TERUG

Straatpraat: Straathuiskat ‘Rocky’

GEZOCHT
-Naam: Rocky
-Leeftijd: 5 jaar
-Geslacht: Aanvankelijk mannelijk, nu genderneutraal (geen bal aan, dus)
-Woonadres: Papaverstraat
-Merk: Europese Korthaar of kortharige Europeaan
-Signalement: alom zwart-wit behaard, kop en staart, vier pootjes; groene ogen
-Voornaamste eigenschappen: hondsbrutaal, Gijsbrecht-ondernemend, (a-)sociaal

Omkatten
Wie geregeld de Gijsbrecht bezoekt, weet dat er frequent een relaxte en eigengereide kat rondloopt, die niet alleen keurig op het zebrapad oversteekt, maar vooral diverse winkels bijna dagelijks met een ongevraagd poesbezoek verrast; zeker niet kattig bedoeld, want bijna iedereen kickt op deze kat. Het wordt hoog tijd dat we deze actieve, sociale en gewaagde persoonlijkheid tegen het katlicht houden. Tijdens het interview treedt baasje Gaby van Lingen op als tolk. (Spreek uit ‘Geebie’, met de ‘g’ van goal)

Latten en katten
Men mag dames niet naar hun leeftijd vragen, dus vroeg ik Gaby hoe veel keren ze jarig was geweest: 38 keer! Ze is het bestaan begonnen in Hilversum, maar getogen in Huizen. In het dagelijks leven is ze voedingsassistent in ziekenhuis Tergooi Hilversum en woont zo’n tien jaar in een sfeervol hoekhuisje aan de Papaverstraat. Ze heeft geen kinderen, maar wel een latrelatie met een man die ‘parttime militair’ is bij de Nationale Reserve en woont in Duiven, bij Arnhem. Gaby: “Wat van ver komt, is lekker!”
Ook heeft ze een katrelatie met drie inwonende katten: Rocky, zusjelief Rolly (dus: ‘Rock-i & Roll-i’) en sinds december een achtjarige, roodharige stiefkat, luisterend naar de naam ‘Neko’,  van een nabuur die was overleden. Rolly en Neko zijn een stuk bescheidener, huiselijker en volgzamer dan onverschrokken broer Rocky Stallone, al wil zus Rolly soms ook graag de kuierlatten nemen, tot zelfs Hilversum-Noord aan toe… 

We will Rocky you
Rocky en Rolly zijn geboren op een boerderij in de buurt van Woudenberg, maar toen de boerenbaas er een kudde honden bij nam, bleek dat voor Rocky c.s. geen prettige combinatie en confrontatie, “al is hij voor niemand en niets bang!”, meldt zijn cheffin. Toen beide poezenbeestjes zo’n twee jaar jong waren, nam Gaby het duo ‘Rock&Roll’  in huis; ze hadden toen al hun huidige namen. Als kitten zat kereltje Rocky  vaak als een kangoeroe op de achterpoten,  drammerig met de voorpoten boksend tegen dichte deuren. Hij werd dus gekscherend ‘Rocky Balboa’ genoemd (voor de kenners van Sylvester Stallone.’ films); tenslotte is de stoere eerste naam gebleven.
Rocky is sociaal, ondernemend, eigenzinnig, houdt van mensen en gezelligheid, maar vooral van (veel) eten. Als hij wat wil knagen, zet hij zijn beste pootje voor en doet hij net zo lang poeslief tot hij zijn zin (en eten) krijgt. Aan de andere kant: als hij iets niet leuk vindt, deelt hij makkelijk een fikse tik en/of kat uit.

