TERUG

Straatpraat: Bloemisterij ‘Boeket van Nel’

In de knop
“Ik ben echt een bloemenmeisje dat houdt van kleurrijke bloemen, liefst in boeketten in de Engelse stijl geschikt:  weinig groen maar met veel  kleur”, aldus de enthousiaste en  bescheiden Nelleke  de Wind-Kieft, (roepnaam: Nel), het zonnebloemetje op de Hilvertsweg.  Geboren in 1971 in de Watergraafsmeer van Mokum, waar ze tot haar 23e woonde. Na de basisschool suggereerde haar moeder haar om naar de Agrarische School om de hoek te gaan, “want daar vond zij mij het meisje voor. En inderdaad: ik hou van werken met de handen, maar dan niet het ‘stoere’ schoffelen of zo in de hovenierssector, maar in de bloemen.” Op haar 19e had ze allerlei diploma’s op dit gebied behaald en ging ze aan de slag bij diverse bloemenzaken in Amsterdam; die op de befaamde Bloemenmarkt op de Singel was de leukste.

Ontloken
Haar vader had een slagerij in Oud-Zuid, waar moeder een stevig handje meehielp. Nel heeft een vier jaar oudere zus, die in onze hoofdstad trams bestuurt. Na een jaar of zeven in het bloemenwerk te hebben gezeten, wilde Nel uitzoeken of er nog meer dingen dan ‘bloemen’ leuk waren. Zo werkte ze een tijdje in een sigarenzaak en stond achter de bar van een squashcentrum, maar merkte al gauw dat ze dat allemaal niks vond.  Ze koos dus wederom voor een bloemrijk leven.
Op haar 29e ontmoette ze Dennis, met wie ze in 2003 trouwde. Ze hebben drie kinderen, twee zoons van 17 en 14 en een dochter van 13. Die zijn behoorlijk sportief met voetbal en hockey. Na de Watergraafsmeer verhuisde Nel met haar man naar een huis in Almere-Stad, -wonen er nog altijd- vanwaar zij dagelijks zo’n twintig minuten naar en van de winkel  tuft, wat zij een prettig soort sluis vindt, omdat ‘je dan rustig in je uppie kan nadenken en overschakelen van huis naar werk en andersom.’ Zij en Dennis gaan, wanneer mogelijk, graag  kijken bij het sporten van hun kinderen. 

In volle bloei
Dennis is van origine kok, maar toen in 2003 het bloemenpand op de hoek Hilvertsweg  en Irisstraat vrij kwam, -er zat toen bloemenwinkel ‘Flora’ in- besloten Nel en Dennis om daar een eigen bloemenwinkel te beginnen, met de poëtische naam ‘De Wilde Lavendel’. Nel verruilde het squashcentrum voor de bloemenzaak, de eerste paar jaar geassisteerd door haar zus, later door een vriendin. Zij opende haar winkeldeuren op 15 oktober 2003.
Na een jaar besloot Dennis ook mee te gaan draaien, want hij merkte dat de combi horeca en gezin bepaald niet ideaal was. Hij hielp Nel met het inkopen van bloemen en planten op de veiling in Vleuten, later in Ede. Hij doet dat  werk tot op de dag van vandaag, maar in het begin had hij natuurlijk nog geen kaas van bloemen had gegeten (zogenaamde ‘bloemkaas’). Nel: “Hij kon bij wijze van spreken nog geen roos van een tulp onderscheiden, haha!” Zo kon het gebeuren dat hij eens duizend  rode plantjes kocht, ‘hypericumbesjes’, waar Nel eigenlijk niks mee kon.
Maar al doende leert men en inmiddels koopt Dennis de beste spullen in op de veiling, doet de boekhouding, inkoop, kinderen en ‘het thuisfront’. Sinds de geboorte van hun tweede zoon in 2004 werd Dennis vooral huisvader, terwijl Nel vijf dagen per week bleef werken, ook of juist rond de Kerst, want de zaak draaide ‘fantastisch’. “Dankzij Dennis heb ik een luxe leventje, ben een soort verwend prinsesje thuis en heb ook nog eens een heel leuke baan!”, meldt de fleurige Nel trots.

