Broodnodig

Maandagmorgen half negen: terwijl heel arbeidzaam Nederland, c.q. Hilversum, met frisse tegenzin aan de nieuwe werkweek begint, lopen de klanten, en zitten de gasten af en aan, bij ‘Bakkerij Bertram & Brood. De ‘klanten’ komen voor de bakkersproducten; de ‘gasten’ komen voor een ontbijt of een kop koffie, al dan niet met een krant of tijdschrift erbij, zowel binnen als buiten, in het zonnetje.

De zaak is recent helemaal opgeknapt, waarbij de muur van een gang is weggehaald, waardoor er meer ruimte en licht is gekomen. Aan de zijwand hangen drie houten borden met wat er zoal te bekomen is bij ‘B&B’, geschreven in fraai gekalligrafeerde letters, die we ook terugzien op het bord op straat en dat aan de achterwand. Bij het aanschouwen van de inrichting krijg ik aangename nostalgische associaties met een knus café, met hout, sfeervol licht en vertrouwde warmte. Bij het aanschouwen van het gelaat van het opperhoofd krijg ik associaties met dat van Mokums (ex-)agente Elly Lust en dat vinden we beiden zowel ‘terecht’ als positief.

Goed gekneed

De man die hier namelijk baas boven bakkersbaas is, is Joost Verhaaren (“met dubbel a, want mijn voorvaderen waren slecht in spelling”), geboren april 1973 te Wessem, een dorpje ‘onder een brug over de Maas in Noord-Limburg’. Hij werd getogen in het Brabantse Dongen. Hij heeft één zus, die bijna professioneel ‘wereldreiziger’ is en in Nieuw-Zeeland woont. Zijn ouders leven nog: zijn moeder was/is een zorgzame huisvrouw; zijn vader leeft al tijden in Frankrijk. Na de middelbare school ging Joost studeren in Groningen. Hij behaalde het propedeuse geschiedenis, maar ging daarna over naar de studie ‘Beleid en bestuur in Internationale organisaties’. Dat verliep niet naar wens: na vier jaar studie was hij ‘nog maar twee jaar opgeschoten’. Er moest iets grondig veranderen, besefte hij. Dus toog hij naar Amsterdam, ‘waar altijd alles gebeurde’, en vond er meteen een baantje bij de Bijenkorf. En: een vriend! Met wie hij een paar jaar aangenaam samenwoonde op de schitterende hoek van het Waterlooplein en Amstel, met uitzicht op de Munt, iT en RoXY: “Mooier kon niet.“

Zelf rijzend/reizend

Bij de Bijenkorf ging Joost aan de slag in restaurant ‘La Ruche’ (Frans voor ‘Bijenkorf’). In de elf jaar dat hij daar werkte, klom hij op tot leidinggevende van zowel dat restaurant als nog twee cafés in de beroemde Dam(rak)zaak, waarbij hij wel zestig medewerkers onder zich had: “Best pittig.” Maar toen hij op zeker moment een personeelsfeestje voor zo’n duizend medewerkers, staf en directieleden mocht organiseren, deed hij dat ‘vrijwel uit de losse pols’. Hoewel het feest een groot succes was, realiseerde hij zich dat hij niet meer werd uitgedaagd. Hij begon een tijdje te zwerven in de herenmode en had een sabbatical van een half jaar aan een Frans zwembad.

Broodheer

Toen hij ‘herboren’ terug was gekeerd in Mokum, ging hij aan de slag bij de catering van de Beurs van Berlage. Via  zijn huidige partner Roy kwam Joost in contact met Stefan, de toenmalige baas van deze ‘Bertram en Brood’. Omdat de winkel destijds, rond 2012, niet zo lekker draaide, vroeg Stefan hem om hier bedrijfsleider te worden. “Ik had na mijn wilde Amsterdamse jaren eigenlijk niet zo’n zin om aan de slag te gaan in een ‘Gooisch winkeltje’, maar het bleek al snel een gouden greep.” Vorig jaar werd hij eigenaar. Met Roy woont hij op de Havenstraat, werkt vijf tot zeven dagen per week; zijn favoriete hobby is lunchen en dineren met vrienden. Vanwege de intensieve baan kon hij afgelopen jaar niet op vakantie, uitgezonderd tweeëneenhalve dag Terschelling…

