TERUG

Straatpraat: Hilly Cordonnerie

Hilly Cordonnerie

Wie de schoen past
Op het meest westelijke puntje van Gijsbrechts winkelreeks zit ’Hilly Cordonnerie’, op de hoek met de Jacob Catsstraat. Deze welluidende winkelnaam roept bij mij associaties op met een luxe modehuis  of een chique parfumlijn, maar het betreft hier een ambachtelijke schoenmakerij.
‘Hilly’ is de liefkozende benaming door onze jeugd voor ‘Hilversum’. ‘Cordonnerie’ is een Frans woord voor ‘hersteller van schoenen’.  Dat een Frans woord is gekozen, is geen toeval: de eigenaar en schoenmaker zelf, is Chakib , (spreek uit ‘zjaakieb’): een vriendelijke en openhartige man, die in 1971 is geboren in Algiers, de hoofdstad van Algerije.
Omdat Chakibs vader als technicus in Frankrijk werkte, ging de familie (ouders, Chakib, één broer en drie zussen) regelmatig op vakantie in La Douce France. In de jaren ’90 vestigde Chakib zich in de Loirestreek- ‘bekend van wijnen en kastelen’-, omdat hij daar scheikunde ging studeren. In 2003 vertrok hij, afgestudeerd chemicus, naar Nederland. Hij woont pal aan de overkant van zijn winkel.

 Blijf bij de les, eh.. je leest
Chakib geeft nota bene twee dagen per week les in scheikunde aan onder meer een VWO-examenklas! Fantastisch! Een collega! Het schoenmakerswerk doet hij daarnaast als ontspanning, want hij heeft het hierin reuze naar zijn zin. Met het ambachtelijke lapwerk begon hij in 2011, toen hij bij de vorige eigenaar de opleiding tot schoenmaker volgde, wat hij in zes maanden had afgerond. “Ik doe dit werk voor de lol, want je bent met heel andere dingen bezig dan als docent en ik vind het fijn om met je handen aan het werk te zijn. Je maakt dingen mooi, je repareert en je maakt mensen blij. Dáár gaat het mij om!“ Daarbij doet hij wel eens mee aan hardloopwedstrijden en is als chemicus privé graag aan het experimenteren met allerlei stoffen, om bijvoorbeeld een eigen shampoo te ontwikkelen. Kortom: deze opgewekte, ondernemende ondernemer heeft veel lol in zijn werk en veel plezier in het leven!

Aan zijn laars lappen
In totaal werkt hij zes dagen in de week: naast twee lesdagen vier dagen in de zaak: van woensdag tot en met zaterdag. Twee dagen per week staat ook een jonge Surinaamse vrouw als stagiaire achter de toonbank, die graag schoenmaker wil worden. Top! Dat dat leuk en dankbaar werk is, wil Chakib graag benadrukken: hij is ZZP-er, met een eigen bedrijf dus, ‘zonder de stress van een baas die op alles commentaar heeft’. “Bovendien probeer ik milieuvriendelijk te werken door bijvoorbeeld materialen te hergebruiken. En het ambacht van schoenmaker zal echt nooit verdwijnen, want mensen zullen altijd op schoenen blijven lopen. En kopen, haha.”
Naast de verkoop van sleutels, behelst het ware lapwerk onder meer: nieuwe zolen aanbrengen, hakken vervangen en te krappe schoenen oprekken, maar zijn specialiteit is het inzetten van nieuwe ritsen in laarzen en tassen. “Er zijn zelfs mensen uit Frankrijk die hun te repareren spullen opsparen en die dan speciaal door mij laten opknappen!,” zegt hij lachend, terwijl er geregeld klanten binnenstappen, die hij vriendelijk en opgewekt te woord staat en helpt. Tijdens ons gesprek gaat hij gestaag door met zijn werk, zoals het vervangen van een rits van een rijlaars. Wat mij zo bevreemdt, is dat die torenhoge naaldhakken onder pumps of laarzen nooit afbreken. “O, dat gebeurt echt wel eens, hoor. Maar die hoge hakken zijn gemaakt van een keiharde kunststof, met een metalen pin erin. Dat is knap stevig!”