Op rozen
Rond half negen is zij op haar werkdagen in de zaak, opent om 9 uur en zet de bloemetjes buiten. ”Mensen die langs lopen en mijn flora zien staan, realiseren zich niet dat daar een plan en vooral veel liefde achter en in zit. Elke dag wil ik het anders en leuker. Het allerleukst om te doen vind ik het subtiele bloemschikken: een kunst apart.” Op maandag is de zaak gesloten, maar ’s morgen bereidt Nel vooral ‘balieboeketten’, zoals voor het Gemeentelijk Gymnasium en Talpa. Dennis brengt die naar de klanten, maar koopt dus ook een paar keer per week de door hen beiden uitgezochte bloemetjes in op de veiling in Ede; telkens als hij met de bloemenbus aankomt, is ze benieuwd wat voor moois het precies is geworden. “Het blijft heerlijk werken met dat kleurrijke natuurlijke materiaal”.
Op maandagmiddag kan ze vaak even wat voor mezelf doen. De zaak is van dinsdag tot zaterdag geopend van 9 tot 6, wat soms wel lange dagen zijn. In de zomer gaat de tent twee weken dicht en ontspant Nel met het gezin in hun stacaravan e.o. Haar vaste hulp op woensdag en zaterdag is Myrthe, die bijna de bloemenopleiding afrondt.  Nel: “Wat ik het leukste vind is het persoonlijke contact met klanten. Het is voor mij niet zo maar wat verkopen en óp naar de volgende. Nee, er is vaak echt wederzijds interesse van en voor klanten en mij. Daar hou ik van!” Als er bijvoorbeeld drie kinderen een mooi boeket voor hun tante willen kopen, informeert Nel waar het voor is, kiest een kleur bloem per kind en verstopt zo haar vakkennis en liefde voor de bloem in elk boeket.

Gespreid bloembedje
Geleidelijk stapten in hun vorige winkel   ‘spontane’ klanten minder frequent binnen dan voorheen, omdat het soms makkelijker is om een bloemetje mee te nemen uit de supermarkt. Door vervelende omstandigheden werden Nel en Dennis gedwongen over te stappen naar een kleiner (en goedkoper) pand: dat werd de huidige locatie, Hilvertsweg 60. “Lekker dichtbij; we konden lopend verhuizen.” Al was het niet eenvoudig om na vijftien jaar gehechtheid te verkassen. Ze veranderde de naam in Boeket van Nel’: Nel is niet alleen haar voornaam, maar ook een afkorting voor: ‘Net Even Leuker’, een vondst van deugniet Dennis.
Het is volgens Nel ‘een schattig winkeltje dat je omarmt en goed bij me past’. Omdat het winkeloppervlak aanzienlijk kleiner is dan het vorige, richt Nel zich hier vooral op bloemen, in de zomer vooral ‘het buitengoed’, waarvan ze ongeveer 25 soorten te koop heeft. Hoewel deze locatie minder in het oog loopt dan de vorige, draait de zaak lekker: “Alles wat je aan bloemen zoekt, kan je hier vinden”, aldus de oprechte en bevlogen Nel.

Buurbloempje
Ze vindt het een leuke buurt, heeft prima contact met collega-ondernemers, met name haar nabije buren. Wel vindt ze het jammer dat bij evenementen dit stukje Hilvertsweg ‘soms een beetje wordt vergeten, al gaat het zachtjes wel de goeie kant op’. Maar ze klaagt absoluut niet, hoor! Integendeel: “Ik heb het hier reuze naar mijn zin!

Boeket van Nel: Het fleurige bloemetje in ons Hilverhuis!

straatpraat, frans kwantes

Frans Kwantes,
1 mei 2019.

Bloemisterij, Bloemisterijg boeket van Nel, WInkelgebied de Gijsbrecht
Nel

Boeket van Nel
Hilvertsweg 60
1214 JJ Hilversum
www.bloemisterijboeketvannel.business.site