C. Ona

In deze donkere dagen voor Pasen, vanwege de onaangename indringer Cor Ona, zitten Muriel Verheul en ik meters uit elkaar, waarbij ik bijna een verrekijker nodig heb om haar te zien. Zij heeft dit gesprek grondig hygiënisch voorbereid: voor mij een ontsmet tafeltje met dito kan water; ze draagt plastic handschoentjes voor de weinige zaken die we beiden (kunnen) aanraken. Zo moet dat!

Kind in zicht

Muriel (spreek uit: murie-jel) maakt het gezellig in Bibelebon, haar artistieke onderkomen op de Hilvertsweg; en praat enthousiast over haar ‘creatieve kinderwerk aan de winkel’. Ze werkt er vier tot soms zeven dagen per week,  vanaf negen uur, tot in de avond thuis. Bij Bibelebon kunnen kinderen zich creatief uiten. Drie  ochtenden per week is er (in normale tijden) Peuterinloop: voor kinderen tussen de twee en de vier jaar jong, voorzien van papa, mama, opa, oma of de oppas.  Een Knutselclubje met vier groepen van max acht kinderen tussen de vijf en twaalf jaar, is er vanaf half vier, vanwege de schooltijden. Ook heeft Muriel een Tienergroep van louter meisjes, die nog even door willen knutselen. “Jongens haken vaak rond hun tiende af; dan vinden ze dit niet stoer meer.” Daarnaast is er eens per maand een ‘Ouder-en-kind-workshop’, waarbij één ouder en één kind samen bijvoorbeeld een schilderij maken. “Voor de betreffende ouder is het kunst om weer klein te worden en eigen ideeën los te laten, omdat het kind hier bepalend is.” De naam ‘Bibelebon komt natuurlijk van het klassieke versje ‘de Bibelebonse berg’, waar Muriel als kind eindeloos op voort rijmde en dat haar een huiselijk gevoel van gezelligheid gaf.

(Ont)zorgzaam

Zij is geboren in 1971 in Utrecht. Haar ouders verhuisden -met Muriel en haar jongere broertje- kort daarna naar de Hilversumse Meent, waar zij nog steeds wonen. Sinds 1996 woont Muriel om de hoek, samen met haar partner Arjen, technicus bij Broadcast Rental. Ze hebben drie zonen, van 21, 17 en 10 jaar. Haar vader was werkzaam bij het NOB, waar hij binnengekomen filmfragmenten (nog in blik geserveerd) monteerde. Moeder was (en is nog steeds) vooral ‘een lieve moeder, die na schooltijd altijd thuis was’. Haar enige broer is -geloof het of niet- werkzaam in de tv/film-business, met een eigen bedrijf. Televisie in de genen… Na de Mavo deed ze de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk. Vanaf 1992 stapte zij in de kinderopvang, waar zij onder meer mijn beide zonen in hun eerste levensjaren verzorgde in kinderdagverblijf ‘de Notenbalk’, alhier aan de Hoflaan. Dat ze dat heel goed deed, zie ik tot op heden bij mijn lieve mannen terug!

Maak er wat van

Maar op zeker moment was ze ‘het zat’ en wilde wat anders. Dat werd bij toeval een baan als receptioniste bij -hou je vast- de STER, waar ze twaalf jaar ‘met veel plezier en met lieve collega’s’ werkte. Tot zij in 2017 vanwege een reorganisatie eruit moest. Omdat ze vanwege een rottig auto-ongeluk ook nog es een whiplash had opgelopen, waren dit in korte tijd twee fikse klappen; al heeft de STER haar ‘keurig’ behandeld, stelt ze met nadruk. Wat nu? Ze liep al tijden rond met het idee om iets te gaan doen met kindercreativiteit. Ze stelde een bedrijfsplan op, ging via internet en makelaars op zoek naar een leuk pand, tot ze in april 2017 het huidige perceel kon huren, dat ze diezelfde zomer -met haar man-  grondig opknapte en geschikt maakte om er een kinderatelier te vestigen. Alle meubels bijvoorbeeld maakten ze beiden zelf; Muriel stortte zich daarbij enthousiast op het maken en schrijven van haar eigen website. In september 2017 gingen haar artistieke kinderdeuren open. “Ik hield altijd al van schilderen en fröbelen en dus heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt en mijn werk is mijn hobby, haha!”

