TERUG

Straatpraat: Christine le Duc

Erotische lifestyle

Onder(gaan)de zon 

Jarenlang kon ik mijn medemens melden dat ik een prachtig plekje onder de zon heb: ik woon  namelijk tussen de slijter en  de seksshop. Maar helaas heeft dit filiaal van Christine le Duc inmiddels de deuren gesloten. Op het nippertje kon ik de vrolijke shopmanager Brigitte Klop strikken voor een openhartig interview.

Lekker stuk (kaas)

Brigitte (1962) is geboren en ook getogen in Eindhoven, als enig kind. Haar vader was (mede-) eigenaar  van een tuincentrum en is tien jaar geleden overleden. Moeder was en is de zorgzame  huisvrouw. Kort nadat ze de Mavo afrondde, trouwde Brigitte –jong dus- met een Duitse man, bij wie ze ging wonen in Wuppertal. Ze kregen één dochter, die nog altijd daar woonachtig is. Brigitte woonde en werkte 24 jaar in genoemde stad, waar ze als ‘Frau Antje’ in een  kaaswinkel werkte: in de jaren 80 was alles wat ‘Hollandisch’ was, geweldig- bij de buren. De laatste Duitse jaren werkte ze met veel plezier in een dierenwinkel, waarvoor ze diverse opleidingen volgde, want ze had weinig (Goudse) kaas gegeten van dierverzorging.  

Egeltjes doen het voorzichtig

Nadat zij en haar man scheidden, keerde ze in 2010 terug naar Eindhoven, waar ze aan de slag ging op de dierenafdeling van Intratuin in Nuenen.  Daar ontmoette ze haar huidige partner, die metingen en adviezen geeft over alles wat met licht te maken heeft: ‘Lighting Consultant’. Omdat hij in het Gooi woonde, gingen ze in 2011 in Blaricum samenwonen, waar ze met zijn drie zonen en haar dochter -op zon- en feestdagen-  een ‘happy family’ vormen. Of zoals Brigitte het verwoordt: “Mijn familie is alles voor mij! Ik ben echt een familiemens!” Haar grote liefde (naast haar familie) is de natuur, waar zij graag in wandelt en ontspant. Vogels en egels zijn haar favoriete diertjes: voor de stekelige beestjes  staat in hun achtertuin een opvanghokje, waar soms wel vijf egeltjes overnachten, “als je ze maar voert.” Zij noemt ze zichzelf ‘druk, maar zorgzaam’; zo is ze mantelzorger voor haar moeder…

Sexclusief

Eenmaal woonachtig in het Gooi wilde ze wel weer gaan werken; toevallig was er een vacature bij Christine le Duc op onze straat, waar ze snel werd aangenomen. Deze winkelketen voor erotische artikelen is in 1968 gestart door ene Hans den Hertog met een eerste filiaal in Amsterdam-Centrum. Zijn vrouw heette Christine en in het Frans is een hertog: ‘le duc’. From there. Er zijn tien filialen in den lande, waaronder in Groningen, Rotterdam en Eindhoven. Onze le Duc -geopend in 1998- noemt Brigitte ‘een kleine zaak’ en zichzelf  ‘het bekende gezicht van de winkel’.  
Ze vertelt vrijmoedig en opgewekt: “Seks heb ik altijd interessant gevonden. Liep ik begin jaren ’80 in Eindhoven dagelijks langs de Christine le Duc, dan keek ik telkens stiekem naar binnen, maar het was ’not done’ om er als keurig meisje binnen te stappen, laat staan er te werken. Dat is altijd wel mijn ideaal geweest;  toen ik zo’n 45 jaar was, dacht ik: ik ga het gewoon dóen! Echt mijn droombaan!”

Sekswerkwillig

Haar winkel hier gaat dus sluiten, vanwege een te lange verlenging van de huurperiode en een samenwerking met de ‘Erotic Lifestyle Shop’ in Amsterdam, maar ook vanwege de wat teruglopende klandizie; helaas wordt de Gijsbrecht sowieso rustiger, meldt Brigitte. De website van C. le Duc draait echter prima, want daar is het assortiment veel uitgebreider dan in deze warme winkel. Hilversum en de mensen hier zal ze gaan missen. Zeker ook de kat van kapper Gurkan, die dagelijks een hapje mee hapt in de winkel. Brigitte blijft wel in een erotiekwinkel werkzaam: ze gaat aan de slag bij genoemde ‘Erotic Lifestyle Shop’, op de Nieuwedijk in Mokum, “slechts drie minuutjes lopen vanaf het Centraal Station. We hebben daar een paar vierkante meter winkel in een grote(re) winkel, ‘shop-in-shop’ dus. Wie wat spannends wil aanschaffen, is ook daar natuurlijk van harte welkom!”