Schattig kattig
Als hij thuis is, is het ‘een luie donder’, die graag languit op de bank ligt (net als Gaby zelf) of hij ligt in de tuin te zonnen. Maar hij is het liefst op poezepootjespad. Hoewel hij thuis twee keer daags royaal voedsel krijgt, bietst hij op de Gijsbrecht ook allerlei varia bij elkaar. Zijn honk ligt dus achter (of voor) de Paulusschool, maar hij gaat altijd op verkenning richting Gijsbrecht, nooit richting de hei. Gaby: “Hij heeft een bijzonder relaxte instelling, zo van: maak je vooral niet druk!

Uit en thuis
Als Gaby hem op onze straat zoekt en roept, komt hij vrijwel altijd meteen aanhobbelen, al blijft hij  wel eens een nachtje ergens logeren. Zo vergezelde hij ooit een paar dagen lang een zwerver, met wie hij tenslotte belandde bij slijterij Hoogvliet – deze kat lust wel een druppie. Hoewel hij steevast weer thuis komt, meldt hij nooit waar hij geweest is.
Maar we gaan niet katten…

Niet voor de poes
De eerste keer dat Gaby ontdekte dat Rocky een avontuurlijke maar vrijpostige kat is, was toen zij hem in Albert Heijn zag hengelen in een bak met worsten. “Ik schrok me rot, bood AH aan om de schade te vergoeden, en nam hem meteen mee naar huis in mijn boodschappentas, kattenkoppie erbovenuit. Sindsdien weet ik en weten veel anderen dat hij dolgraag allerlei winkels bezoekt. Soms zit ik met hem op het bankje op de hoek bij de notenwinkel een ijsje te eten: dan eet hij ijs mee, want hij lust en eet alles; hij eet zelfs de kaas van mijn brood. En als iemand de plantenspuit op hem zet, blijft ie ontspannen zitten chillen: lekker, zo’n kouwe douche!”

Rocky Mountains
Op het westelijke deel van de Gijsbrecht opereert een andere kat, Peppie, die bijvoorbeeld geregeld op bezoek gaat bij de Turkse kapper (de volgende Straatpraat!). Op het middendeel e.o. heerst Rocky overtuigend. De HEMA werd onlangs langdurig door het beest zwaar bezocht, omdat hij vast kwam te zitten boven het plafond (hij sprong een gat in de lokale lucht), waarbij allerlei instanties te hulp moesten schieten. Bij Albert Heijn slaapt hij wel eens bij de vleeswaren, maar daar is nu een ‘cordon sanitair’ ingesteld. Viswinkel van Middelaar laat hem ook niet meer door de douane, maar ze vinden hem ‘een bijzondere (en) brutale vlegel’, die op de stoep soms klanten wat stukjes vis weet te ontfutselen. Omdat Rocky van zijn lijfarts wat moet afvallen, wordt u vriendelijk verzocht deze snaaitijger niet meer bij te voederen

Whisky onder the Rocky
Voor Rocky is echter slijterij Gall & Gall een soort kattenhemel: hij brengt er op zijn gemak uren door, te meer daar hij onder de toonbank een eigen slaapplaats heeft. Als een echte waakkat staat (of ligt) hij in voor uw veiligheid, als erelid van ‘de Blauwe Knoop’. Zo heeft de dranktent ook geen last van muizenissen; Niels noemt hem ‘een ontzettend leuk beestje’. Al is het wel eens gebeurd dat het drankopperhoofd des nachts naar de zaak moest, omdat  een anonieme, vierpotige insluiper zich had laten insluiten in het drankwalhalla.
Juist, die dus…   

Muisical?
Na de musical ‘Cats’ en de film ‘Rocky’ is het wellicht tijd voor een nieuw project:  ‘Rocky  Cats’ of  Cocky Rats’? Poezelig ideetje, nietwaar? Nou stop ik met die flauwe kattengrappen; U krijgt er nog es een kater van…

straatpraat, frans kwantes

Frans Kwantes,
12 juni 2019.

(N.B. We houden nu een zomerstop. In september pakken we de straatpraatdraad weer op.

Fijne zomer!)

FK

Rocky op zijn favoriete stekkie op De Gijs!