Brood en spelen

De naam ‘Bertram’ (een achternaam overigens) komt van een fameuze bakkersonderneming die ooit begon in Amsterdam en diverse Noord-Hollandse filialen had, onder wie deze zaak, waar u elke dag vers brood kunt bekomen! In feite is ‘Bertram’ alleen nog een vertrouwde naam. Joost is van zins om ergens volgend jaar de naam van zijn winkel om te zetten in ‘Joost en Brood’. Hij heeft het hier zeer naar zijn zin: “Dagelijks komen honderden mensen over de vloer, van wie de meeste vaste klanten; zij waarderen onze service, de kwaliteit van onze producten, de muziek en de relaxte sfeer. Met verse bloemetjes op tafel en een lekker hapje, is dit een prima pauzeplek.”

Overigens: de verhouding winkel en horeca bij deze ‘Joost Bertram’ is qua omzet ongeveer drie staat tot één. Hij wordt bijgestaan door zo’n vijftien man/vrouw personeel, onder wie drie vaste krachten. Op zaterdag vooral veel beginnende tieners, die hij de kneepjes van het vak graag aanleert. Want hij wil hen graag niet zozeer opleiden tot ‘verkopers’, maar tot ‘horecamensen’: de service van een horecabedrijf is minstens zo belangrijk als de verkoop in de winkel.

Komt voor de bakker

Zijn leergierige jongelui ‘coacht’ hij in diverse opzichten richting volwassenheid, soms met leuke persoonlijke contacten tot gevolg. Zij staan niet alleen maar achter de toonbank, maar gaan ook naar de zittende klanten toe, wat het contact en de ontspannen sfeer vergroot. Achter de zaak zit een kleine bedrijfsruimte, met een gloednieuwe vriescel. Er worden dagelijks originele en lekkere broodjes bereid -de meeste van eigen recept-, belegd met verse ingrediënten. Hij noemt met gepaste trots ‘broodje pikante kip’ en ‘broodje tonijn’.

De ingrediënten van alle belegde broodjes komen van collega-winkeliers op de Gijsbrecht. Joost: “Wij doen heel bewust zaken met vooral collega’s op deze straat , die stuk voor stuk topkwaliteit leveren, zoals Slagerij de Kroes en Vishandel van Middelaar (‘eersteklas zalm voor een prima prijsje!’). Elke week staat er een prachtige bos bloemen van ‘de Binderij’. Op deze manier lever je wederzijds de beste service en kwaliteit, terwijl je tegelijk de band met medeondernemers verstevigt. Administratie vind ik het minst leuk van mijn werk, maar het leukste is: ik zorg voor de mensen.”

Komt van de bakker!

Heel bijzonder is dat zijn winkel ELKE DAG geopend is! Alleen op 1 januari is de tent dicht, maar de andere 364 dagen zijn de deuren geopend! Dus ook op bijvoorbeeld Koningsdag, Eerste en Tweede  Kerstdag, met Pasen en: op alle zondagen! Volgens mij worden zijn royale openingstijden door heel wat Hilversummers zeer gewaardeerd.

Brengt ons op ‘de straat’ zelve: die kan van hem best een grondige opknapbeurt gebruiken. Hij pleit voor een  andere indeling en bestrating, meer fleur en kleur, dus een frisser aanzien. “Een beetje zoals ik zelf heb gedaan met de winkel: grondig opfrissen! Goed voor de Gijsbrecht, met al zijn fantastische, bevlogen ondernemers! Met kwalitatief hoogstaande producten maken we  onze straat tot het bruisende, veilige en gezellige hart van Hilversum.”

Dus voor volgend jaar:
Proost op JOOST EN zijn beste BROOD!


Frans Kwantes,
5 november 2018

Joost van Bertram en Brood in de Straatpraat van De Gijsbrecht
Bertram & Brood
Gijsbrecht van Amstelstraat 116
1214 BC Hilversum
Telefoonnummer: 035 624 4004
info@bertramenbrood.eu

Meer nieuws

Alle berichten (84)

Filter op de kaart

Categorie