TERUG

Straatpraat: Your Elements

Praktijk voor natuurlijke gezondheid en life coaching

Elementair

We blijven even in de hoek van de en onze natuur, die tegenwoordig vechten om de voorrang. In Het Vitaminehuis zetelt een vrij nieuwe onderneming; ‘nieuw’ vooral vanwege het ‘paramedisch’ en coaching-gecombineerde beroep dat hier wordt uitgeoefend door Liselore van Ekdom (geen familie van de DJ, maar ze is wel muziekgek). Zij gaat mij (en u dus) uitgebreid informeren over dit bijzondere werk. Overigens betekent de naam van haar ‘onderneming’: ‘jouw elementen’, afgeleid van ‘in je element zijn’, wat ook in het Engels een staande uitdrukking is. In het Engels klinkt het net even  ‘sexyer’ dan in onze taal, vindt Liselore.

Gezonde ontwikkeling

Zij begon het bestaan in 1982 in Utrecht, samen met een tweelingzus en een oudere zus. Haar vader was ondernemer; haar moeder hoofdverpleegkundige in het Militair Hospitaal in de Domstad. In dezelfde stad voltooide Liselore haar eerste wetenschappelijke studie: natuurwetenschappen en innovatiemanagement, dat kijkt naar het ontwikkelen van noviteiten op medisch  gebied en de toepassing ervan. Na vijf jaar mocht zij zich ‘doctorandus’ noemen. Op de Erasmusuniversiteit deed ze er ‘master’ gezondheidseconomie achteraan. Ze is dus zowel Doctorandus als Master; of zoals zij zelf lachend omschrijft: “Ik ben nu ook een Dokter-Anders, door op een andere manier tegen vitaliteit, gezondheidsproblemen en de aanpak daarvan aan te kijken.”

Met oog en oor de wereld door

Ook bracht ze tijdens haar studies eerst een half jaar in de Verenigde Staten door, waardoor voor haar –met diverse andere buitenlandse stages en werk- een gans andere wereld open ging. (“Voor het eerst de wereld in, zonder mijn tweelingzus!”) Daarna volgde werk bij de World Health Organisation (WHO) in Geneve. Kort daarvoor leerde ze -intussen woonachtig aan de Overtoom in Amsterdam- haar huidige partner Eduard (thans 40 jaar) kennen. Hij is productmarketing manager bij ‘Harman’, een bedrijf dat onder andere koptelefoons maakt. In 2016 gingen zij, met de komst van hun tweede kindje, in de Staatsliedenbuurt van Hilversum wonen, vanwege de ruimte en het groen van het Gooi. Inmiddels hebben ze drie kinderen: Fieline (5), Valerie (2,5) en Seger (half jaar).  “We zijn echt heel blij hier!”, aldus de bevlogen Liselore.

Goed gestemd

Jazz zingen is één van haar hobby’s, waarvoor ze een opleiding in Amsterdam deed. Vanwege de kinderen is er even weinig tijd voor, maar soms zingt ze op huwelijksfeesten en nu bij de kerstmusical op de basisschool van de oudste dochter. Ze heeft van het zingen veel geleerd: “Je gaat staan voor wie je bent en wat je te zeggen hebt, dus nogal ‘bloot gaan’; voor mij enigszins vergelijkbaar met mijn huidige ondernemerschap.” Daarnaast doet ze onder meer aan yoga en hardlopen. Zo lang de kinderen jong zijn, heeft ze andere prioriteiten: ze houdt twee dagen per week vrij voor de kids en op de andere werkdagen verzet ze een hoop werk.  Daarover zo meer.

Natuurlijk

Na de opleidingen en de VN-baan ging ze aan de slag in het ‘verandermanagement’, wat voor haar een belangrijke stap was.  Ze leerde hoe je mensen vanuit ‘hun eigen kracht’ in beweging kunt krijgen. Maar na een paar jaar strandde ze in een burn-out, wat haar flink van slag maakte, omdat ze behoorlijk met haar grenzen werd geconfronteerd. Het bracht haar –na opgekrabbeld te zijn- de persoonlijke ontdekking dat ze zich wilde scholen en laten praktiseren in het werk in de natuurgeneeskunde: ‘orthomoleculaire geneeskunde’. Hierbij wordt gekeken naar de onderliggende oorzaken van energieproblemen: leefstijl als medicijn en de relatie tussen voedingsstoffen, beweging en ontspanning. 

