Ik, Claudius Cambridge

‘Verbouwd maar vertrouwd’, omschreef een klant van ‘Cambridge’ de mooie modezaak voor heren, die een  metamorfose heeft ondergaan, sinds Claudius Harinck hier de kledingscepter zwaait. Een nieuwe vloer, andere kleuren, LED-lampen, nieuw meubilair, lichtere vitrines en vooral: een vernieuwd kledingaanbod! De man met de waardige naam van een Romeinse keizer, is natuurlijk  bepaald niet gelukkig met onze ijzige tijden, zeker voor zelfstandige ondernemers. Claudius is in mijn beleving een gerijpte realist, die zich ‘een principieel mens’ noemt, maar niet in religieuze zin.  ‘Ja is ja’ en ‘nee is nee’: open en direct. Dat vindt onder meer zijn oorsprong in zijn niet zo zonnige jeugd. Hierdoor weet hij dat het altijd anders kan in het leven. Deze evenwichtige man is positief ingesteld, heeft vertrouwen in de toekomst en weet door levenservaring dat relativeren essentieel is. In zekere zin zouden wij broers kunnen zijn…

Leven en beleven

Claudius is geboren in 1966 in Laren, als zoon van een Oostenrijkse moeder en een Zeeuwse vader. Vader was hoofdinspecteur bij de Douane in Hilversum. Van zijn moeder erfde Claudius de zakelijke talenten, terwijl zijn Zeeuwse opa een soort marskramer in stoffen en fournituren was; dus ook de affectie met stoffen zit hem in de genen. Hij is enige zoon met drie oudere zussen. Omdat de sportieve ondernemer in zijn jonge jaren zeer actief was met judo en karate, -waarin hij zelfs de subtop van de Nederlandse sportgeledingen bereikte-, wilde hij aanvankelijk beroepsmilitair worden, maar na zijn diensttijd  viel dat streven weg; bovendien kreeg hij diverse blessures en botbreuken. Sinds een jaar of twintig is hij vooral een hardloper. Daar heeft hij de ruimte voor, want hij woont in Eemnes. Na twaalf ambachten en dertien ongelukken belandde deze mannenmodeman bij modewinkel ‘Meddens’ in de Kerkstraat, waar hij begon als ‘kelderratje’ (vakterm voor: manusje-van-alles) en eindigde er als bedrijfsleider. Uiteindelijk was hij daar vijfentwintig jaar actief!

Mede mens

In 1995 trouwde hij, kreeg een dochter, Maartje (nu 25) en een zoon, Lars (20). Maartje studeert ‘Maatschappelijk werk’; Lars doet ‘Sport en Beweging’ en wil sociaal werk of de PABO gaan doen. Pa Claudius scheidde in 2011, maar ontmoette twee jaar later Nathalie, die sindsdien zijn partner is; zij werkt met demente bejaarden, voor wie zij op de persoon toegesneden activiteiten ontwikkelt. Naast hardlopen (‘lekker buiten’) kijkt Claudius graag kritische nieuwsprogramma’s op tv, ‘want ik neem nooit zomaar iets voor wáár aan’. Daarnaast is hij de laatste jaren intensief bezig geweest met mantelzorg voor zijn ouders en andere hulp behoevende familieleden. Hij is onmiskenbaar een zorgvuldig en zorgzaam mens!

Kleren maken (de…)

Toen Meddens in 2011 stopte, raadden enkele betrokken klanten hem aan om zelfstandig in de branche verder te gaan. Daarom begon hij ‘Claudius Travelling Taylor’: met stoffen en kledingmaten ‘van huis uit’ naar de klanten thuis gaan, voor wie hij op maat gesneden kostuums en overhemden maakte. Hij houdt zich uitsluitend bezig met herenkleding en verkoopt nog steeds dezelfde merken als toen, zoals ‘Eduard Dressler’ en ‘Emanuel Berg’. Er diende zich echter onverhoeds een gans andere kans aan. Toen hij in 2012 met zijn kinderen getuige was van de Olympische Spelen in Londen, werd hij gebeld door Peter Velthuis, de eigenaar van ‘Cambridge’: of hij bij hem wilde komen werken! Claudius: “Aanvankelijk was ik niet zo enthousiast. Maar mijn kinderen en Nathalie overtuigden me ervan dat het goed was om weer wat meer onder de mensen te komen. Dus ging ik bij Peter aan de slag, op 1 januari 2013. Exact acht jaar later heb ik deze eenmanszaak overgenomen.”

