Spring es in the air

Zeven dag per week kunt u hier een gat in de kerkelijke lucht springen: trampolinetempel Flight Deck 53.Flight’ betekent vlucht, ‘deck’:  vloer, oftewel samen: vliegdek. En ‘53’ is het huisnummer op de Bosdrift. Dit is vooral een paradijs voor kinderen tussen de twee (!) en zeventien jaar. De oudere kinderen zitten vaak in de fase  tussen ‘ballenbak en kroeg’; zij kunnen zich hier lekker uitleven. Ook voor de kleintjes zijn voorzieningen, waar opa en oma bij staan te genieten, al moeten vanwege Cor Ona de volwassenen in principe buiten springen. Als ouders hun kind een uur of twee hier onderbrengen, kunnen zij gezellig winkelen op de Gijsbrecht, op de hei wandelen of op het terras van Flight Deck van een (fris)drankje genieten.

Opblazen geblazen!

Er kunnen maximaal zeventig kinderen op  meer dan vijftig toestellen terecht. Dat zijn behalve de trampolines, onder meer: ‘foam pit’ (schuimbak) om jumptrucjes te leren; de twaalf meter lange ‘air track’ (luchtbaan) voor vreemde capriolen (‘tumbelen’) en ‘big airbag’, een groot luchtkussen, bekend als stuntkussen.  In deze branche barst het overigens van de Engelse termen. Per week komen er wel 250 kinderen, die veelal spring- of free-runningles krijgen in drie groepjes van tien. Zij worden voorbereid en begeleid door goed opgeleide instructeurs, de eerste specifiek gecertificeerde instructeursgroep van Europa!

Lang aanloopje

Die worden gemanaged door eigenares  Saskia de Wit. Unicum: ik ga op mijn ouwe dag nog mee met de (a-)sociale media: deze vijftigste Straatpraat doen we via Face Time! Want Saskia zit op Ibiza, waar zij en haar partner Thierry een huisje hebben.  Zij is in oktober 1970 geboren in Loon-op-Zand. Ze heeft een jongere broer, die bij Shell ‘Hoofd Koffievoorziening’ is voor veel tankshops in West-Europa. Haar moeder was huisvrouw; vader manager bij Philips. Daardoor zwierf het gezin over de halve aardbol, van Mexico en Spanje tot de VS en Canada. Saskia: “Voor mijn dertigste ben ik achttien keer verhuisd!” Omdat zij vooral in het buitenland vertoefde, sprak ze beter Engels en Spaans dan Nederlands, hoewel er ‘thuis’ natuurlijk de moedertaal gesproken werd. Daarom ging zij -tussen de migraties door- op haar 16e naar de internationale school aan de Emmastraat. Saskia kent een uitgebreide en bijzondere carrière die lastig correct is samen te vatten.

Haar meisjesdroom was om straaljagerpiloot te worden, maar bij de keuring stond ze  na een half uur gedesillusioneerd weer op straat: ze had loodvullingen in de tanden: die kunnen los raken tijdens een ultrasone jachtvlucht; en ze had ‘een fiks brilletje’ nodig! Ze studeerde economie in Boston (VS), maar hield t daar niet lang uit. “Ik heb het verkloot:  gebrek aan motivatie, een ijskoude winter, veel feesten en veel heimwee.” In Kingston (Canada) rondde ze de economiestudie uiteindelijk af. Weer terug in Nederland, wist ze niet wat ze wilde worden.  Advies van vader: “Ga iets verkopen dat je niet interessant vindt, want daardoor leer je de business en je klanten snel kennen.” Maar probleem was haar ‘halfgaar gebakken’ Nederlands, ‘vismarkttaal’. Ze had gedurende jaren vele, uiteenlopende en boeiende banen in diverse landen; in ons landje bij onder meer Accenture, Philips, het Dolfinarium en de Jaarbeurs.

(Ont)Spring de dans

In Canada ontmoette zij een Canadees, met wie zij trouwde. Ze kregen twee kinderen: Kiyra (20), studeert in Utrecht en Oliver (18), met een vers ‘çoronadiploma’ en gek van voetbal. Niet lang na haar scheiding ontmoette ze haar huidige partner, Thierry (48), met veertienjarige zoon Nathan, gek van karten, ‘mijn racemonster’; vorig jaar Nederlands kartkampioen! Het gezin woont thans in Bussum, waar Saskia eindelijk tot rust is gekomen. Haar hobby’s zijn watersporten, fitness en skiën, maar afgelopen februari brak ze bij een afdaling haar bekken; hierdoor werden veel activiteiten vrij lastig. “Daarnaast houd ik van lezen, wijntjes en gezelligheid; en als ik gestrest ben, ga ik  kleien of tekenen. Ik ben er heel slecht in, maar het is wel erg leuk. Mijn grootste hobby? Mijn werk!”