Stukje voor stukje

“In de moderne wereld hebben we te maken met een hoge mate van stress, vanwege werk, relaties, tekorten aan voedingsstoffen, luchtvervuiling, enzovoorts.  Als natuurgeneeskundige en coach kijk ik samen met de cliënt naar de fysieke klachten en de vaak ook mentale  en/of onderliggende  emotionele oorzaken. Door hieraan te werken, verbeter je je veerkracht en ga je beter in je vel zitten, in ‘je element’ dus. Het is een ‘integrale aanpak’. Als je op deze manier kijkt naar gezondheid, vitaliteit en geluk, dan is veel energiewinst mogelijk! Veel mensen hebben vervelende fysieke klachten waarvan ze de oorzaak niet kennen: het lichaam wil iets tegen je zeggen, maar je snapt het niet. Bijvoorbeeld migraine. Die kan  veel oorzaken hebben, zoals een gebrek aan magnesium, vanwege tekorten in voedingsstoffen en/of stress. Niet alleen middels coachgesprekken, maar ook via oefeningen, die een diepe werking hebben en inzicht geven, ‘helen ’we de mens. Het is maatwerk, geen standaard aanpak. Vergelijk het met een serie puzzelstukjes die in korte tijd tot een puzzel worden gelegd. Vervolgens werken we aan de grootste ‘stressoren’. Gemiddeld na zeven sessies hebben de cliënten na jaren weer veel meer energie,” meldt deze opgewekte heel-ster.

Zij, aan zij

Liselore richt zich vooral op ondernemende vrouwen die vaak problemen hebben of specifieke wensen voor meer energie in de combinatie werk en gezin. Energietekort uit zich in verschillende mentale en fysieke klachten; denk aan migraine, slaapproblemen, gemoedsuitdagingen, een zwangerschapswens of problemen met de overgang. “Natuurlijk zijn ook mannen welkom hoor, maar omdat ik niet alles kan, focus ik vooral op een vrouwelijke clientèle.”
Daarbij geeft Liselore lezingen en colleges, schrijft in bladen en heeft naast de vestiging bij Het Vitaminehuis nog een locatie in ‘Artsencentrum Integrale Geneeskunde’ in Amsterdam en eentje in een huisartspraktijk in Naarden. Ze werkt dus veel samen met collega’s die ook in de medisch-mentale sector actief zijn. Sinds 2017 zetelt zij in ‘ons’ Vitaminehuis, waar ze achterin de zaak een eigen afgescheiden werkruimte heeft en iedere vrijdag aanwezig is. “Het leuke is dat het Vitaminehuis en ik elkaar goed aanvullen en zo kunnen we een  breed scala aan hulp en advies aanbieden.”  Ze ontvangt zo’n zes cliënten per week, elk anderhalf uur. Al met al is Liselore een actieve en veelzijdige vrouw, “wat mijn kracht is, maar ook mijn uitdaging,” zoals ze zelf omschrijft.

Puur natuur

“Het is heel dankbaar en mooi werk! Ik vind het vooral ontzettend gaaf als je samen merkbare resultaten bereikt. Het is jammer dat de orthomoleculaire geneeskunde nog niet zo bekend is, want het is echt bijzonder effectief. Mensen komen bij mij via folders en doorverwijzingen. Anderzijds kost die redelijke onbekendheid mij wel veel tijd en energie; ik ben tenslotte ZZP-er, maar heb wel veel werk eraan om mezelf op de te kaart te zetten,”  meldt deze energieke natuurgeneeskundige opgewekt.

Blijf erbij!

Over de Gijsbrecht is ze enthousiast: “Mijn hart gaat er helemaal naar uit. Het is zo jammer dat veel kleine, originele ondernemers verdwijnen ten gunste van grote winkelketens. Ik hoop  dat de mensen blijven inzien dat dit een bijzondere straat is en dat het zeker de moeite waard is om hier inkopen te doen. Mijn cliënten raad ik dan ook vaak aan om na een sessie nog even gezellig wat te winkelen hier!”

Your Elements: Daar knapt een mens van op!

straatpraat, frans kwantes

Frans Kwantes,
6 november 2019.

Your Elements
e: Liselore@yourelements.nl
t: +31624829442
w: yourelements.nl