TERUG

Ontmoet de Veteranen

We zijn vereerd met het bezoek van vijf veteranen, bij leven en welzijn, aan De Gijsbrecht aankomende zondag. De veteranen reizen mee met het konvooi van ruim 120 militaire voertuigen van Het Gooi Bevrijd / Keep them Rolling. De karavaan komt van 14 tot 15 uur tot stilstand op De Gijsbrecht. Het is dan mogelijk de militaire voertuigen van dichtbij te bekijken en de veteranen te ontmoeten. We lichten hierbij alvast een tipje van de sluier op.

Van de vijf veteranen die meereizen, komen er vijf uit Groot-Brittannië en een uit de Verenigde Staten. Die laatste is Robert Izumi, met oorspronkelijk Japanse roots. Izumi zat in dezelfde klas als niemand minder dan Marilyn Monroe op de middelbare school, tot hij in een interneringskamp terecht kwam – net als zo veel Amerikanen met Japanse voorouders na Pearl Harbor. Uiteindelijk vocht hij aan geallieerde zijde voor het Amerikaanse leger mee tijdens de Slag om de Ardennen in de winter 1994/1945. 

Robert Izumi

Alle vijf de veteranen zijn inmiddels boven de negentig, sommige naderen zelfs de leeftijd van 95 jaar. David Teacher uit Engeland kwam tijdens D-Day op 6 juni 1944 aan land in Normandië. Ook Lewis Banham vocht in Normandië, maar ook in België, Nederland en Duitsland. Hij was in Eindhoven, Breda, Tilburg en bracht de kerstdagen van 1944 door in Sevenum in Limburg. Doug Farrington kwam in september 1944 aan land in Normandië en vocht in België en Nederland, onder andere in Den Bosch. In 1946 keerde hij terug naar Engeland, om zijn vaderland daarna nooit meer te verlaten. Pas nu keert hij voor het eerst terug naar Nederland, Het Gooi Bevrijd moest zelfs een paspoort voor hem regelen. Bijzonder is ook het verhaal van Frank Tolley, die betrokken was bij de voedseldroppings boven Nederland eind april en begin mei 1945, bekend onder de naam ‘Operatie-Manna’. 

Alle veteranen hebben gemeen dat ze zich blijven inzetten – tot op hun hoge leeftijd – voor de vrede en hun verhalen blijven doorgeven. Wie meer wil weten over ‘onze’ veteranen, kan terecht op de site van Het Gooi Bevrijd (www.hetgooibevrijd.nl). Onder het kopje ‘Onze veteranen’ is meer informatie te vinden over deze en andere veteranen. 

Frank Tolley

Lewis Banham

David Teacher

Douglas Harry Farrington

Bron: Het Gooi Bevrijd