Bij de pakken opstaan

De aimabele mannen-modekoning (in jargon: ‘mamoko’) komt nu echt op dreef: “Ik heb met deze zaak de omslag gemaakt van aartsconservatief naar eigentijds; van driedelige pakken naar casual jasjes, van conservatieve merken tot meer trendvolgende kleding, zoals ‘Lacoste’ en ‘Vanguard’; ergens dit jaar komt daar ‘Lyle & Scott’ bij. Mijn doelgroep zijn mannen tussen de twintig en honderd-plus, haha. Over mijn vloer komen slagers tot groot-industriëlen, maar ook een hockeyvader die met zijn zoon binnenstapt, kan ik beiden qua kleding gelukkig maken. Broeken, overhemden en vrijetijdskleding worden steeds interessanter. Ik denk er ook aan om meer ‘mannen-dingen’ te verkopen -‘toys for boys’ zakmazegge-, zoals horloges,  armbanden en op termijn meer schoenen. Mijn streven is om binnen een straal van ongeveer tien kilometer de bekendste mannenmodezaak te worden, of liever: te blijven. Tenslotte is Cambridge al 46 jaar een begrip in het Gooi.”

On a Claud

Vanwege Cor Ona is de fysieke winkel ‘natuurlijk’ gesloten, waardoor Claudius via digitale wegen nog wel wat verkoopt, maar dat haalt het niet bij de normale verkoop. Bovendien krijgt hij geen  financiële steun. Het is dus flink afzien, maar hij bereidt zich vastberaden voor om later dit jaar weer normaal en royaal open te gaan. (Lees hier onderaan zijn motto!) Zijn neef Sacha heeft een mooie website voor hem gebouwd; daar kan je met één druk op de knop linken naar ‘degijsbrechtwinkelen.nl’, waar je de Cambridge-web-shop aantreft. Ook of juist in deze ‘barre’ tijden is Claudius dagelijks doende in zijn riante pand, want er is een hoop te doen – veel meer dan velen denken: zes dagen per week; in betere tijden geopend van tien tot zes uur. Hij staat er veelal alleen (voor), maar wordt drie dagen per week geassisteerd door Annemiek en op zaterdag door zoonlief Lars. Als er betere tijden komen, hoopt Claudius ruimte te hebben om iemand erbij te nemen.

De goede zaak

Deze ervaren herenkledingkenner is op meer manieren nauw verbonden met onze bijzondere straat, die hij typeert als een ‘gevarieerd winkellandschap’: veel potentie en veel differentiatie, maar ook met ruime mogelijkheden voor de dagelijkse inkopen. De ondernemers hier ondersteunen elkaar door bij elkaar te kopen, door Claudius als ‘kruisbestuiving’ betiteld. Wel vindt hij dat winkeliers vaker bij elkaar naar binnen mogen stappen. Maar ja, een etmaal kent onomkeerbaar 24 uur…

Hij is lid van de evenementencommissie -met vijf anderen-, als onderdeel van het bestuur van de Winkeliersvereniging van de Gijsbrecht. Al deze vrijwilligers verzetten -naast hun eigen bedrijf- ontzettend veel werk, met hun inzet voor de goede zaak. Claudius doet hand- en spandiensten, zoals meehelpen aan de City Run, Pure Markt en Sinterklaas. Binnenkort gaat hij zich mede bezighouden met ‘signing’: bewegwijzering naar ‘Winkelgebied de Gijsbrecht’, op borden langs de afslagen op nabije snelwegen bijvoorbeeld. “En tja, parkeren op onze straat zal altijd een punt zijn waar we weinig aan kunnen doen, dus we moeten dat gewoon accepteren,” aldus deze levenswijze man.

Motto van Claudius Cambridge New Style: Trek iets POSITIEFS aan, dat past altijd!

Frans Kwantes columnist van winkelgebied de gijsbrecht

Frans Kwantes,
29 januari 2021

Claudius van Cambridge New Style in de Straatpraat van de Gijsbrecht Cambridge New Style
Gijsbrecht van Amstelstraat 167 169
1214 AX Hilversum
t: 035 621 6641
e: info@cambridgemode.nl
w: www.cambridgemode.nl

Meer nieuws

Alle berichten (84)

Filter op de kaart

Categorie