TERUG

5 Gijsbrecht-tips voor een duurzame garderobe

Ben je net als wij dol op mode en mooie outfits, maar kies je ook graag duurzaam? De Gijsbrecht zit vol duurzame opties, mooie merken en goed advies.

1. Kies eerlijke merken

Koop merken die mooie spullen maken en zo goed mogelijk omgaan met mens, dier en milieu. Het zijn er steeds meer, en in alle soorten en prijsklassen – van basic tot high-end en van betaalbaarder tot duur. Ook op De Gijsbrecht shop je heel veel duurzame merken, snuffel maar eens tussen de rekken van bijvoorbeeld Kek, Pitti Donna, Pitti Kids, Zuid7even, Stoerkids en Mode Antoinette.

2. Koop slim, laat je adviseren

Voordat je tot een aanschaf overgaat, stel jezelf dan vragen als: Past het goed? Voel ik me er geweldig in? Ga ik het echt dragen? Gaat het lang mee? Zie ik mezelf dit over een paar jaar nog dragen? Kies bewust, kies kwaliteit in plaats van wegwerpmode. Laat je adviseren, de mode-ondernemers op De Gijsbrecht helpen je graag!

3. Waardeer tweedehands

De vuilnisbelt slinkt, er worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt, het kledingstuk heeft een tweede leven en jij hebt een uniek item. En: het is vaak goedkoper dan nieuw. Second Lifestyle bewijst het, de mooiste outfits shop je ook tweedehands.

4. Zorg goed voor je kleding

Was minder, zo koud mogelijk, strijk niet, gebruik duurzaam wasmiddel, hang in de badkamer als je doucht. Onze nazorg voor onze kleren heeft meer impact op het milieu dan de productie en distributie samen, dus dit maakt echt uit. Plus: mooie kleding is het waard om te repareren, bijvoorbeeld bij Kledingreparatie De Groene Schaar. Ditzelfde geldt natuurlijk voor je schoenen. Gat in je zool of een gespje los. Breng ze naar de schoenmaker. Ze verdienen een tweede kans. Aan beide kanten van het winkelgebied zit een goede schoenmaker: Sjoe Schoenmakerij en Hilly Cordonnerie.

5. Ruim op en geef een tweede kans

Wie weet kom je iets moois tegen dat je even was vergeten – en alles wat je niet mooi meer vindt / niet meer bij je past / je niet meer aankan mag eruit. Geef weg, breng naar de kringloop, verkoop, ruil… Veel plezier!

De tips zijn geïnspireerd op die van Marieke Eyskoot, duurzaamheidsexpert en schrijver van ‘Dit is een goede gids’