Boeiend

Een erotiekzaak is uiteraard een bijzondere ‘speelgoedwinkel’  (mijn woord), waar mensen zelfs in deze tijd niet makkelijk binnen stappen. Als ze eenmaal de drempel over zijn –zeker ook figuurlijk-, dan ziet Brigitte vaak de opluchting. “Dat komt omdat wij gastvrij en integer zijn. Als mensen de schaamte voorbij zijn, merken ze dat seks heel natuurlijk is, erover praten ook en dat wij niks gek vinden (want er IS niks gek!); dan gaan bij de meesten de remmen los.  Het beste gaan vibrators, dildo’s en lingerie. Sinds ’50 shades of grey’  uitkwam, is er ook meer interesse voor SM, maar dan wel in een wat speelse vorm, waarbij je kan denken aan handboeien en blinddoeken.  Op dit vlak draait alles om  vertrouwen in elkaar.”

Kaarsvette pret

“We verkopen de meest uiteenlopende seksspeeltjes, zoals massageolie en –let op!- massagekaarsen!” Hu? Brigitte: “Haha, klinkt pijnlijk, maar kan juist heerlijk zijn. Als het kaarsvet smelt, maar nooit warmer wordt dan 38 graden, kan je het op je lijf druppelen. Je hoeft daarna niet naar Beverwijk, haha. Je drupt het zoete en zachte kaarsvet  op je huid en dan kan je je heerlijk (laten) masseren!” Daarnaast geeft zij ook seksuele tips en adviezen; sommige mensen generen zich over hun intieme wensen en problemen, waardoor ze regelmatig door seksuologen naar haar worden doorverwezen; zo kan men met de partner weer in beter contact komen, bijvoorbeeld na een ziekte. “Maar ik ben geen seksuoloog, hoor! Ieder zijn eigen vakgebied! “ Ook ziekenhuizen sturen  patiënten naar haar door, bijvoorbeeld na een ingrijpende aandoening. Brigitte zorgt er voor dat zij geleidelijk weer van het leven en van hun eigen lichaam kunnen genieten. “Het is echt heel fijn als ik zo hulp kan bieden. Ik werk met mensen en ik  kan voor hen het grote verschil maken. Daar doe ik het voor!”
Brigitte: echt en oprecht!

Lust Wel lust

Meerdere malen per maand worden er ook workshops gegeven, zoals ‘Masturbation  Master Class’: bedoeld voor het betere handwerk voor vrouwen; zowel voor mannenpret als voor hun eigen plezier. Op zo’n avond zijn soms wel tien vrouwen actief met een vrolijke roze dildo. De nieuwste workshop voor vrouwen: ‘Masturberen kun je leren’. “Gek en jammer hoeveel vrouwen hun eigen lijf amper kennen”, stelt Brigitte. “Voor paren en ook mannen is er ‘Verleiding voor de zintuigen’: heel je lijf is eigenlijk één en al zintuig; op deze cursus word je je bewust van de prettige spanningsmogelijkheden in je lichaam.”

Lekker lang

Brigitte, met hart en ziel: “Voor mij is dit werk heel belangrijk. Of je nou oud, jong, ziek of gezond bent:  iedereen heeft een fijn seksleven nodig. Ik voel me wat minder happy als ik lang alleen in de winkel ben, want  ik sta bekend als ‘Mevrouw Praatgraag’, haha! Voor mij zijn de contacten met klanten cruciaal. De mensen stappen hier altijd BLIJ naar binnen, want ze willen wat leuks kopen en gaan daarmee een spannend avondje of weekend tegemoet. Heerlijk!”

Mateloze maatjes

De betrokken en betrouwbare Brigitte vindt het ‘echt ontzettend jammer’ dat het zachtjes stiller wordt op onze ‘fijne straat’. Maar ze blijft dus wel in deze boeiende branche actief. Van de vele anekdotes die ze heeft, meldt ze deze: “Sommige mannen willen wat leuks voor hun vrouw kopen, maar weten haar maat niet. Ze zeggen dan bijvoorbeeld ‘M’, “en ze heeft jouw figuur!”, maar ik weet dat dit dus niet klopt. Ik geef dan lingerie in een paar maten groter mee. Heel leuk als ze later terugkomen en zeggen: ‘Ontzettend bedankt!’”

Motto van C. le D. (en van mij): Live your fantasy!  

straatpraat, frans kwantes

Frans Kwantes, 
27 november 2019 

Christine Le Duc, erotische winkel, De Gijsbrecht, Straatpraat

Brigitte Klop