite doen om de muziek op de hele elpee te beluisteren, want je slaat zelden een nummer over. Het is bijna een ritueel: je legt de plaat op de pick-up, de plaat draait, de naald erop en dan gebeurt het! Je gaat er lekker voor zitten en ondergaat de klanken die eerlijk en echt zijn. Voor mij zijn de klanken van een elpee veel intiemer en indringender dan die van een CD.”

Saillant hot news: voor het eerst sinds decennia geven mensen meer geld uit aan LP’s dan aan CD’s!

Een plaatje!

Op de Academie in Kampen had hij de Groningse Sabine al leren kennen, met wie hij in 2008 trouwde. Zij is docent in het onderwijs voor Zeer Moeilijk Lerende kinderen, wat haar (en anderen) goed bevalt. Toen beiden vanwege het omroepwerk van Roi naar Hilversum wilden verhuizen, vonden ze binnen een dag een prima woning aan de Rozenstraat in onze Bloemenbuurt, waar ze  meteen verliefd op waren. Roi: “Deze wijk is een dorp in een dorp! Ik ben een plattelandskind en wil zo veel mogelijk naturel blijven, zoals je merkt. We zijn hier thuis én uit!”

Zijn uiteenlopende hobby’s: gitaar spelen; wandelen in de natuur met zoon, hond en vrouw (in wisselende combinaties); tekenen en schrijven  van ‘allerlei gedachtenspinsels’; klussen; koken en filosofische beschouwingen lezen.

In 2012 werd hun lieve zoon Jonas geboren. Ook de gouwe trouwe ‘vlekteckel’ Aart is van de LP-partij, die bijna altijd met Roi meegaat naar de platenzaak.  Plaat voor z’n kop, denk ik.

Lekker draaien

Roi heeft letterlijk niets anders dan duizenden elpees in de verkoop, die hij afneemt (niet: afpakt) van mensen die bijvoorbeeld hun huis opruimen. Voor mensen die specifiek naar iets op zoek zijn, doet hij bestellingen. De prijs van een tweedehands schijf ligt tussen de 1 en 400 euro, afhankelijk van klasse en kwaliteit, maar gemiddeld gaan nieuwe zwarte klankrakkers (mijn term, FK) de deur uit voor 25 euro.

In deze kille Coronatijden is het niet gemakkelijk om een originele platenzaak te laten draaien (in meer betekenissen), maar ‘opgeven is geen optie’. Desnoods brengt hij elpees bij de mensen thuis – natuurlijk niet zijn favoriet- , al zorgt het wel voor klantenbinding. “Omdat ik dit een hele fijne plek vind, ben ik als buurtwinkelier aardig geslaagd, vinnik. Ik heb ‘uiteraard’ geen web-shop: alles is live, echt en fysiek; daar hou ik dus van. Het liefst zie ik de stralende gezichten van de klanten in mijn winkel, wat natuurlijk veel boeiender is dan Bol.Com. Ik heb een hekel aan web-shops en onlinewinkels, waar je op afstand LP’s kan kopen, die koel en kil zijn qua presentatie en gevoel. Elke LP die daar wordt verkocht, verkleint de kansen van een buurtwinkel.  Anderzijds is het een uitdaging om daardoor wat harder te moeten knokken voor een ontspannen muzikale sfeer,” aldus deze (toon)zuivere elpee-coryfee.

Tot het gaatje

Roi’s klinkwinkel is drie dagen  per week open. De andere dagen is hij huisman, maar vooral: vader, “want wij hebben een mens op de aarde gezet en die willen we zo veel mogelijk warmte geven.” Roi is ZZP-er, maar Sabine springt geregeld bij; zij heeft meegedacht om de juiste platensfeer in de winkel te brengen: “We wilden een tweede huiskamer creëren. Veel mensen laten ons weten dit te herkennen en zeer te waarderen.”

Hoe lang gaat hij ermee door? “Ik blijf die gezellige gast met die leuke baard, haha! En die baard gaat hier nog héél lang worden!”

Chez Elpee: ECHT voor de muzikaal zuivere ziel!

Frans Kwantes columnist van winkelgebied de gijsbrecht
Frans Kwantes,
25 maart 2021

Roi van Chez Elpee in de Straatpraat van De Gijsbrecht

Chez Elpee
Neuweg 221
1214 GR Hilversum
e: chezelpee@gmail.com
w: chezelpee.nl

Meer nieuws

Alle berichten (84)

Filter op de kaart

Categorie