TERUG

Straatpraat: Niels van Gall & Gall

De Noorman
Als je hem een helm met horens op de blozende bol zet, met zijn ferme bakkebaarden en heldere blik, is hij –in mijn visie- terstond inzetbaar als imposante Viking: Niels IJdema. Deze 43-jarige slijter met het voorkomen van een 33-jarige, is geboren in Amstelveen, waar hij tot zijn dertigste op diverse locaties woonde. Zijn vader was ‘hoekman’ op de beurs aan het Damrak en zijn moeder was –na eerst verpleegster te zijn geweest- werkzaam bij de medische administratie van het Nicolaas Tulp ziekenhuis te Amstelveen. Hij heeft een zus van 40 en een ‘broertje’ van 25.

Niels aan de Amste
Nadat hij het VWO had gehaald op het Keizer Karel College studeerde hij op de Hogeschool Holland ‘MER’:  Management, Economie en Recht. Tegelijkertijd verdiende hij een zakcentje als barman, onder andere op studentencampus Uilenstede, pal naast Buitenveldert. Toen de gemeente Amstelveen zijn talenten (onder meer als organisator) ontdekte, werd hij gevraagd om mee te denken over een op te starten poppodium, dat uiteindelijk ‘Poppodium P60’ ging worden. Niels trad er in no time aan als bedrijfsmanager horeca, wat alras een complete dagtaak werd. Het bleek onmogelijk dat te combineren met de studie MER, die hij na vier jaar stopte. Daarna ging hij als bedrijfsleider zo’n vijf jaar aan de slag bij een restaurant op Plein 1960 te Amstelveen. In 2010 maakte hij de sprong naar Gall & Gall, eerst in Leusden; sinds  2012 bij die aan ons straatje

Er is Niels aan de hand!
In onze omroepstad betrok Niels een leuk huisje aan de Hoge Larenseweg, waar hij sinds enkele jaren aangenaam samenwoont met zijn lieve vriendin –werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg – en hun komische kat. Hij heeft drie uitgesproken hobby’s, of zoals hij die zelf noemt: ‘passies’. De eerste is de voorliefde voor mooie wijnen & whisky. (Maak dus van je hobby je werk; of andersom).  De tweede passie is die voor Ajax. Als kind ging hij met zijn vader geregeld naar wedstrijden kijken in ‘de Meer’. Dus de bekende balpaplepel.  Hij bezoekt zo veel mogelijk wedstrijden waarin het eerste van Ajax speelt. Zijn derde passie is muziek: niet actief, maar passief. Met name rock, rockabilly, beetje country en soms ‘Nederbeat’. Frequent bezoekt hij concerten en festivals, ook in het buitenland, zoals een topper in België met ‘Floor’, een lekkere band; en eentje in Hamburg met Nina Hagen. Men kan dus zeggen dat Niels breed georiënteerd is  en in meerdere opzichten zeer ondernemend…

Het wij(n)gevoel
In principe werkt hij vijf dagen per week, maar er is geen dag hetzelfde. Op maandag vanaf half 12 administratie, open om 12 uur. De andere dagen is de drankhandel vaak geopend tot 7 uur ’s avonds, dus leunt hij sterk op zijn drie (vrouwelijke) medewerkers, al zou een vierde de zaak echt ‘rond’ maken. Steevast op donderdag (of: opdonder dag), wordt de voorraad aangevuld, die deels door de Gall-staf wordt aangestuurd; deels kan Niels zelf bepalen wat hij in huis wil of moet hebben. Hij is, afgezien van de bediening natuurlijk, vooral in touw om de winkel netjes te houden en het allerbelangrijkste: “De klant moet met een goede fles en een goed gevoel de winkel  uitgaan.” Om het vak kundig –vakkundig dus- te kunnen uitoefenen, behaalde hij zijn papieren onder andere bij SVH: ‘sociale hygiëne’, wat neerkomt op: leren omgaan met mensen. Naast de interne opleiding bij Gall & Gall behaalde hij als winkelmanager uiteraard ook zijn slijtersvakdiploma. Proost!