Werkelijk kerkelijk

Toen zij na de vele banen op gegeven moment ‘onhandelbaar’ (b)leek te worden, besloot ze op aanraden van Thierry het over een andere boeg te gooien: niet meer werken voor (grote) bedrijven, maar een eigen zaak beginnen! In 2010 richtte ze een keten van luxe campings bij boerderijen op, ‘Farm Camps’, waar kinderen kunnen ontdekken hoe ons voedsel ‘in de kiem’ wordt gemaakt. Nadat ze dertien locaties op poten had gezet, deed de energieke Saskia een paar jaar iets meer dan niets, maar thuis zitten was het ook niet. Tijdens een vakantie in Canada belandde ze in een trampolinepark: “Dát ga ik doen!” En zo geschiedde… Ze ging googelen naar leegstaande kerkgebouwen in ons land, want die liggen centraal en hebben plafonds die voor springkussens minimaal zeven  meter hoog moeten liggen. Al snel stuitte ze op de pas gerestaureerde, maar leegstaande Clemenskerk aan de Bosdrift. Na acties van diverse zijden kwam het gebouw in handen van ‘BOEI’, een landelijke organisatie om cultureel, industrieel en religieus erfgoed te herbestemmen. Saskia sprong erop: bij de gemeente werd een vergunning  aangevraagd om  er een springkussenkerk te beginnen.

Het heeft enige tijd gekost voordat alles rond was, want er was aanvankelijk vanuit de buurt  weerstand tegen Saskia’s plannen, vanwege zorgen over parkeer- en geluidsoverlast en vanwege ‘misbruik’ van een Rijksmonument. In september 2018 konden de kerkdeuren ruim  openspringen. Hoewel de aanloop en start dus best spannend waren, heeft de Gemeente tot nu toe geen klacht ontvangen: de meeste omwonenden lijken tevreden met de komst van de kussens.

Relaxplex

Als je wilt springen, moet je een kaartje kopen via de website; bij aankomst krijg je eerst een voorlichtingsvideo te zien, gevolgd door een mondelinge uitleg over techniek, regels en veiligheid. Dit wordt gedaan door onder andere ALO-studenten, die bij Saskia training hebben gehad in  toezicht op veilig trampolinespringen, EHBO, BHV en zo meer. Zij heeft 33 parttime personeelsnamen op de springrol staan. Bij veel toestellen is een begeleider nabij, want deze pretsport kan je vergelijken met snowboarden en skiën. Men kan ook ‘vrij springen’. Uiteraard is veiligheid de basis van alles. Er zijn geregeld kinderpartijtjes; eens per week kan er bijzonder bewogen worden:  met  passende muziek van een jonge DJ groeit er een gezellige sociale avond.  “In mijn inpandige ‘café’ verkoop ik in plaats van gezonde dingen (was wel de bedoeling!) vooral wat de springers prefereren:  tosti’s, slush-puppy’s, snoep en chips; hier geen patat en alcohol.”

Als een kind zo blij

In principe werkt Saskia zeven dag per week, voor de administratie (‘minst leuk’), de organisatie,  marketing en financiën. Maar ze staat het liefst achter de kassa of in de keuken (“klantencontact is heel leuk!”), al kan ze haar werk volledig digitaal en op afstand doen. Ze heeft drie ‘hele goeie’ bedrijfsleiders: Bianca, Jacqueline en Bram, ‘mijn piloten’, die de dagelijkse praktijk beheren. Heel graag wil zij meer samenwerken met ondernemers op de Gijsbrecht, ‘die fantastisch leuke winkelstraat!’ Collega’s zijn altijd welkom  om samen leuke acties te ontwikkelen! “Het leukst van dit werk vind ik de enthousiaste kinderen die dankzij het vrolijke bewegen hier vooral plezier hebben en meer zelfvertrouwen krijgen! Toen we na dik drie maanden Corona-lockdown weer open gingen,  kwam een kind met een bosje bloemen naar me toe en zei: “Gelukkig ben je niet failliet gegaan!”

Flight Deck 53: Spring eens lekker IN je vel!

Frans Kwantes columnist van winkelgebied de gijsbrecht

Frans Kwantes,
7 augustus 2020

Saskia van Flight Deck 53 In Hilversum voor de Straatpraat van de Gijsbrecht
Flight Deck 53
De Clemenskerk
Bosdrift 53
1214 JT, Hilversum
t: 035-7994019
e: info@flightdeck53.com
w: www.flightdeck53.com

Flight Deck 53 trampoline springen in de kerk Jumples op de big air bag bij Flight Deck 53

Meer nieuws

Alle berichten (84)

Filter op de kaart

Categorie