Van de tak op de hak
Als ik informeer wat er minder leuk aan het werk is, moet Chakib lang nadenken. “O ja! Als ik een schoen bij de reparatie verpest! Dat gebeurt gelukkig maar ongeveer zo’n één keer per jaar. Maar ik  ga altijd fluitend naar mijn werk.” Omdat hij pal aan de overkant woont, zal zijn concert heel kort zijn, vermoed ik.
“Het allerbelangrijkste vind ik het contact met mensen. Ze moeten het gezellig vinden om hier binnen te stappen. Mijn winkel is een soort buurtwinkel, een sociaal trefpunt in de wijk. Naast die sociale functie is mijn kracht: goeie service en vriendelijkheid. Veel mensen die op straat langs lopen of fietsen, zwaaien naar me. Kijk, dát geeft dus aan hoe belangrijk en leuk die contacten zijn.” En inderdaad: tijdens ons uurtje praten, zijn de binnenlopende klanten duidelijk tevreden over de vlotte, deskundige en vriendelijke service die zij hier krijgen.
Chakib: “Misschien ben ik soms wel iets té optimistisch, maar ik geloof in mezelf, want ik doe mijn best en vind hard werken absoluut niet erg. Zo heb ik een lening van een bank in drie jaar volledig terugbetaald, leerde het schoenmakersvak in zes maanden tijd en heb meteen deze zaak succesvol overgenomen. Ik ben nuchter, maar ook relaxt; geniet van veel dingen; reis graag, liefst naar Midden- en Zuid-Amerikaanse landen –zoals Cuba- en bezoek twee keer per jaar mijn familie in Algerije. Reizen is echt een liefhebberij van me! Ik spreek vijf talen: Algerijns, Frans, Nederlands, Engels en een beetje Spaans. Een paar jaar terug stond er een paginagroot artikel in ‘de Telegraaf’ over mij, omdat ik chemicus én schoenlapper ben; een bijzondere combinatie. Het lesgeven geeft me ook veel voldoening; niet iedereen weet het nodige af van scheikunde, dus je moet wel goed in je schoenen staan.”
Toepasselijke uitdrukking, lijkt me.

In de schoenen schuiven
Hij vindt de Gijsbrecht een ‘hele gezellige straat’ -zelfs op dit puntje-, maar heeft wel wat puntjes van kritiek. Zo vindt hij dat medewinkeliers niet voortdurend deze straat moeten vergelijken met ‘het centrum’. “Ook dát is Hilversum en ook die ondernemers hebben recht op een goed bestaan. Laten we er niet zo over zeiken!“
Wat hij en naburige winkeliers vervelend vinden, is dat markten en evenementen op de Gijsbrecht altijd ophouden bij de Bosdrift. De ondernemers ten westen daarvan, pikken zo nooit een graantje mee van de extra bezoekers, terwijl ieder wel een paar honderd euro per jaar ‘contributie’ voor de straatclub bijdraagt. “Ik zie daar weinig van terug, helaas. Dat is wel een beetje mijn frustratie. Zo schijnt er een goed betaalde straatmanager te zijn, maar die heb ik nog nooit in mijn winkel gezien! Dat vind ik idioot.”
Hij houdt van klare taal, dus.

De klomp breekt
Omdat hij niet alleen ondernemer is op onze straat, maar ook bewoner, kent hij onze straat van uiteenlopende kanten. “Ik heb een goed contact met iedereen, maar er kan zo veel beter. Zo vind ik de kerstverlichting op straat helemaal niks; bloemetjes en muziek kunnen de sfeer flink verhogen.” Kortom: deze man heeft niet alleen kritiek, maar ook suggesties ter verbetering, om het samen beter te ‘lappen’.

Je schoen zetten
Hij noemt op verzoek enkele anekdotes, maar eentje geef ik hierbij door: “Er zijn wel eens klanten die zelf de gerepareerde schoenen van het rek pakken, zonder zeker te weten of dat wel hun eigen schoenen zijn. Soms niet dus. Het gebeurt dan dat zo’n ‘doortastende’ klant de volgende dag terug komt en zegt: “Nou, mijn schoenen zijn hier wel erg gekrompen, zeg.””

‘Hilly Cordonnerie’: met iedereen op goede voet!

Frans Kwantes,

11 oktober 2018

 

Schoenmaker, Hilly Cordonnerie, Schoenmaker Hilversum

Schoenmaker, Hilly Cordonnerie, Schoenmaker Hilversum

Hilly Cordonnerie
Gijsbrecht van Amstelstraat 265
1215 CL Hilversum
t: 035 628 4891
w: www.hilly-cordonnerie.nl