Kinderlijk eenvoudig

Alle peuters die creatief bezig willen zijn, mogen onaangekondigd binnen komen; Muriel vraagt altijd eerst wat zijzelf willen doen. Dus niet wat papa, mama of Muriel wil, maar zijzelf! Als een kind een knoestige, knalroze krokodil wil bouwen: prima! Er wordt gewerkt met restmaterialen (zoals eierdozen en toiletrollen), maar vooral met veel verf en lijm. Daarbij staat veiligheid voorop, dus geen gassen en dampen of zo. Onmiddellijk daarna komt het plezier dat de jonkies beleven om zelf iets te maken, in de ongeveer anderhalf uur dat ze hier aan ‘het werk’ zijn. Als u meer wilt weten van dit kinderknutselparadijs: kijk op de Bibelebonse website!

Kind en de was

De kinderen zijn vooral bezig met allerlei materialen om te schilderen, kleien, tekenen en timmeren en leren daarbij te werken met verschillende gereedschappen. Zo worden er  bijvoorbeeld   (mini)boomhutten mee gemaakt. Drie middagen per week komt er een ander vast groepje, waarmee Muriel natuurlijk een hechte, zachte band opbouwt. Zij is heel blij als ze ziet hoe de kinderen tijdens hun creatieve activiteiten groeien: “Hier is alles goed: kinderen kunnen hier geen fouten maken. Als het bijvoorbeeld op school of thuis niet zo goed gaat, kunnen zij volledig opgaan in hun creativiteit en zijn altijd zo blij als een kind (!) met hun scheppingen. Ik geniet van hun puurheid en enthousiasme. Vaak krijg ik een dikke knuffel als ze weer weg gaan. Heerlijk!” Hoewel ze een beetje verder weg van de Gijsbrecht zit, heeft ze een groeiend contact met onze straat. Op feestelijke markten, zoals Pure Markt, heeft zij hier steevast een creatieve kraam staan, waar de kindertjes in zo’n tien minuten wat moois kunnen maken, terwijl papa en mama (desgewenst) even op en neer hobbelen.

Geen kleintje vervaard

In  deze nare, zware tijden liggen helaas de gezamenlijke ‘cre-activiteiten’ en kinderfeestjes stil, maar inventief als zij is, is Muriel al meteen na de van overheidswege opgelegde sluitingen gestart met iets wat uitstekend loopt: ouders kunnen via haar website een Knutseltasje bestellen en ophalen, waarin materiaal voor  meerdere cre-activiteiten zit. Zij bedenkt verschillende thema’s: seizoengebonden of gerelateerd aan feestdagen, zoals Sinterklaas; na Pasen gaat ze iets doen met ‘natuur’: insecten en bloemen (maken), onder het motto: ‘wees creatief in  huis’. Nu veel ouders dag en nacht met hun kroost thuis moeten zitten, blijkt dit een gulden greep: al op de eerste twee dagen kwamen er zo’n honderd bestellingen binnen! Die komen inmiddels uit het ganse Bibelebonse land: van Texel tot Terneuzen, van Makkum tot Maastricht. Ook verjaardagscadeautjes en pakketten voor virtuele kinderfeestjes gaan vrolijk (verpakt) de deur uit. Muriel werkt dezer dagen ‘harder dan normaal’, alles altijd in haar uppie, maar altijd tevreden dat zij kinderen en hun ouders wat kan opvrolijken. Of zoals ze zegt: “Ik verveel me niet. Daar heb ik gelukkig geen tijd voor…” Haar favoriete quote: ‘It is all about creating memories!’

Kinderatelier Bibelebon: Kinderen zijn hier uit en thuis!

Frans Kwantes columnist van winkelgebied de gijsbrecht

Frans Kwantes,
10 april 2020.

Muriel van Bibelebon kinderatelier in de straatpraat van De Gijsbrecht

Bibelebon Kinderatelier
Hilvertsweg 116
1214 JK Hilversum
m: 06-46195989
t: 035-5338009
e: info@bibelebon.nl
w: bibelebon.nl

Meer nieuws

Alle berichten (74)

Filter op de kaart

Categorie