What’s in a name?
Veel mensen begrijpen de naam ‘Gall & Gall’ niet en spreken die, bijvoorbeeld op z’n Engels, foutief uit. In werkelijkheid was het weduwe Maria Gall, die in 1884 in Amsterdam een zaak begon in ‘dranken en siropen’. Omdat haar zonen haar verder bijstonden in de voortvarende winkel, had de zaak eigenlijk ‘Gall en zonen’ moeten heten, maar het was destijds modern om naar Engels voorbeeld de achternaam te herhalen:  ‘Gall en Gall’, op z’n klare Mokums dus uitgesproken als ‘gal’. Een jaar of veertig geleden is de zaak opgegaan in ‘Ahold’, net als bijvoorbeeld Etos.

Merck toch hoe sterck
Niels vindt –gelukkig- diverse aspecten van zijn baan aantrekkelijk. Het is gevarieerd werk en geen 9-5-baan. Hij kan veel naar eigen inzicht aanpakken – vrijheid is ook wat waard- en hij vindt het fijn om mooie producten te verkopen. Hij knapt er flink van op als hij mensen een advies gaf dat zo positief uitpakte, dat ze een volgende keer zeggen: Top! Bedankt! “Tevreden klanten, daar word ik gelukkig van!”, aldus de sympathieke slijter. Elke dag gaat hij opgewekt aan het werk en gaat daarna weer tevreden huiswaarts, waar vriendin, kat en wijn op hem wachten. In die volgorde ja.
Maar zoals aan alles, kleven er ook wat nadelen aan deze job. De werkwijze van Gall & Gall is in kloek Nederlands ‘corporate’, wat wil zeggen: je moet steeds meer  doen in steeds minder tijd. (Helaas een modern verschijnsel, FK.) Niels: “Voorbeeldje:  voordat je open ging, richtte je vroeger eerst je de winkel in en maakte die schoon. Maar nu gaan we maandag om 12 uur open en zijn –terwijl we dus open zijn!- uren bezig met poetsen en inrichten. We pretenderen een ‘drankspeciaalzaak voor de massa’ te zijn, maar dit vind ik niet erg  professioneel.”

Gijsbrecht voor zijn raap
Hij noemt onze Gijsbrecht een ‘fantastische winkelstraat met veel diversiteit’, al weet hij van veel klanten dat die het prettig vinden als op koopavond méér winkels open zouden zijn. “Het lijkt me goed als op deze avond meer zaken geopend zijn, maar voor mij hoeven de koopzondagen weer niet. Iedereen heeft recht op minstens een dagje tijd voor zichzelf en de dierbaren. Bovendien zou ik in verband met parkeren ‘een blauwe zone’ willen zien: gratis parkeren gedurende bv. een kwartier, want de meeste mensen komen effe snel iets speciaals kopen en gaan zeker niet urenlang heen en weer sloffen op onze straat. En áls men toch rustig wil winkelen, heeft men die paar euro voor parkeren er echt wel voor over, hoor. En als laatste: de politie mag wel wat meer controleren op de snelheid van het verkeer, met name van ‘straal-motoren’, in ons dertig-kilometer-gebied.” Voor de rest heeft deze energieke en goedlachse Niels met vrijwel iedereen een uitstekend contact, met name de nabije buren. Onder wie ondergetekende; een goede buur is beter dan een verre vriend!

Poeslief
Wie regelmatig onze straat e.o. bezoekt, ziet frequent een zwart-witte kat brutaal rondstruinen en soms langdurig de winkels bezoeken: deze ongegeneerde, populaire buurtkat heet eigenlijk ‘Rocky’, (of Rokkie?) maar hier wordt zij ‘Gijsje’ genoemd; een naam waar zij op reageert. Soms vertoeft ze urenlang in de slijterij, zonder overigens een slok te nemen. (Mogelijk wijd ik nog eens een Straatpraat aan deze kittige kat). Niels: “Het is echt een  boefje, maar ook een zelfbewuste levensgenieter; ze heeft dus wel wat weg van mij…”

Ik zeg: Laat je leven niet verGALLen, maar  geNIELS ervan!
Santé!

straatpraat, frans kwantes

Frans Kwantes,
20 mei 2019.

Gall en Gall, Gall en Gall Gijsbrecht, Gall & Gall Gijsbrecht, Slijterij, Hilversum

Gall & Gall Gijsbrecht
Gijsbrecht van Amstelstraat 185
1214AZ Hilversum
035 621 1467